Hilversum,
04
december
2017
|
14:30
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: maandag 4 december tot en met vrijdag 8 december

Maandag 4 december om 17.10 uur op NPO 1
Zangeres Anita Meyer staat in Nederland al meer dan 30 jaar aan de top. In de jaren 80 en 90 beleefde ze ongekende successen. Dat Anita nog steeds tot de populairste artiesten van ons land behoort, blijkt wel uit het feit dat ze vrijdag 8 december samen met een aantal andere sterren schittert tijdens het Muziekfeest van het Jaar in de Amsterdamse Ziggo Dome. Samen met Martine en Sybrand kijkt Anita bij Tijd voor MAX terug op haar prachtige carrière en treedt ze op, begeleid door een liveband!

Schrijver Tommy Wieringa komt vertellen over zijn nieuwste boek De heilige Rita, waarmee hij terugkeert naar het Twentse platteland, waar hij is opgegroeid. Het is een krimpregio waar iedereen wegtrekt, behalve de ‘hopeloze gevallen’. Zij vinden troost in de armen van Rita, de Thaise prostituee.

Boswachter André Donker heeft het over de vele uitkijktorens die door Natuurmonumenten in heel Nederland zijn geplaatst en waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de fraaiste natuurgebieden. Binnenkort komt er in De Onlanden, op de grens tussen Groningen en Drenthe, weer eentje bij. In de keuken tenslotte culinair expert Janny van der Heijden, die zoals altijd weer iets lekkers op tafel tovert.

Dinsdag 5 december om 17.10 uur op NPO 1
Henk Westbroek, voormalig politicus, radio- en televisiepresentator, zanger van de befaamde Nederlandse popgroep Het Goede Doel én verantwoordelijk voor de klassieker Sinterklaas, wie kent hem niet, zit op 5 december heel toepasselijk aan tafel. Er is genoeg te vertellen, want niet alleen verscheen over hem onlangs de biografie Henk, óók komt woensdag 6 december zijn nieuwe single uit. En dat wordt meteen zijn laatste. Henk vindt het namelijk op 65-jarige leeftijd wel welletjes. Bij Tijd voor MAX treedt Henk nog één keer op!

Actrice en presentatrice Saar Koningsberger is ambassadeur voor stichting Het Vergeten Kind, die zich inzet voor kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek. Dit jaar organiseerde de stichting de Sint Express Tour, waarbij een speciale NS-trein kinderen oppikte om Sint en Piet te ontmoeten. Saar reisde mee en vertelt hoe dat was.

Presentator en, van origine, psycholoog Pieter Hulst presenteert de nieuwe VPRO-serie Wetenschap havermoutpap, waarin hij op zoek gaat naar de beweegredenen achter het gedrag van de mens. Op basis van wetenschappelijk onderzoek, maar ook met de nodige humor, probeert hij deze week de vraag te beantwoorden waarom we zo graag gelukkig willen worden. En kun je dat geluksgevoel zelf beïnvloeden? Bij Tijd voor MAX komt Pieter alvast een tipje van de sluier oplichten. Bovendien komt Pieter niet alleen. Zijn vader, acteur Kees Hulst, die de hoofdrol speelt in de populaire MAX-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen, schuift ook aan.

Huisarts dokter Ted van Essen praat de kijker bij over het medicijn prednison. Het middel wordt bij heel veel aandoeningen ingezet, maar wat doet het eigenlijk in je lijf?

In de keuken staat topkok Antoine Hermans. En als cadeautje op deze Sinterklaasdag brengt hij vandaag ook zijn zoontje Florian mee. Samen maken ze een heerlijke bavarois klaar, die Florian geheel in stijl zal versieren met strooigoed.

Woensdag 6 december om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX ontvangen Sybrand en Martine woensdag 6 december acteur, regisseur en 'voormalig supermarktfiliaalhouder' Harry Piekema. Vanaf woensdag draait de film De Familie Slim in de bioscopen, een familiefilm over een uitvindersgezin dat toch niet slim genoeg blijkt om uit handen van een stel snode ontvoerders te blijven. Harry speel hierin de rol van vader Fritz Slim, uitvinder van alledaagse zaken.

Televisiejournalist en filmmaker Renée Scheltema werkte samen met dochter Lisa jarenlang aan de documentaire Normal is Over, haar magnum opus, waarin ze de relatie tussen geld, de verdeling van de welvaart, het uitputten van grondstoffen en klimaatverandering in beeld bracht. Twee dagen nadat de film was afgerond, kwam haar dochter bij een verkeersongeluk om het leven. Aan tafel vertelt Renée hoe ze met dit drama omgaat en waarom ze de problematiek uit de film nog altijd niet kan loslaten.

Woensdag 6 december beleeft de Amsterdamse Beurs van Berlage de wereldpremière van de tentoonstelling Legendary Trunks – The Exhibition, waar honderden originele reiskoffers en andere objecten van de iconische ontwerper Louis Vuitton kunnen worden bezichtigd. Modejournaliste Milou van Rossum was al even op de tentoonstelling voor een sneak preview. Bij Tijd voor MAX komt ze er uitgebreid over vertellen.

In de keuken woensdag 6 december de winnaar van Heel Holland Bakt, Hans Spitsbaard.

Een swingend optreden is er van Claudia Robbens, al jaren een veelgevraagd sessiezangeres. Ze heeft eindelijk haar langverwachte debuutalbum uitgebracht, Who You Want To Be, en daarvan laat ze bij Tijd voor MAX het prachtige titelnummer horen.

Donderdag 7 december om 17.10 uur op NPO 1
In 2009 was heel Europa binnen de kortste keren in de ban van de muziek van Caro Emerald. Vele successen later is er nu een nieuwe EP met bekend én nieuw materiaal. Binnenkort geeft Caro een serie heel bijzondere concerten met het Metropole Orkest. Daarnaast staat voor komend voorjaar een nieuwe tour door Engeland gepland. Reden genoeg om bij Tijd voor MAX eens uitgebreid te praten met de gevierde ster. Iedereen is erg gelukkig, want Caro treedt ook op!

Schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer werd in 1964 in één klap wereldberoemd, en wel met zijn debuutroman Ik Jan Cremer, waarmee hij de literaire wereld opschudde. Onlangs verscheen zijn boek Sirenen, geïnspireerd door de dramatisch verlopen liefdesgeschiedenis tussen de schrijver en topmannequin Loesje Hamel. Haar brieven aan hem durfde hij pas vijftig jaar na dato te lezen. Bij Tijd voor MAX vertelt Jan Cremer wat hem ertoe bracht zijn toenmalige gevoelens voor Loesje onder ogen te zien. Jans echtgenote Babette Cremer is eveneens te gast.

Daarnaast ontvangen Sybrand en Martine presentator Valerio Zeno, die ook in het nieuwe seizoen van de BNNVARA-serie Over mijn lijk weer een aantal jonge mensen volgt die ongeneeslijk ziek zijn en toch nog alles uit het leven proberen te halen. Wat doet dit met hem?

De keuken van Tijd voor MAX is donderdag 7 december het terrein van topkok Mounir Toub. Hij verrast iedereen weer met een origineel en lekker recept.

Vrijdag 8 december om 17.10 uur op NPO 1
Zangeres en actrice Ellen ten Damme zit middenin haar theatertour Paris-Berlin, waarin ze samen met haar band muziek uit alle delen van Europa én uit verschillende decennia met elkaar verenigt in één wervelende show. Kurt Weill, Bertolt Brecht en Edith Piaf, maar ook Brigitte Bardot en Yves Montand: alles komt voorbij in Paris-Berlin. Vrijdag 8 december neemt Ellen de afslag naar Hilversum en komt ze bij Tijd voor MAX vertellen over wat haar zo aanspreekt in de muziek uit het interbellum. Uiteraard laten Sybrand en Martine Ellen niet gaan vóórdat ze iets uit haar show heeft laten horen.

Presentator Harm Edens en cabaretier en acteur Eric van Sauers zijn vrijdag 8 december ook te gast. Beiden zijn al vanaf het begin betrokken bij het satirische programma Dit was het Nieuws, dat na een onderbreking van 2 jaar vanaf 17 december weer te zien is. Eric staat daarnaast ook nog in het theater met De Lief en Leed Tour en daar zijn Sybrand en Martine natuurlijk ook benieuwd naar.

Parool-columniste Roos Schlikker is ook te gast. Aan tafel gaat het met Roos vooral over de heftige tijd die achter haar ligt: haar moeder overleed afgelopen zomer na een val van de trap, waarna haar vader werd opgepakt wegens poging tot doodslag. Over dit drama en haar onvrede over de aanpak van de politie schreef Roos een aantal columns, die veel indruk maakten.

Als de Goedheiligman het land heeft verlaten, wordt het tijd om na te denken over de kerstversiering. In de studio is bloemstylist Miranda Spaan, die handige tips heeft voor de mooiste kerststukjes.

In de keuken zorgt Meester Patissier Robèrt van Beckhoven ervoor dat we ook voor de zoutjes bij de kerstborrel alvast inspiratie opdoen. Robert maakt lekkere kaasvlinders klaar.

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX