Hilversum,
04
maart
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX Goede Doelenspecial: UNICEF 4-3-2015

Hilversum, 5 februari 2015 - Elk jaar opnieuw sterven 6,3 miljoen kinderen voor ze vijf jaar oud zijn. Zij sterven door ondervoeding. Ondervoede kinderen zijn extra kwetsbaar, hebben weinig weerstand en lopen veel meer kans om te sterven aan de gevolgen van ziekten. Op 4 maart, om 17.40 uur op NPO 2 zendt Tijd voor MAX een thema-uitzending uit en vraagt aandacht voor ondervoede kinderen. 

Te gast zijn actrice/regisseur en UNICEF-ambassadeur Monique van de Ven, cabaretière Claudia de Breij en Jan Bouke Wijbrandi, algemeen directeur van UNICEF Nederland. Monique van de Ven doet in de uitzending verslag van haar ervaringen in Mozambique. Zij zag wat de dramatische gevolgen zijn van ondervoeding. Claudia de Breij, ook ambassadeur van UNICEF, treedt op met een gevoelig lied. Jan Bouke Wijbrandi licht toe wat zijn organisatie met behulp van haar leden concreet kan betekenen voor ondervoede kinderen en hun families.

Een grote groep Nederlanders heeft ervaren hoe het is om maandenlang te moeten leven met weinig eten. Dit zijn de mensen die de hongerwinter in 1944-1945 overleefden. Voor een aantal was die ervaring reden om zich aan te sluiten bij UNICEF en mee te strijden tegen ondervoeding. 

Uit onderzoek onder deze ‘hongerwinterbaby’s’ bleek hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn in de rest van het leven van iemand die ondervoed is geweest. Als de moeder zelf al ondervoed was tijdens de zwangerschap, waren die gevolgen voor het kind nog veel groter. De hongersnood trof ons land slechts één winter.

In veel landen ter wereld zijn er grote groepen mensen die jarenlang onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Miljoenen kinderen groeien op met de negatieve gevolgen van het tekort aan goed eten, zoals een lagere levensverwachting en meer kans op ziekten. Volgens UNICEF zijn vooral de eerste 1.000 dagen van een kinderleven cruciaal voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen. Indien chronisch ondervoede baby’s en peuters een groeiachterstand oplopen halen ze die hun leven lang niet meer in. Daarom is het belangrijk dat baby's in de eerste zes maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding krijgen. UNICEF zorgt voor hulp. Direct na de geboorte krijgt de moeder hulp bij het op gang brengen van de borstvoeding. Hulp bestaat onder andere uit het geven van voorlichting over het belang van gezonde voeding, schoon water en hygiëne, het geven van vitaminen en mineralen, groeicontroles en het zorgen voor schoon water en toiletten. Kinderen die ernstig ondervoed zijn, worden behandeld met speciale therapeutische voeding. Daarnaast zorgt UNICEF voor de training van medisch personeel.

Tijd voor MAX Goede Doelenspecial: UNICEF
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
Woensdag 4 maart 2015 om 17.40 uur op NPO2
HH: Donderdag 5 maart 13.30 uur op BVN
www.tijdvoormax.nl