Hilversum,
08
september
2023
|
10:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van Kinderfonds MAMAS

Vrijdag 29 september staat Tijd voor MAX volledig in het teken van de MAMAS: krachtige Zuid-Afrikaanse vrouwen die zich ontfermen over de meest kwetsbare kinderen in hun land. Te gast zijn onder anderen Kinderfonds MAMAS-ambassadeur en presentatrice Nance, Mpho Tutu van Furth, dochter van wijlen aartsbisschop Desmond Tutu, en hoogleraar Algemene Pedagogiek Geertjan Overbeek. Tijd voor MAX is te zien op vrijdag 29 september om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

Ruim drie miljoen Zuid-Afrikaanse kinderen groeien op in ernstige armoede. In de sloppenwijken, maar ook op het platteland, is het leven genadeloos: immense armoede, hoge werkloosheid, veel geweld, seksueel misbruik en een hoog aidscijfer. Veel ouders zijn uit beeld. 

Lokale vrouwen die op eigen initiatief zorg leveren
Gelukkig zijn er de MAMAS: lokale vrouwen die zich met liefde en aandacht ontfermen over deze kinderen en op eigen initiatief zorg leveren. Zij zorgen voor dagelijkse maaltijden, medische zorg, onderwijs, een veilige omgeving en vooral veel liefdevolle aandacht. En die hulp krijgen de kinderen niet één jaar, maar van geboorte tot eerste baan. Zodat ze perspectief krijgen op een gezonde en glansrijke toekomst. 

Droom om naar school te gaan
In Tijd voor MAX onder meer het verhaal van de vijfjarige Keni. Ze woont samen met haar oma in een krakkemikkig hutje in een van de sloppenwijken. Elke dag is een strijd. Er is honger, waardoor Keni meestal huilend in slaap valt. Er is angst, want wat gebeurt er als haar oma overlijdt? En er is bijna geen geld, dus Keni’s droom om naar school te gaan is ondenkbaar. Totdat de MAMAS haar vinden.

PowerGirls-programma
Ook de veertienjarige Luthando groeit op bij haar oma. Ze is een angstig en kwetsbaar meisje, totdat ze in het programma van de MAMAS komt. In het PowerGirls-programma worden kwetsbare meiden door extra workshops weerbaar, verantwoordelijk, sterk en trots gemaakt. Dankzij de hulp van de MAMAS is Luthando inmiddels een sterke, zelfverzekerde jonge vrouw en een voorbeeld voor de jongere meiden.

Mpho Tutu van Furth, de jongste dochter van wijlen aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu, is te gast. Zij vertelt over de Zuid-Afrikaanse filosofie Ubuntu en hoe deze levenswijze in het DNA zit van de MAMAS. Hoogleraar Algemene Pedagogiek Geertjan Overbeek vertelt hoe belangrijk deze hulp van de MAMAS is voor de ontwikkeling van kinderen en daarmee de toekomst van Zuid-Afrika.

Over Kinderfonds MAMAS
Kinderfonds MAMAS is op verzoek van oud-president Nelson Mandela opgericht. Zij steunen de MAMAS: sterke Zuid-Afrikaanse vrouwen die niet kunnen aanzien hoe kinderen lijden onder extreme armoede. De MAMAS kijken niet weg, maar komen in actie. Dit zijn nu al meer dan 1.800 krachtige vrouwen in 56 prachtige projecten verspreid over heel Zuid-Afrika. Samen vormen zij de Beweging van Hoop die Zuid-Afrika van onderaf verandert. De lokale MAMAS weten zelf wat nodig is. Kinderfonds MAMAS ondersteunt hen bij het realiseren van hun eigen plannen. Kinderfonds MAMAS wil in Zuid-Afrika hard groeien, maar in Nederland klein blijven.

Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door Kinderfonds MAMAS. 

Tijd voor MAX
Vrijdag 29 september 
Om 17.10 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Carrie ten Napel

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook | Instagram