Hilversum,
15
november
2018
|
14:46
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van diabetes

Woensdag 21 november

Tijd voor MAX staat op woensdag 21 november om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van diabetes. Deze onderschatte ziekte heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks leven van ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Te gast zijn onder anderen Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan en werktuigbouwkundige Robin Koops. Koops bedacht een apparaat dat mensen met diabetes kan bevrijden van al het prikken, rekenen en spuiten. En dat ook de kans op ernstige complicaties kan verkleinen. Verder treden Eric Vloeimans en Juan Pablo Dobal treden live op in de studio van Tijd voor MAX.

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Het kan iedereen overkomen en de lichamelijke gevolgen zijn vaak groot. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen er 1.200 bij.

In Tijd voor MAX onder andere het verhaal van Anton. Al bijna 40 jaar leeft hij met de gevolgen van diabetes type 1. Zijn bloedsuikerwaardes zijn continu ontregeld, hetgeen grote lichamelijke gevolgen voor hem heeft. Ook de 11-jarige Isabel vertelt haar verhaal. Ze leeft al 6 jaar lang met diabetes en ook zij krijgt haar waardes niet goed onder controle. Tot grote zorgen van haar ouders. 

Eerste Kamerlid voor D66 Alexander Rinnooy Kan krijgt de diagnose diabetes type 1 op latere leeftijd, als hij 60 jaar is. Opeens behoort hij tot de groep chronische patiënten met een ziekte waaraan nog altijd heel veel mensen overlijden. ‘Ik ben enorm geschrokken. Kun je nagaan hoe heftig het is als je als ouders te horen krijgt dat je kind diabetes heeft’. Daarom zet Rinnooy Kan zich in om meer onderzoek naar diabetes mogelijk te maken.

Kunstalvleesklier
In de jaren 90 zette de diagnose diabetes type 1 het leven van Robin Koops op zijn kop. Maar de nuchtere werktuigbouwkundige uit Twente ging niet bij de pakken neerzitten. ‘Als ik een probleem zie, dan ga ik op zoek naar een oplossing. Ik wilde een apparaat bedenken dat de bloedsuiker automatisch voor je regelt, zodat je niet meer de hele dag aan je diabetes hoeft te denken.’ Wat begon in zijn schuurtje, wordt inmiddels gezien als een internationale doorbraak. Met de kunstalvleesklier kunnen honderdduizenden mensen die dagelijks prikken en spuiten, hun vrijheid weer terug krijgen en wordt de kans op ernstige complicaties enorm verminderd.

Over Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Maar ook het leven van mensen met diabetes nu verbeteren. Dit doet het Diabetes Fonds al 40 jaar, door met de hulp van vrijwilligers en donateurs, wetenschappelijk onderzoek te financieren voor betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2.Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Tijd voor MAX
Woensdag 21 november 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/tijdvoormax | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX | www.instagram.com/tijdvoormax