Hilversum,
16
oktober
2019
|
16:15
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van diabetes

Donderdag 14 november

Tijd voor MAX staat op donderdag 14 november om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van diabetes, één van de meest voorkomende chronische ziektes in ons land. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben de ziekte. En elke week komen daar 1200 patiënten bij. Bij diabetes houdt het lichaam de bloedsuiker niet in evenwicht. Dat komt omdat het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt.

In Tijd voor MAX worden de verhalen van mensen met diabetes over de grote invloed van de ziekte op hun dagelijks leven verteld. Elke dag zijn de meeste mensen met diabetes bezig met de hoogte van hun bloedsuikerspiegel; prikken, meten, spuiten, en eten. Wordt de bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld te laag, dan dreigt een hypo. Je gaat zweten, trillen, wordt duizelig, krijgt stemmingswisselingen of verliest het bewustzijn. En op lange termijn hangen ernstige complicaties als hartfalen of verlies van ledematen als een zwaard van Damocles boven het hoofd.

Kunstalvleesklier
Veel mensen met diabetes kijken reikhalzend uit naar de kunstalvleesklier, ontwikkeld door de Nederlandse werktuigbouwkundige Robin Koops. Het is een apparaat dat volledig zelfstandig de bloedsuikerspiegel regelt. Iemand met diabetes hoeft zelf bijna niets meer te doen. "Je kunt je zorgen en je alertheid naast je neerleggen", vertelt een patiënte. De kunstalvleesklier is vorige maand uitgeroepen tot Nationaal Icoon: een innovatie waar Nederland trots op is en die wereldwijd het verschil kan gaan maken voor mensen met diabetes. Minister Bijleveld is het komende jaar trotse ambassadeur van de kunstalvleesklier. Het apparaat komt naar verwachting binnen enkele jaren op de markt.

Ook zangeres Loes Haverkort en haar man Floris Verbeij zijn te gast bij Tijd voor MAX. Floris heeft diabetes type 1 en vertelt over de gevolgen van zijn ziekte voor zijn gezin en hemzelf.

Over Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Maar ook het leven van mensen met diabetes nu verbeteren. Dit doet het Diabetes Fonds door wetenschappelijk onderzoek te financieren voor betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2.

Deze uitzending van Tijd voor MAX, Dit is diabetes, wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Tijd voor MAX
Donderdag 14 november 2019
Om 17.10 live bij MAX op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/tijdvoormax| @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX | www.instagram.com/tijdvoormax