Hilversum,
21
december
2018
|
15:34
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van slokdarmkanker

Woensdag 23 januari 2019 om 17.10 uur op NPO 1

In de week van de slokdarmkanker staat Tijd voor MAX op woensdag 23 januari 2019 om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van deze vorm van kanker. Nederland staat momenteel wereldwijd op de tweede plek op de ranglijst van landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. Te gast zijn onder anderen oud-profvoetballer Dirk Kuyt, die zijn vader verloor aan de ziekte. Ook arts-onderzoeker Yonne Peters van het Radboudumc zit aan tafel, zij onderzoekt hoe je deze vorm van kanker in een vroeg stadium kunt opsporen.

Als kanker wordt ontdekt in een vroeg stadium, neemt de kans op een succesvolle behandeling en langere overleving aanzienlijk toe. Dit geldt zeker voor slokdarmkanker. In Nederland zal één op de 100 mannen in Nederland voor zijn 75ste slokdarmkanker krijgen. Helaas wordt de diagnose bij het merendeel van de patiënten in een te vergevorderd stadium vastgesteld, waardoor de kans op genezing laag is. Slechts één op de vier patiënten met slokdarmkanker is na 5 jaar nog in leven. Als de diagnose op tijd gesteld wordt, verbetert de kans op genezing tot wel 50 procent. Het tijdig ontdekken en behandelen van patiënten is dus van groot belang.

Bij darmkanker, een andere veel voorkomende kankersoort, is vroege opsporing heel effectief gebleken. Door de mogelijkheid om darmkanker in een vroeg stadium via het bevolkingsonderzoek op te sporen redt dit op dit moment al 1400 levens per jaar. Drie academische centra in Nederland hebben daarom de handen ineengeslagen om onderzoek te doen hoe ze slokdarmkanker ook in een vroeg stadium kunnen ontdekken.

Over de Maag Lever Darm Stichting
De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Hoe eerder slokdarmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Daarom financiert de Maag Lever Darm Stichting wetenschappelijk onderzoek om slokdarmkanker vroegtijdig op te sporen en te voorkomen. 

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting.

Tijd voor MAX
Woensdag 23 januari 2019
Om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl

www.instagram.com/tijdvoormax | www.facebook.com/tijdvoormax |@TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX