Hilversum,
18
oktober
2018
|
11:20
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van diabetes

Woensdag 21 november

Tijd voor MAX staat op woensdag 21 november om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van diabetes. Deze onderschatte ziekte heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks leven van ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Te gast zijn onder anderen Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan en werktuigbouwkundige Robin Koops. Koops bedacht een apparaat dat mensen met diabetes kan bevrijden van al het prikken, rekenen en spuiten. En ook de kans op complicaties kan verkleinen.

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Het kan iedereen overkomen en de lichamelijke gevolgen zijn vaak groot. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen er 1.200 bij.

In Tijd voor MAX onder andere het verhaal van Anton. Al bijna 40 jaar leeft hij met de gevolgen van diabetes type 1. Al sinds hij 14 jaar is, zijn de bloedsuikerwaardes van Anton continu ontregeld. Het niet onder controle krijgen van zijn waardes heeft bij hem voor meerdere zware complicaties gezorgd. ‘Ik heb iedere dag een hutkoffer aan medicijnen nodig’, vertelt Anton, die zichzelf soms wel acht keer per dag moet prikken om zijn waardes in de gaten te houden.

Eerste Kamerlid voor D66 Alexander Rinnooy Kan krijgt de diagnose diabetes type 1 op latere leeftijd, als hij 60 jaar is. Opeens behoort hij tot de groep chronische patiënten met een ziekte waaraan nog altijd heel veel mensen overlijden. ‘Ik ben enorm geschrokken. Kun je nagaan hoe heftig het is als je als ouders te horen krijgt dat je kind diabetes heeft’. Daarom zet Rinnooy Kan zich in om meer onderzoek naar diabetes mogelijk te maken.

Kunstalvleesklier
In de jaren 90 zette de diagnose diabetes type 1 het leven van Robin Koops op zijn kop. Maar de nuchtere werktuigbouwkundige uit Twente ging niet bij de pakken neerzitten. ‘Als ik een probleem zie, dan ga ik op zoek naar een oplossing. Ik wilde een apparaat bedenken dat de bloedsuiker voor je regelt, zodat je niet meer de hele dag aan je diabetes hoeft te denken.’ Tegenwoordig werkt Robin met een heel team aan de kunstalvleesklier, een internationale doorbraak, waarmee honderdduizenden mensen die dagelijks prikken en spuiten hun vrijheid weer terug kunnen krijgen.

Over Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Dit doet het Diabetes Fonds al 40 jaar door met de hulp van vrijwilligers en donateurs wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2.Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

 

Tijd voor MAX
Woensdag 21 november 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/tijdvoormax | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX | www.instagram.com/tijdvoormax