Hilversum,
17
februari
2022
|
09:32
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX en MAX Maakt Mogelijk slaan handen ineen

Donderdag 24 februari

Donderdag 24 februari staat Tijd voor MAX om 17.10 uur op NPO 1 in het teken van ouderen in Moldavië, Roemenië en Litouwen. In Oost-Europa doen deze ouderen er alles aan om warm te blijven, want de huisjes waarin zij wonen, bieden geen enkele beschutting tegen de kou. Stichting MAX Maakt Mogelijk biedt hen hulp. In de speciale uitzending zijn bijzondere reportages te zien en komen ouderen aan het woord. In de studio zijn te gast: Jan Slagter, dokter Ted van Essen en Mathilde Santing.

Ouderen in Oost-Europa overleven de winter niet zonder hulp. Met bevriezing van ledematen of zelfs de dood tot gevolg. De krotten waarin duizenden ouderen wonen, bieden geen enkele beschutting tegen de kou. MAX Maakt Mogelijk wil met hulp van donateurs kachels en huisjes repareren van de armste ouderen. 

Jan Slagter richt in 2006 Stichting MAX Maakt Mogelijk op met als doel ouderen in nood te helpen. “Al jaren delen we hout, kolen en voedsel uit tijdens de winter. Mede daardoor is het aantal ouderen bij wie ledematen bevriezen drastisch gedaald. Dat is goed nieuws. Maar we zijn nog niet klaar. Want zolang er nog ouderen in krotten wonen is het gevaar van de kou niet geweken. En daarom moeten we samen in actie komen.”

Ted van Essen waarschuwt voor de gevolgen van kapotte kachels op de gezondheid. En legt uit waardoor ouderen met een zwakke gezondheid sneller bevangen worden door de kou. En Mathilde Santing treedt op in de studio en zingt het nummer Beautiful People als eerbetoon aan alle veerkrachtige ouderen. Verder is Alice van Nimwegen te gast. Zij woont met haar man gedeeltelijk in Roemenië om arme dorpelingen, onder wie veel ouderen, te helpen overleven. Zangeres en actrice Jette van der Meij vervulde al eerder een bijzondere wens voor de stichting en is erg betrokken bij het werk van Stichting MAX Maakt Mogelijk in Oost-Europa. Tot slot vertelt Truus Köster, coördinator van Stichting MAX Maakt Mogelijk, over haar eigen ervaringen in Moldavië. 

Over MAX Maakt Mogelijk
Stichting MAX Maakt Mogelijk helpt kwetsbare ouderen in binnen- en buitenland overleven en biedt hulp in armoede- en noodsituaties.

Tijd voor MAX
Donderdag 24 februari
Om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
MAXVandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | Twitter.com/TijdvoorMAX | Instagram.com/TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX