Hilversum,
23
januari
2018
|
14:09
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: open de wereld voor een kind met een handicap

Woensdag 21 februari

Op woensdag 21 februari staat Tijd voor MAX vanaf 17.10 uur op NPO 1 volledig in het teken van kinderen met een handicap op de armste plekken van de wereld. Modeontwerper Addy van den Krommenacker ontmoet kinderen in Oeganda die vanwege hun handicap buiten de samenleving staan. Maar dankzij het Liliane Fonds krijgen deze kinderen vanaf nu een betere toekomst. Ook Liliane Fonds-ambassadeur Erica Terpstra is te gast in de studio.

Kinderen en volwassenen met een handicap worden in Oeganda nog vaak gediscrimineerd, vooral als het gaat om gezondheidszorg, onderwijs en toegang tot het rechtssysteem. Vanwege armoede en onwetendheid krijgen kinderen met een handicap vaak niet de hulp een aandacht die ze nodig hebben.

Addy van den Krommenacker zet zich met veel passie in voor het Liliane Fonds: ''Ik weet wat het is om anders te zijn, te worden buitengesloten. Ik had nooit gedacht dat ik de kans zou krijgen om boven mezelf uit te stijgen. Die kans verdient ieder kind.

De modeontwerper gaat voor het fonds op pad. Hij ontmoet Kenneth, een van de lokale contactpersonen van het Liliane Fonds. Samen reizen ze per boot en motor naar een afgelegen eiland op het Victoriameer. Hier ontmoeten ze kinderen met een handicap die dringend hulp nodig hebben. Kinderen zoals Sania (10 jaar), die ernstig vergroeide benen heeft. Ook Sophia (8 jaar), geboren met klompvoetjes en Goretti (5 jaar) die achterloopt in haar ontwikkeling hebben hulp nodig. De extreme armoede en het grote gebrek aan medische voorzieningen zorgt ervoor dat deze kinderen zonder hulp kansloos zijn.

In de hoofdstad Kampala ontmoet Addy Scovia (18 jaar), een bijzondere jongedame die, dankzij de hulp van het Liliane Fonds, weer midden in het leven staat. Ondanks haar handicap heeft ze haar eigen naaiatelier. Ze vertelt Addy haar bijzondere verhaal en samen maken ze een prachtige Afrikaanse jurk.

Ook Erica Terpstra is te gast. Zij zet zich al jarenlang in voor het Liliane Fonds. In de Tijd voor MAX-studio vertelt de voormalig zwemkampioene waarom dit zo belangrijk voor haar is.

Liliane Fonds
Bijdragen aan een wereld die openstaat voor iedereen en waarin ook kinderen met een handicap die opgroeien in extreme armoede, al hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten. Dat is de missie van het Liliane Fonds. Samen met lokale organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika maakt het Liliane Fonds kinderen sterker en hun omgeving toegankelijker. Het Liliane Fonds steunt ieder jaar ruim 90.000 kinderen over de hele wereld. Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door het Liliane Fonds.

Tijd voor MAX
Woensdag 21 februari om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/tijdvoormax | @tijdvoorMAX | #tijdvoorMAX