Hilversum,
07
februari
2017
|
15:04
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: Een goed begin voor ieder kind

Janny van der Heijden vertelt over haar ontmoetingen met kinderen in nood

Jaarlijks sterven 5,9 miljoen kinderen nog voor hun vijfde verjaardag. Bijna de helft van deze kinderen is ondervoed. Tijd voor MAX vraagt aandacht voor het belang van gezonde voeding bij ondervoede kinderen. Tijdens een speciale uitzending op maandag 13 maart om 17.10 uur vertelt culinair publiciste Janny van der Heijden over de ontmoetingen die ze had met ondervoede kinderen en gezinnen in Gambia.

Wereldwijd is 1 op de 4 kinderen jonger dan 5 jaar chronisch ondervoed. Met als gevolg dat veel kinderen sterven aan een longontsteking of diarree. “Door ondervoeding hebben kleine kinderen weinig weerstand en sterven aan ziektes die wij zouden kunnen voorkomen”, zegt Janny van der Heijden.

De culinair publiciste gaat op pad met de medewerkers van UNICEF die deze kinderen de zorg willen geven die ze zo hard nodig hebben. Kinderen die ernstig ondervoed zijn, krijgen bijvoorbeeld speciale therapeutische voeding. UNICEF helpt ook ouders om hun kinderen goed te voeden. Janny begeleidt in Gambia een kookcursus, waar jonge moeders voorlichting krijgen over goede voeding.

Als moeder en oma weet Janny hoe belangrijk goede en gezonde voeding is: “Als je kinderen en kleinkinderen hebt weet je hoe belangrijk een goede start in het leven is en maakt het je dubbel dankbaar dat je die hebt kunnen geven. Ik vind dat elk kind het recht op een toekomst heeft en als we daarbij kunnen helpen, we dat niet mogen nalaten.”

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door UNICEF.

Over UNICEF
UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Samen met anderen wil UNICEF ieder kind de kans geven om kind te kunnen zijn. Ieder kind moet gezond kunnen opgroeien, voldoende gezonde voeding krijgen, zich kunnen ontwikkelen en het beste uit het leven kunnen halen. Het maakt niet uit waar ze wonen, waarin ze geloven en wat hun afkomst is. UNICEF is er, onvoorwaardelijk, voor ieder kind.

Tijd voor MAX
Maandag 13 maart
Om 17:10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen

www.maxvandaag.nl
Facebook.com/TijdvoorMAX | @TIJDVOORMAX | #TIJDVOORMAX