Hilversum,
06
maart
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX goede doelenspecial: Diabetes Fonds 26-3-2015

Op weg naar genezing van diabetes

Hilversum, 16 maart - Diabetes is een onderschatte ziekte met ernstige gevolgen. De impact van diabetes is te zien bij Tijd voor MAX in reportages met de 4-jarige Julia en Joelle: een jonge vrouw (26) met ernstige complicaties. In de studio is Eelco de Koning aanwezig. Hij is hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum en groepsleider bij het Hubrecht Instituut. Zijn drijfveer is diabetes genezen. Hij vertelt over zijn baanbrekende onderzoek, mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Ook te gast is EO-televisiepresentatrice Tooske Ragas. Zij maakt van nabij mee hoe ingrijpend diabetes is: “Diabetes hebben is zwaar. Het gaat nooit weg, je kunt er geen vrij van nemen.“ Het is een ziekte die al een miljoen Nederlanders heeft getroffen, en elke week komen daar nog steeds duizend patiënten bij.

Amputatie
Diabetes pakt vaak heftiger uit dan veel mensen denken. Dat blijkt ook uit twee aangrijpende reportages over Julia (4) en Joelle (26). Met daarin de angst van de moeder van Julia voor de complicaties die haar dochtertje boven het hoofd hangen. Deze complicaties zijn een nachtmerrie die werkelijkheid werd voor Joelle, die als twintiger al een deel van haar been moest missen door diabetes. Openhartig delen zij hun zorgen, maar ook hun zin in het leven.

Genezing komt dichterbij
Eelco de Koning vertelt over zijn onderzoek naar genezing van diabetes type 1. Dit concrete onderzoek kan binnen een aantal jaar een leven zonder diabetes betekenen voor Julia, Joelle en 100.000 andere Nederlanders met diabetes type 1. Onderzoek dat alleen verder kan gaan als er voldoende middelen beschikbaar komen.

Over het Diabetes Fonds
Diabetes steelt de gezondheid en toekomst van 1 miljoen Nederlanders. Zij leven met de dreiging van blindheid en uitval van hart en nieren. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom activeert het fonds duizenden vrijwilligers, particulieren en bedrijven om samen diabetes aan te pakken. Als grootste landelijke financier van diabetesonderzoek investeert het Diabetes Fonds sinds 1978 in fundamenteel en toegepast onderzoek naar diabetes type 1 én type 2. Alleen zo komen er betere behandelingen en straks genezing. En alleen samen komen we tot oplossingen. Samenwerken heeft zin!

Tijd voor MAX
Ma t/m do om 17.40 uur op NPO 2
Goede doelenspecial Diabetes Fonds: 26 maart om 17.40 uur op NPO 2.
De uitzending wordt herhaald op zondag 29 maart om 08.35 uur op NPO 1.

www.tijdvoormax.nl