Hilversum,
13
april
2021
|
11:10
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: goede gezondheidszorg voor iedereen

Maandag 19 april om 17:10 uur op NPO 1

Maandag 19 april staat Tijd voor MAX vanaf 17:10 uur op NPO 1 volledig in het teken van het tekort aan medische zorg in Afrika. Ambassadeur van Amref Flying Doctors Lieke van Lexmond is te gast. Zij zet zich in voor een gezonde toekomst voor mensen in Afrika en vertelt onder andere over haar ontmoetingen met lokale zorghelden in Kenia en Oeganda. Ook Barend Gerretsen, die jarenlang als arts in Oost-Afrika werkte, is te gast. En de van oorsprong Kameroense zanger Ntjam Rosie treedt op.

Wie in Nederland ziek is, kan erop vertrouwen dat er een dokter klaarstaat en dat hij of zij de zorg verleent die nodig is. In Afrika is dat anders. Vergeleken met de rest van de wereld zijn hier de minste artsen, verpleegkundigen en verloskundigen per inwoner. Het tekort aan medisch personeel is zelfs de grootste bedreiging voor de gezondheid van mensen in Afrika. Hierdoor overlijden veel mensen aan ziekten die voorkomen of goed behandeld kunnen worden, zoals diarree, mazelen of longontsteking. Veel jonge vrouwen overlijden tijdens hun zwangerschap of bevalling, omdat zij niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

Daarom leidt Amref Flying Doctors, naast medisch personeel in de ziekenhuizen, duizenden lokale zorgverleners op. Zij verlenen basiszorg, begeleiden zwangeren, vaccineren kinderen, maar geven ook voorlichting over bijvoorbeeld het belang van een goede hygiëne. Extra belangrijk in deze coronatijd. De afgelopen maanden zijn er 190.000 van deze lokale zorgverleners getraind op het coronavirus.

Als moeder van twee kinderen voelt presentator Lieke van Lexmond zich verbonden met moeders in Oost-Afrika. Vrouwen die vaak onder zware omstandigheden moeten bevallen en voor wie goede zorg voor henzelf en hun gezin allesbehalve vanzelfsprekend is. “Tijdens mijn bezoek aan Kenia en Oeganda ontmoette ik krachtige en hardwerkende zorgverleners die door Amref Flying Doctors zijn opgeleid. Zij betekenen zoveel voor mensen in hun gemeenschap. Hun werk is letterlijk van levensbelang. Zo zijn kindersterfte en nare problemen rondom de bevalling binnen het project in Oeganda in drie jaar tijd enorm teruggedrongen. Geweldig!”, aldus Lieke.

Amref Flying Doctors
Amref Flying Doctors zet zich in voor een gezond en sterk Afrika. Ze leiden zorgverleners op, bieden basiszorg en geven voorlichting. Als grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, geleid door Afrikanen voor Afrikanen, gaan ze uit van de kracht van de Afrikaanse bevolking zelf. Samen met hen zoeken ze naar praktische oplossingen, die zij zelf kunnen uitvoeren en voortzetten. Zo kunnen zij op eigen kracht hun leven gezonder maken en neemt de armoede in Afrika af. Want alleen wie gezond is, kan ontsnappen aan armoede.

Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door Amref Flying Doctors.

Tijd voor MAX
Maandag 19 april om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX