Hilversum,
28
januari
2019
|
16:33
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van Venezolaanse vluchtelingen

Woensdag 13 februari om 17.10 uur op NPO 1

Tijd voor MAX staat op woensdag 13 februari om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van de grote vluchtelingenstroom uit Venezuela. Sinds 2014 zijn inmiddels zo’n 3 miljoen Venezolanen op de vlucht geslagen voor de economische misère in eigen land. Er is een tekort aan alles: eten, medicijnen en geld. Te gast bij Tijd voor MAX zijn Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en presentator Art Rooijakkers.

De meeste vluchtende Venezolanen trekken over de bergen naar Colombia. Dat land vangt bijna 1 miljoen vluchtelingen op. De noden zijn groot. Vooral aan onderdak, eten en medische zorg is een groot gebrek. Talloze gewone middenklasse gezinnen leven op straat. Ouders zoeken naar iets eetbaars tussen het afval.

Stichting Vluchteling biedt acute noodhulp aan de talloze vluchtelingen die van Venezuela naar Colombia lopen, de zogenoemde ‘caminantes’. In de bergen wordt het steeds kouder en de meeste mensen lopen op slippers omdat ze niets anders meer hebben. Ook steunt Stichting Vluchteling projecten waarbij de vluchtelingen van medische zorg worden voorzien.

Tineke Ceelen en Art Rooijakkers bezochten Venezuela in oktober 2018. Ceelen: “Ik heb deze week talloze Venezolanen gesproken die vertelden over voedseltekorten, eten uit vuilnisbakken, stervende landgenoten omdat er geen medicijnen meer zijn en sterk gestegen criminaliteit.” Art Rooijakkers zegt over zijn reis: Deze vluchtelingen hadden een leven net als het onze. Dat maakt dat hun lot me zo raakt. Het had ons ook kunnen overkomen. Een gewoon leven dat helemaal verdampt is.’’Ook Anneke van Giersbergen is te gast. De zangeres loopt dit jaar voor de derde keer mee in de Nacht van de Vluchteling. Met die loop wordt geld opgehaald voor Stichting Vluchteling.

Verder schuift de Nederlandse Venezolaan Enrique Guzman aan in de Tijd voor MAX-studio. Zijn gehele familie zit nog in Venezuela en zucht onder de crisis.

Venezuela was dankzij grote olievoorraden tot in de jaren negentig een van de meest welvarende landen van Zuid-Amerika. Het streng socialistische beleid van president Chávez en zijn opvolger Maduro brachten het land tot aan de rand van de afgrond. De onrust is groot in het land.

Over Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling biedt in ’s werelds ernstigste humanitaire crises hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden ze levensreddende hulp, zoals schoon drinkwater, voeding en medische zorg. Maar ook bij langdurige crises kunnen mensen op Stichting Vluchteling rekenen. Zo ruimen ze bijvoorbeeld landmijnen en zorgen ze voor onderwijs en psychosociale steun.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vluchteling

Tijd voor MAX
Woensdag 13 februari 2019
Om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/tijdvoormax | Instagram.com/tijdvoormax | @TijdvoorMAX | #Tijdvoor MAX