Hilversum,
27
september
2019
|
11:37
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van Kinderfonds MAMAS

Dinsdag 29 oktober om 17.10 uur op NPO 1

Dinsdag 29 oktober om 17.10 uur op NPO 1 staat Tijd voor MAX in het teken van de kinderen in Zuid-Afrika. In de uitzending staat Kinderfonds MAMAS centraal. Deze organisatie steunt lokale MAMAS; krachtige vrouwen die zich ontfermen over de vele kinderen die hulp nodig hebben.

Ruim 5 miljoen Zuid-Afrikaanse kinderen groeien op in ernstige armoede. In de sloppenwijken, maar ook op het platteland, is het leven genadeloos: immense armoede, hoge werkloosheid, veel geweld, seksueel misbruik en een hoog aidscijfer. Veel vaders en moeders zijn uit beeld.

Gelukkig zijn er de MAMAS: lokale vrouwen die zich inzetten voor kinderen die leven in deze extreme armoede en op eigen initiatief zorg leveren. Zij zorgen voor warmte en aandacht: dagelijkse maaltijden, medische zorg, een plek in de kinderopvang of op school en een veilige omgeving om in te spelen. En die hulp krijgen de kinderen niet één jaar, maar van nul tot volwassenheid. Zodat ze de kans krijgen op een gezonde en kansrijke toekomst. Ook voor de moeders is er aandacht; de MAMAS leren de moeders hoe ze moestuinen kunnen aanleggen zodat ze gezonde groenten kunnen verbouwen of geven intensieve begeleiding aan zwangere vrouwen om alcoholgebruik tijdens de zwangerschap te voorkomen.

In Tijd voor MAX verrast Robèrt van Beckhoven donateurs met authentieke Zuid-Afrikaanse recepten, vertelt ambassadeur Leona Philippo over haar ervaringen in Zuid-Afrika en geeft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zijn visie op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen in Zuid-Afrika die opgroeien in extreme armoede.

Bij Tijd voor MAX beelden van sloppenwijken in de buurt van Kaapstad waar de MAMAS actief zijn. Duidelijk wordt hoe groot de ellende is en hoe hard er hulp nodig is. Ook zien we een portret van Claudia, een jonge vrouw die na het overlijden van haar moeder in een project van de MAMAS terechtkwam. Ze werd gelukkig niet een van de vele vroegtijdige schoolverlaters, maar kon zelf een goed leven opbouwen dankzij de wijze MAMA Beaty, die zich over haar ontfermde en haar een toekomst gaf. Zelf heeft zij nu als MAMA ook kinderen onder haar hoede.

Over Kinderfonds MAMASKinderfonds MAMAS is op verzoek van oud-president Nelson Mandela opgericht en steunt de ideeën en de aanpak van de meer dan 2000 krachtige vrouwen in 57 prachtige projecten verspreid over heel Zuid-Afrika. Samen vormen zij de Beweging van Hoop. De lokale MAMAS weten wat nodig is. Het fonds wil in Zuid-Afrika groeien, maar in Nederland klein blijven.

Tijd voor MAX
Dinsdag 29 oktober, 17.10 uur NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/tijdvoormax | #TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX