Hilversum,
23
januari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: Je nieren zijn van levensbelang! (23/1/2014)

Tijd voor MAX staat op dinsdag 4 februari volledig in het teken van nierziekten. Zo’n 60.000 mensen in Nederland hebben ernstige nierschade. Tijdens deze speciale thema-uitzending praten Martine van Os en Sybrand Niessen onder andere met zanger, danser en choreograaf Stanley Burleson. Zijn eigen vader leeft al geruime tijd met een nierziekte. Daarnaast vertellen nierpatiënten Willem en Francy hun persoonlijke verhaal. Ook de Nierstichting komt aan het woord, die zich sinds enkele jaren richt op de realisatie van een draagbare kunstnier.
 
Nierpatiënten Willem en Francy
De 14-jarige Willem is nierpatiënt en heeft twee mislukte niertransplantaties (van beide ouders) achter de rug. Hij is aangewezen op dialyse en ligt drie dagen per week aan een dialyse-apparaat in het ziekenhuis. Dag in dag uit leeft hij met de zware beperkingen van zijn nierproblemen. Willem wil zijn vrijheid terug om zijn vrienden te zien wanneer hij daar zin in heeft en hij wil op reis met zijn ouders en zusje om de wereld te zien. Helaas is vanwege zijn gezondheid de wereld waarin hij nu leeft veel te klein voor een jongen van 14. Francy is moeder van drie kinderen die van de een op de andere dag ernstige nierschade opliep. Haar tot dan toe actieve leven verandert ingrijpend. Al 16 jaar is ze aangewezen op nierdialyse om te kunnen overleven. 
 
200 overlijden per jaar
Een nierziekte kan iedereen overkomen en gaat nooit over. Als de nieren niet meer werken is dialyse of transplantatie de enige optie om te overleven. Transplantatie is vaak de beste oplossing, maar de wachtlijst is veel te lang. Ieder jaar overlijden dan ook 200 nierpatiënten omdat een donornier voor hen te laat komt. Bovendien is transplantatie niet voor iedereen geschikt of succesvol. Dialyse is dan nog de enige optie.  Maar de gevolgen op iemands dagelijks leven zijn groot. 4 uur lang liggen de patiënten aan de dialyse om hun bloed te zuiveren en dat drie keer per week. Het trekt een zware wissel op je lichaam met alle nare bijwerkingen van dien. Dialyse is geen leven, maar overleven! Jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialyse patiënten en komen er 2000 dialyse patiënten bij. Vooral de vraag naar dialyse onder ouderen is de afgelopen jaren gestegen.
 
Nierstichting
De Nierstichting zet alles op alles voor een beter leven van nierpatiënten en het voorkomen van nierziektes. De Nierstichting richt zich sinds enkele jaren vol overgave op het realiseren van een draagbare kunstnier; een revolutionaire doorbraak op het gebied van dialyse die het leven van nierpatiënten letterlijk draagbaar maakt.  Het geeft ze een beter levensperspectief; meer vrijheid en energie om  gewoon mens te kunnen zijn. De draagbare kunstnier is veel kleiner dan het huidige dialyseapparaat, spoelt langer en zuivert het bloed beter. De Nierstichting wil met hulp van donateurs zorgen dat deze draagbare kunstnier binnen enkele jaren beschikbaar komt voor een eerste patiëntengroep.

Tijd voor MAX 
Dinsdag 4 februari om 17.35 uur op NED 2
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl