Hilversum,
16
maart
2016
|
09:45
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van reuma - 21 maart

Op maandag 21 maart zendt Omroep MAX een bijzondere uitzending van Tijd voor MAX uit die helemaal in het teken staat van reuma. In Nederland leven er bijna twee miljoen mensen met een vorm van reuma. Sybrand Niessen en Martine van Os ontvangen verschillende gasten, waaronder Anita Witzier, ambassadeur van het Reumafonds. Daarnaast treedt gitaarvirtuoos Harry Sacksioni op.

Reuma omvat meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bekende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis, jeugdreuma en artrose. Anita Witzier weet als geen ander hoe reuma je dagelijks leven kan beïnvloeden, zelf heeft zij reumatoïde artritis. Anita kreeg in 1999 pijn in haar knie die niet overging. ”Mijn knieën werden zo dik dat ik bijna niet meer kon lopen. Ik kreeg medicijnen die goed aansloegen en sindsdien is mijn reuma stabiel.’’ Maar deze medicijnen werken niet bij iedereen zo goed als bij Anita. En daarom is meer onderzoek naar betere behandelmethoden en medicijnen nodig.

In de uitzending maken aangrijpende reportages duidelijk hoe reuma een leven drastisch kan veranderen, zoals het geval is bij de zesjarige Demi Beets. Ze heeft jeugdreuma en kan daarom lichamelijk niet meekomen met haar leeftijdgenootjes. Demi heeft altijd pijn aan haar gewrichten en kan zich niet zelf wassen of aankleden. Zelfs een snoeppapiertje openmaken lukt niet. Ze heeft overal hulp bij nodig en slikt pijnstillers die eigenlijk te zwaar zijn voor haar lijfje. Maar er ís niets anders. Er zijn geen medicijnen die aanslaan bij Demi en haar vorm van jeugdreuma.

Gitaarvirtuoos Harry Sacksioni treedt op in deze aflevering van Tijd voor MAX. Zijn wereld stond even stil toen de arts vertelde dat hij door artrose in zijn vingers misschien geen gitaar meer zou kunnen spelen. Met zijn vingers gaat het nu weer goed, maar de artrose zit nu ook in zijn heup. En daar ondervindt Harry dagelijks hinder van.

Over het Reumafonds
Het Reumafonds bestaat 90 jaar en is er voor bijna twee miljoen mensen met een vorm van reuma. Het fonds ondersteunt deze mensen door het geven van voorlichting en het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelmethodes en genezing.

Tijd voor MAX
Maandag 21 maart om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl
www.facebook.com/tijdvoormax
#TijdvoorMAX