Hilversum,
18
februari
2016
|
17:18
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: Ieder kind heeft recht op onderwijs

Dinsdag 23 februari

Dinsdag 23 februari zendt MAX om 17.10 uur op NPO 1 een speciale aflevering van Tijd voor MAX uit. Het programma vraagt in deze uitzending aandacht voor het belang van goed onderwijs voor ieder kind. Goed onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van de samenleving. 

Te gast zijn onder anderen UNICEF-ambassadeur Paul van Vliet en Ina van Schagen.

Ina steunt UNICEF en bezoekt voor Tijd voor MAX een onderwijsproject in Guinee Bissau, waar veel kinderen in armoede opgroeien en geen kans krijgen zich te ontwikkelen.

Ina van Schagen is 72 jaar. Als kind al had ze een droom; ze wilde dolgraag juf worden. Maar toen ze 13 jaar was, moest ze van school om mee te helpen in de huishouding. “Ik kwam uit een groot gezin. Ik was de vierde dochter en daarna kwamen nog zes jongens. Het was een uitgemaakte zaak. Ik heb dat verschrikkelijk gevonden.” Pas op latere leeftijd ging Ina alsnog naar de Moeder MAVO. Op haar 46ste kwam haar droom toch nog uit; ze werd juf. “Onderwijs heeft mij zoveel gebracht. Het geeft je zelfvertrouwen en verrijkt je leven. Dat gun ik ieder kind.”

In Guinee Bissau ervaart Ina in welke omstandigheden de kinderen daar leven en wat UNICEF doet om de armoedespiraal te doorbreken. Ze ontmoet de zevenjarige Bemvinda, een meisje dat als oudste kind in het gezin iedere dag moet werken op de markt en daardoor niet naar school kan. En Bemvinda is niet de enige. Veel kinderen wonen in afgelegen gebieden en helpen hun ouders om ervoor te zorgen dat er ‘s avonds iets te eten is. In Guinee Bissau gaat 44% van de kinderen niet naar school.

UNICEF
UNICEF zorgt ervoor dat er lesmaterialen komen, dat leerkrachten worden opgeleid, dat er lokalen worden bijgebouwd en dat ouders worden betrokken bij het onderwijs zodat hun kinderen de school ook afmaken. Kinderen die afgelegen wonen worden opgezocht en met hun ouders wordt gekeken hoe het kind toch naar school kan.

Een kind dat goed onderwijs volgt, creëert kansen voor de toekomst en krijgt kennis die kan worden doorgegeven aan volgende generaties. UNICEF streeft naar toegankelijk en goed onderwijs voor alle kinderen, want met goed onderwijs geef je kinderen de mogelijkheid om iets van hun leven te maken.

Deze uitzending is mede mogelijk gemaakt door UNICEF.

Tijd voor MAX
Dinsdag 23 februari 2016 om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl
#TijdvoorMAX