Hilversum,
17
november
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: Open de wereld voor een kind met een handicap!

Tijd voor MAX: Open de wereld voor een kind met een handicap! 

Hilversum, 17 november 2015 – Dinsdag 24 november 2015 zendt MAX om 17:40 uur op NPO 2 een speciale aflevering van Tijd voor MAX uit. De uitzending staat geheel in het teken van kinderen met een handicap op de armste plekken van de wereld. Jaap Jongbloed neemt zijn dochter Amber mee naar Indonesië, het land waar 35 jaar geleden de kiem werd gelegd van een bijzondere stichting: het Liliane Fonds. Samen zijn ze te gast en vertellen over hun ervaringen. Verder treedt Vincent Bijlo op met een nummer dat hij speciaal voor deze uitzending schreef. 

Televisiepresentator Jaap Jongbloed maakte ruim dertig jaar geleden als jonge verslaggever een reportage over een vrouw met een missie: Liliane Brekelmans. Sindsdien zet hij zich met hart en ziel in voor haar Liliane Fonds. 

Amber Jongbloed is opgegroeid met de verhalen van haar vader over het Liliane Fonds. Inmiddels is ze zelf moeder en gaat ze samen met haar vader naar Indonesië, de plek waar het allemaal begon. Met eigen ogen ziet ze hoe het de kinderen met een handicap daar vergaat en wat het Liliane Fonds voor deze kwetsbare kinderen kan betekenen. 

Zo ontmoet Amber het tweejarige meisje Selma. Als gevolg van een hersenbeschadiging kon Selma niet kruipen of lopen. Mede dankzij het Liliane Fonds  kreeg dit meisje de medische aandacht die ze zo hard nodig had. Inmiddels heeft ze leren lopen en kan ze straks naar school, zoals ieder ander kind. Ook haar ouders hebben geleerd hoe ze met haar om moeten gaan en haar zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. 

Ook Sindi (14) heeft een hersenbeschadiging. Haar leven ziet er echter veel minder rooskleurig uit. Ze kan niet praten, niet lopen en zelfs niet zelfstandig zitten. Ze heeft dringend professionele hulp nodig. Amber Jongbloed: “Haar moeder bad iedere dag tot God om haar te helpen. Nu krijgt Selma de hulp die haar leven zal veranderen. Ze zag het als een wonder.” 

Over het Liliane Fonds 
Een wereld die openstaat voor elk kind. Dit is de missie van het Liliane Fonds: bijdragen aan een wereld die openstaat voor iedereen en waarin ook kinderen met een handicap die opgroeien in extreme armoede, al hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten. Samen met lokale organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika maakt het Liliane Fonds kinderen sterker en hun omgeving toegankelijker. 

Het Liliane Fonds is ontstaan uit een particulier initiatief van Liliane en Ignaas Brekelmans-Gronert. De kiem werd gelegd op Sumatra. Hier ontmoette Liliane in 1976 Agnes, een Indonesisch meisje dat net als zijzelf een handicap had aan haar benen als gevolg van polio. Liliane wilde haar op weg helpen naar onafhankelijkheid. In 1980 mondde de actie uit in een stichting: het Liliane Fonds. Inmiddels steunt het Liliane Fonds ieder jaar ruim 90.000 kinderen over de hele wereld.   


Tijd voor MAX: Liliane Fonds 
Dinsdag 24 november 
Om 17.40 uur op NPO 2 
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen 
www.omroepmax.nl