Hilversum,
19
september
2016
|
13:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX in het teken van dementie

Woensdag 26 oktober

Woensdag 26 oktober staat Tijd voor MAX volledig in het teken van dementie. Onder anderen Gerdi Verbeet en Jan Dulles zijn te gast. Zij vragen aandacht voor onderzoek naar dementie van de Hersenstichting. Tot op heden is geen enkele vorm van dementie te genezen.

In Nederland lijden 260.000 mensen aan een vorm van dementie. Ieder uur komen daar vier mensen bij. En dit aantal zal binnen enkele decennia verdubbelen. De zorg voor mensen met dementie is nu al nauwelijks beheersbaar. De gevolgen zijn ingrijpend. Kunnen we dromen over een wereld zonder dementie? En hoe kunnen we de kwaliteit van leven voor mensen met dementie verbeteren?

Te gast is Gerdi Verbeet. Van heel dichtbij ervoer zij hoe groot de impact is van dementie, zowel voor degene die getroffen is als voor de naasten. Haar moeder leed aan vasculaire dementie, waardoor ze steeds meer de regie over haar leven verloor. De vader van Jan Dulles lijdt aan de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Speciaal voor zijn vader schreef hij het nummer Hier voor jou, dat hij tijdens de uitzending zal zingen.

Over de Hersenstichting
Nog altijd zijn er geen geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer en de andere vormen van dementie. Wel zijn er medicijnen die het ziekteproces kunnen vertragen. De Hersenstichting investeert in wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken, mogelijke preventie en behandeling van dementie. Nederland is koploper in de wereld op het gebied van hersenonderzoek en telt vele gerenommeerde hersenonderzoekers, die dag in dag uit bezig zijn met het zoeken naar oplossingen.

Tijd voor MAX
Woensdag 26 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Syrand Niessen
#TijdvoorMAX
www.maxvandaag.nl