Hilversum,
03
december
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: speciale uitzending over het hart

Tijd voor MAX: speciale uitzending over het hart

Hilversum, 3 december 2015 – Dinsdag 15 december zendt MAX om 17.40 uur op NPO 2 een speciale aflevering van Tijd voor MAX uit. De uitzending staat volledig in het teken van de belangrijkste spier in ons lichaam: het hart. Het hart voorziet ons lichaam van zuurstof en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, maar wat gebeurt er als je hart niet meer goed werkt? Dieuwertje Blok is te gast. Zij maakt dagelijks van dichtbij mee hoe het is om te leven met hartschade; haar man is hartpatiënt.

Dieuwertje Blok zet zich al jaren in als ambassadeur van de Hartstichting. Haar inzet voor de Hartstichting komt voort uit een persoonlijke betrokkenheid: de man van Dieuwertje is hartpatiënt. Hij is al zo'n dertig keer gedotterd. "Hij moet veel inleveren op de kwaliteit van leven. Maar ik moet zeggen: hij draagt het als een held!" aldus Dieuwertje.

Wendy Manders en Henk Zwiers vertellen hun verhaal. Wendy was pas 26 jaar én zwanger van een tweeling toen ze getroffen werd door een zwaar hartinfarct. Sindsdien heeft ze nog maar 35% van haar energie over en is ze volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Henk Zwiers was net met pensioen toen ook hij een hartinfarct kreeg. Inmiddels leeft hij met een steunhart, een tijdelijke oplossing, die hem in leven houdt.

Elke dag schoppen hart- en vaatziekten honderden levens onverwacht overhoop, met dodelijke afloop of blijvende schade tot gevolg. In Nederland leven 142.000 mensen met ernstige beperkingen als gevolg van blijvende schade aan het hart. De impact op het dagelijks leven is enorm. De gevolgen variëren van ernstige vermoeidheid tot (bijna volledige) invaliditeit.

Over de Hartstichting
De Hartstichting strijdt al meer dan 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land. De organisatie financiert onderzoek, geeft voorlichting over een gezonde leefstijl en maakt innovaties in de zorg mogelijk. De Hartstichting is ervan overtuigd dat onderzoekers in staat zijn om een nieuwe hartspier te maken met stamcellen. Eén van die onderzoekers is dr. Joost Sluijter, werkzaam in het UMC Utrecht. Hij werkt iedere dag aan een oplossing voor mensen die kampen met de ingrijpende gevolgen van een hartinfarct. Met stamcellen wil hij uiteindelijk het hart kunnen repareren. Een veelbelovend onderzoek op weg naar volledige genezing van patiënten na een hartinfarct!


Tijd voor MAX
Dinsdag 15 december 2015
Om 17.40 uur op NPO 2
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl