Hilversum,
27
oktober
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX Maakt Mogelijk naar Tanzania

Tijd voor MAX Maakt Mogelijk naar Tanzania

Hilversum, 27 oktober 2015 – Vrijdag 6 november zendt MAX om 17.55 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van Tijd voor MAX Maakt Mogelijk uit. In deze speciale aflevering gaat Jan Slagter met zuster Tarcisius terug naar Tanzania. Tarcisius werkte 50 jaar lang als missiezuster in het Afrikaanse land, maar moest het land in 2008 plotseling verlaten. Jan komt zijn belofte, die hij de zuster deed in 2014, na en neemt haar mee terug naar Tanzania, dat voor haar als thuis voelt.

Tijdens het laatste MAX Maakt Mogelijk Kerstdiner (2014) was de 90-jarige Zuster Tarcisius één van de tafelgasten. Ze moest Tanzania in 2008 verlaten i.v.m. een heupoperatie die ze in Nederland moest ondergaan. Sindsdien draagt ze een groot verdriet met zich mee: gedurende haar tijd in Tanzania heeft ze namelijk drie kleine jongetjes opgevangen en opgevoed, en deze drie jongetjes heeft ze achterlaten met de belofte dat ze terug zou komen. Helaas werd tijdens haar verblijf in Nederland door de congregatie besloten dat ze niet meer terug zou keren naar Tanzania, tot groot verdriet van zuster Tarcisius: ze heeft het afscheid nooit een plaats kunnen geven. Dat is de reden dat Jan haar beloofd heeft dat ze terug mag gaan om goed afscheid van de jongetjes te nemen en van haar tijd in Tanzania.

Maar Jan gaat hier niet alleen voor zuster Tarcisius heen: hij bezoekt ook de Nederlandse Joop en Martin, die in het dorpje Sanya Juu het verschil maken voor oma’s op het platteland. Joop en Martin zijn echte doe-het-zelvers: ze zamelen in Nederland geld in en gaan twee keer per jaar op eigen kosten naar Tanzania om met een groep vrijwilligers huisjes te bouwen van het geld dat ze hebben ingezameld. Dit alles doen ze samen vanuit hun Stichting Bouw Woningen in Tanzania, in samenwerking met de lokale priester Erasto. Hij kent alle families en weet daardoor precies welke oma (bibi) of welk gezin een nieuw huisje het hardst nodig heeft. Samen met deze mannen gaat Jan langs de verschillende bibi’s.


Tijd voor MAX Maakt Mogelijk
Vrijdag 6 november 2015
Om 17.55 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nlhttp://www.omroepmax.nl/

http://www.tinekeshow.nl/

http://www.tijdvoormax.nl/