Hilversum,
06
november
2018
|
14:58
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: op weg naar een wereld zonder aids

Dinsdag 18 december

Op dinsdag 18 december vraagt Tijd voor MAX om 17.10 uur op NPO 1 aandacht voor aids. In Nederland is aids dankzij goede behandeling naar de achtergrond verdwenen, toch sterven er wereldwijd elke dag nog 300 kinderen aan de gevolgen. Terwijl we de kennis en medicijnen hebben om dit te voorkomen. Te gast zijn presentatrice en Aidsfonds-ambassadeur Angela Groothuizen, kinderarts Dasja Pajkrt en Brenda Mugabona. Zij verloor haar moeder aan aids en leeft zelf al sinds haar geboorte met hiv, maar groeit gezond op dankzij medicijnen.

In de meeste westerse landen is hiv, het virus dat aids veroorzaakt, inmiddels een chronische ziekte geworden waar je niet meer dood aan hoeft te gaan. Slechts één pil per dag voorkomt dat een zwangere vrouw hiv overdraagt op haar baby, een moeder haar kind verliest, een man zijn geliefde of een kind zijn ouders. Toch krijgt bijna de helft van alle mensen met hiv geen levensreddende medicijnen. In Oeganda haalt de helft van de baby’s met hiv die geen behandeling krijgt hun tweede verjaardag niet.

Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen verloor in de jaren 80 verschillende vrienden en kennissen aan aids. Sindsdien maakt Angela zich sterk voor een wereld zonder aids. “Het einde van hiv en aids is in zicht, want we weten inmiddels hoe we de verspreiding van het virus kunnen voorkomen. In Nederland kunnen vrouwen met hiv met de juiste begeleiding gewoon kinderen krijgen, zonder dat ze het virus overdragen. Het is hier allang mogelijk om met goede behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Dat moet in de rest van de wereld toch ook op korte termijn kunnen?”

Kinderarts Dasja Pajkrt behandelt kinderen met hiv in Nederland. Dat zijn er nog maar 220. Sinds 2004 worden alle zwangere vrouwen in Nederland getest op hiv. Als je een hiv-infectie hebt, krijg je medicijnen. Ook krijgt het kindje na de geboorte een maand lang medicijnen. Daardoor worden er in Nederland geen kinderen meer met hiv geboren. “In Oeganda worden zwangere vrouwen niet getest. Dat betekent dat het kind hiv kan krijgen via de moeder, tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte of tijdens het geven van borstvoeding. Als je deze kinderen niet behandelt, overlijdt 1/3 binnen het eerste levensjaar. De helft haalt hun tweede verjaardag niet”, aldus Pajkrt.

Over Aidsfonds
Aidsfonds zegt op een historisch keerpunt te staan in de aidsbestrijding. We hebben namelijk alle kennis in handen om de epidemie voorgoed te verslaan. In Nederland en in de rest van de wereld. Maar om dat te bereiken moeten wel álle mensen met hiv hiv-remmers krijgen. Daarom zorgt Aidsfonds ervoor dat deze levensreddende medicijnen sneller voor iedereen beschikbaar worden, om zo meer mensen te kunnen behandelen. Niet alleen voor hun eigen gezondheid, maar ook om ervoor te zorgen dat zij het virus niet doorgeven.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Aidsfonds.

Tijd voor MAX
Dinsdag 18 december
Om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen

www.facebook.com/tijdvoormax | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX