Hilversum,
26
april
2017
|
14:51
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van vluchtelingen

Donderdag 4 mei

Op de dag van de dodenherdenking, donderdag 4 mei, staat Tijd voor MAX vanaf 17.10 uur op NPO 1 stil bij de meer dan 65 miljoen mensen wereldwijd, die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Voor deze mensen zet Stichting Vluchteling zich in, door het verlenen van onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Herman van Veen is te gast, hij werd geboren in de oorlog. Acteur Waldemar Torenstra vertelt over zijn bezoek aan Irak. 

Als kind had Herman van Veen een slechte start, hij kreeg tijdens de oorlog te weinig en eenzijdige voeding. Na de oorlog kon hij aansterken in een koloniehuis. Hij dankt zijn leven aan de hulp van vrijwilligers, diaconessen en artsen. Hij vraagt aandacht voor de vluchtelingen van vandaag de dag.

Acteur Waldemar Torenstra, die zich al jarenlang inzet voor Stichting Vluchteling, bezocht onlangs een vluchtelingenkamp bij de door IS belegerde stad Mosul, in Irak."Mensen die tweeëneenhalf jaar onder IS hebben geleefd, worden opgevangen in simpele tenten. Iedereen werkt knetterhard in dat kamp om alles voor elkaar te krijgen, maar zelfs de basics zijn er nog niet", aldus Waldemar.

In deze uitzending ook het verhaal van Abdi, een ondernemer in Mosul. Hij had twee winkels, een goed inkomen en een fijn huis. Door de strijd en de bombardementen in Mosul is hij alles kwijt en leeft hij nu met zijn gezin in een tent. Het 8-jarige jongetje Hashem is gevlucht uit Syrië en woont al de helft van zijn leven in een vluchtelingenkamp in Irak. Hij weet niet beter, maar de oorlog die nu al 6 jaar duurt zit in zijn hoofd.

Ruim zes jaar geleden begon de burgeroorlog in Syrië: jaren van verwoestend geweld, angst, verdriet en wanhoop.Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië. Stichting Vluchteling biedt hulp aan Syrische vluchtelingen in buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije en Irak, en zet zich in voor mensen die vluchten voor het aanhoudende geweld in Syrië. 

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vluchteling.

Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling biedt als noodhulporganisatie wereldwijd hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp, zoals onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel en schoon drinkwater. Ook bij langdurige crises biedt Stichting Vluchteling hulp, zoals medische zorg of onderwijs in vluchtelingenkampen. De humanitaire crisis in Syrië, en in de buurlanden waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen, breidt nog steeds uit. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld.

Tijd voor MAX
Donderdag 4 mei, om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/TijdvoorMAX | #tijdvoorMAX | @tijdvoorMAX