Hilversum,
11
november
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX Maakt Mogelijk naar Hongarije

Tijd voor MAX Maakt Mogelijk naar Hongarije

Hilversum, 11 november 2015 – Vrijdag 4 december zendt MAX om 17.55 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van Tijd voor MAX Maakt Mogelijk uit. In deze uitzending laat Tijd voor MAX Maakt Mogelijk de GTST-wens van Marianne in vervulling gaan en wordt er een bezoekje gebracht aan het kattenrusthuis van Ineke en Gert-Jan. Ook gaat Jan Slagter naar Zsámbèk in Hongarije om te kijken hoe het daar met het zorgcentrum gaat.

Op jonge leeftijd werd Marianne van Mackelenbergh blind. Toch zit ze elke dag precies op tijd klaar voor haar favoriete soap Goede Tijden Slechte Tijden. Ze keek altijd samen met haar slechtziende medebewoner Marijke. Beide vrouwen hadden veel meegemaakt en vonden steun bij elkaar. Marijke was ernstig ziek en Marianne wilde haar nog een leuke dag bezorgen om hun bijzondere vriendschap te bezegelen. Helaas slaat het noodlot toe en overlijdt Marijke nog voordat Tijd voor MAX Maakt Mogelijk langskomt. Alsnog regelt Jan Slagter dat oud-GTST’er Ferry Somogyi Marianne verrast op ludieke wijze! 

Deze aflevering bezoekt Jan ook een rusthuis voor katten. Ineke en Gert-Jan van den Eijkel runnen samen kattenrusthuis Dintelkat in Dinteloord, waar 31 katten wonen die niet meer bij hun baasje kunnen wonen omdat die in een verzorgingshuis woont of is overleden. Medewerkster Ciska schreef Tijd voor MAX Maakt Mogelijk over de minimale middelen waarmee het echtpaar hun liefdevolle werkt doet. Zo worden de katten gewassen in de badkamer en staat de tandenborstel naast de kattenspullen. Erg hygiënisch is het daarom niet meer voor Ineke en Gert-Jan. Ook het vele bukken begint ze op te breken. Jan Slagter regelt daarom een handige aanpassing in de badkamer.

Verder gaat Jan naar Hongarije. Vorig jaar bezocht Jan Slagter, samen met de Nederlandse werkgroep van de Tilburgse Norbertijnen, de nonnen in het Hongaarse dorp Zsámbèk. De werkgroep steunt al jaren het werk van nonnen, waaronder het opvangen van ouderen die door uiteenlopende redenen op straat beland zijn. De opvang die de nonnen opgezet hadden barste echter uit haar voegen. De nonnen wisten niet waar ze de ouderen – die door hun kinderen uit huis gezet zijn of door gebrek aan geld geen onderdak hebben – moesten huisvesten. De oplossing was een voormalig kindertehuis, dat door de gemeente ter beschikking gesteld was, om te bouwen tot een zorgcentrum waar 72 ouderen gehuisvest konden worden. Een jaar later is het verzorgingshuis een feit! Jan gaat polshoogte nemen.


Tijd voor MAX Maakt Mogelijk
Vrijdag 4 december 2015
Om 17.55 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl