Hilversum,
30
april
2018
|
11:10
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: Iedere baby verdient een kans

9 mei

Op woensdag 9 mei vraagt Tijd voor MAX om 19:00 uur op NPO 1 aandacht voor het belang van goede gezondheidszorg om babysterfte te voorkomen. Iedere dag sterven er 7000 baby’s op de wereld, terwijl zo’n 80% daarvan met simpele middelen voorkomen kan worden. Te gast is presentator en UNICEF-ambassadeur Klaas van Kruistum. En Janke de Vries. Zij heeft haar eigen verloskundigenpraktijk in Friesland en bezoekt met UNICEF Nepal, waar veel baby’s tijdens of na de bevalling overlijden. Janke helpt er mee bij een bevalling, die maar net goed gaat. Glennis Grace treedt op in de Tijd voor MAX-studio.

Wereldwijd sterven er jaarlijks een miljoen baby’s op hun geboortedag. In landen als Pakistan, Nepal of de Centraal-Afrikaanse Republiek is dit scenario heel normaal. Hoewel het de laatste decennia wel is gelukt om het sterftecijfer van kinderen vanaf 1 maand oud tot 5 jaar meer dan te halveren, is deze vooruitgang nog niet geboekt onder de allerkleinsten. Veel pasgeboren baby’s overlijden door vroeggeboorte, complicaties bij de bevalling of infecties. Ook het gebrek aan hulp tijdens de bevalling is een grote zorg.

Verloskundige Janke de Vries ging mee op pad met de medewerkers van UNICEF die zwangere vrouwen de zorg willen geven die ze zo hard nodig hebben. Ze ziet met eigen ogen hoeveel verschil de hulp van UNICEF maakt als ze getuige is van een spannende bevalling. Dankzij getrainde mensen en de juiste middelen komt het kindje gezond ter wereld. “Dit baby’tje haalde het, maar als zo’n baby zonder ervaren verloskundige ter wereld komt, zijn de kansen veel kleiner.”, vertelt de Friezin.

Janke ontmoette tijdens de reis de 21-jarige Sarishma, die vertelde hoe haar zoon blauw aangelopen ter wereld kwam in een kliniek waar nauwelijks apparatuur aanwezig was. Hoewel hij even daarna begon te ademen ging het later alsnog mis. Sarishma gelooft dat als ze naar een beter ingericht ziekenhuis had gekund, haar zoon het had overleefd. Samen zijn ze bij het graf van haar zoon geweest.

Over UNICEF
Wereldwijd maakt UNICEF zich er hard voor om zoveel mogelijk babylevens te redden. Het is belangrijk dat er meer gezondheidsposten komen met elektriciteit en schoon drinkwater. Verloskundigen en medici worden opgeleid en voorzien van de juiste kennis en middelen. UNICEF zorgt voor levensreddende apparatuur en medicijnen.

Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door UNICEF.

Tijd voor MAX
Woensdag 9 mei
Om 19:00 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/tijdvoormax | #tijdvoorMAX |@tijdvoorMAX