Hilversum,
07
januari
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX goede doelenspecial: De Nierstichting

Hilversum, 7 januari 2015 - Wie ziek is, wil graag beter worden. En als beter worden niet volledig kan, toch een zo goed mogelijk leven leiden. Dat geldt ook voor de 60.000 Nederlanders met ernstige nierschade.Op 20 januari om 17.40 uur op NPO 2 staat Tijd voor MAX geheel in het teken van nierziekten. In deze speciale uitzending vragen Sybrand Niessen en Martine van Os samen met hun gasten aandacht voor baanbrekend onderzoek naar het herstellen van beschadigde nieren. Want; tot op heden is het niet mogelijk om nierziekten te genezen.

De Nierstichting zet zich maximaal in om meer onderzoek te doen naar mogelijkheden om beschadigde nieren in de toekomst daadwerkelijk te kunnen genezen. Genezing van een beschadigde nier zou voor patiënten én hun families namelijk een echte oplossing zijn. Dialyse en transplantatie zijn op dit moment slechts het ultieme alternatief.

Te gast is actrice Petra Laseur. Zij werd zo gegrepen door de impact die een nierziekte heeft op een leven, dat ze één van haar eigen nieren doneerde aan een voor haar onbekende patiënt. Professor Ton Rabelink van het UMC Leiden legt uit over zijn vernieuwende en veelbelovende onderzoek en naar het herstellen van beschadigde nieren. Nierpatiënten Yvon en Fabian zijn te zien en vertellen over de grote impact die een nierziekte heeft op hun leven en op dat van hun omgeving. Fabian hoopt dat er in de toekomst voor zijn zoontje Dirk (7), als die straks ziek mocht worden, een echte oplossing zal zijn. Ook zien we musicalacteur, danser en choreograaf Stanley Burleson. Hij weet uit eigen ervaring hoe groot de impact van een nierziekte is; zijn vader was nierpatiënt.

Op dit moment zijn nierpatiënten afhankelijk van dialyse of een niertransplantatie. Het is goed dat deze behandelingen er zijn: ze verlengen het leven van nierpatiënten. Maar deze behandelingen zijn loodzwaar, hebben een flinke impact op het sociale leven en energieniveau en zorgen voor enorme onzekerheid.. Als een donornier op tijd komt, blijft gevaar voor afstoting bovendien altijd aanwezig..

Een nierziekte kan iedereen overkomen en gaat nooit over. 60.000 mensen hebben ernstige nierschade die tot op heden niet meer te herstellen is. Daarbij is de kans op verdere achteruitgang groot, met dialyse als gevolg. In Nederland zijn er 6.500 mensen afhankelijk van dialyse. Elk jaar komen daar 2.000 nieuwe patiënten bij. Dialyse is weliswaar levensreddend, maar loodzwaar en niet zonder risico. Elk jaar overlijden 1.000 dialysepatiënten.

 

Tijd voor MAX Goeden Doelenspecial: De Nierstichting
Di 20 januari 2015 om 17.40 uur op NPO 2
HH: zo 25 januari 2015 om 08.40 uur op NPO 1
www.tijdvoormax.nl