Hilversum,
17
december
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX goede doelen special: De Hersenstichting 17-12-2014

Hilversum, 15 december 2014 – Tijd voor MAX staat op woensdag 17 december om 17:40 uur op NPO 2 volledig in het teken van de Hersenstichting. In Nederland krijgen jaarlijks ruim 85.000 mensen te maken met traumatisch hersenletsel. Tijdens deze speciale thema-uitzending praten Martine van Os en Sybrand Niessen o.a. met Paul Rosenmöller.

In deze thema-uitzending vraagt de Hersenstichting aandacht voor de noodzaak van onderzoek naar een oplossing voor de gevolgen van traumatisch hersenletsel. Door een klap op het hoofd als gevolg van bijvoorbeeld een valpartij wordt het leven van vele duizenden mensen van het ene op het andere moment volledig overhoop gehaald.

In deze uitzending is onder meer het verhaal te zien van Geert Poelgeest die door een val met de fiets traumatisch hersenletsel opliep. En van Evan van de Bosch (22) die daar door een auto-ongeluk mee te maken kreeg. Beiden lagen na hun ongeluk een tijd in coma. Daarna begon een moeizame herstelperiode, waarin ze hun leven weer probeerden op te pakken.

Paul Rosenmöller reisde 10 jaar lang met Geert Poelgeest de wereld over voor zijn programma’s. Sinds het ongeluk van Geert blijft Rosenmöller hem bezoeken. In Tijd voor MAX komt hij hierover vertellen. Ook hersenonderzoeker Prof. Dr. Maarten Frens is te gast om toelichting te geven over het mogelijk herstel van hersenfuncties.

Mensen die getroffen worden door hersenletsel hebben vaak hun leven lang met verschillende ernstige handicaps te maken. Deze kunnen van mens tot mens verschillen. Als gevolg van hersenletsel kunnen beperkingen optreden op het gebied van motoriek (verlamming), cognitie (spraak), emotie en karakter. Hoe goed iemand herstelt is niet alleen afhankelijk van de ernst van het letsel. Zaken als leeftijd en veerkracht van de getroffene spelen ook een rol.

De Hersenstichting is ervan overtuigd dat met de juiste behandeling op maat en het gebruik van nieuwe technieken de herstelkansen van mensen met traumatisch hersenletsel verbeteren. Hersenonderzoek is daarbij cruciaal.

Tijd voor MAX 
Woensdag 17 december 
Om 17:40 uur op NPO 2 
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen 
http://www.tijdvoormax.nl/