Hilversum,
13
februari
2023
|
09:53
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: iedereen vrij van diabetes!

In Nederland krijgen iedere week meer dan duizend mensen de diagnose diabetes type 1 of 2. Iedereen kan het krijgen, ongeacht leeftijd, leefstijl of achtergrond. Op woensdag 22 maart 2023 staat Tijd voor MAX om 17:10 uur bij MAX op NPO 1 volledig in het teken van diabetes. Te gast zijn onder anderen wetenschapsjournalist Diederik Jekel, directeur van het Diabetes Fonds Diena Halbertsma, internist en onderzoeker prof. dr. Eelco de Koning, en Tineke Schouten treedt op. 

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. En dit aantal blijft groeien. Hiermee is het één van de grootste gezondheidsberovers van deze tijd. Met diabetes valt niet ‘prima te leven’, zoals mensen weleens denken. Integendeel, het is vaak het begin van allerlei problemen en het heeft een enorme impact op de dagelijkse manier van leven. Of het nu gaat om type 1 of type 2, er bestaat altijd een verhoogd risico op ernstige complicaties. Soms zelfs met de dood tot gevolg.

Verhaal van Rafi (8) en Lucas (4)
In Tijd voor MAX het verhaal van Rafi (8 jaar), hij heeft diabetes type 1. Sinds hij de diagnose diabetes heeft gekregen, staat zijn leven dag én nacht in het teken van de ziekte. Vader Murat: “Over vijftien of dertig jaar kunnen zijn hart en vaten, zenuwstelsel, ogen, nieren en voeten blijvende schade hebben opgelopen. Zijn levensverwachting is lager dan die van ons. Dat maakt mij emotioneel kapot.” Ook vertellen we het verhaal Lucas (4 jaar) en zijn ouders. Ruim anderhalf jaar geleden werd Lucas heel ziek. Na een bezoek aan de huisarts kregen ze te horen dat hij diabetes heeft. Hun leven kwam in een sneltreinvaart waar de ouders en Lucas in mee moeten gaan. Die trein is helaas nog steeds niet tot stilstand gekomen.

Baanbrekende therapie
Te gast is internist en onderzoeker prof. dr. Eelco de Koning. Samen met het Diabetes Fonds strijdt hij voor een leven vrij van diabetes. In een groot samenwerkingsverband werkt hij hard aan een nieuwe therapie, namelijk het ontwikkelen van insulineproducerende cellen en een goede verpakking van deze cellen. Met deze baanbrekende therapie zal het lichaam weer zelf insuline aanmaken. Dit zou betekenen dat mensen niet meer in de greep van de ziekte worden gehouden, en van hun diabetes afkomen.

Ook Tineke Schouten heeft in haar omgeving te maken met diabetes. Zij vertelt welke impact dat heeft. 

Het Diabetes Fonds maakt zich dag en nacht sterk om diabetes te voorkomen, te genezen en de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Tijd voor MAX
Woensdag 22 maart
Om 17.10 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/TijdvoorMAX | Twitter.com/TijdvoorMAX Instagram.com/TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX