Hilversum,
05
maart
2018
|
10:33
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 5 tot en met 9 maart

Maandag 5 maart om 17.10 uur op NPO 1
Deze week presenteert Martine van Os Tijd voor MAX samen met acteur Marc Klein Essink. Marc vervangt Sybrand Niessen, die op reis is voor het programma Droomhuis Gezocht.

Marc en Martine ontvangen maandag 5 maart actrice Henriëtte Tol, die momenteel in het theater staat met de voorstelling Vele hemels boven de zevende, naar de indrukwekkende debuutroman van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck. In deze toneelbewerking speelt Henriëtte de dominante Jeanne, die zich bedrogen voelt door het leven en voortdurend als een olifant over de gevoelens van haar familieleden heen walst. Een personage waar Henriëtte wel raad mee weet, gezien veel van haar eerdere rollen. En heel leuk: in de studio zijn ook haar vijf toneelkleindochters, die in het familiedrama afwisselend de rol van kleindochter Lou vertolken.

Het Utrechtse verzorgingstehuis Tuindorp-Oost had te maken met leegstand en besloot van de nood een deugd te maken door 41 jonge woningzoekers tussen de ouderen onder te brengen. Leidt dat tot meer leven in de brouwerij en een aangename versmelting van jong en oud, of komen er problemen van? Documentairemaakster Kim Brand volgde het proces en maakte er de film Een nieuwe morgen over, die dinsdag 6 maart op NPO 2 wordt uitgezonden. Zij zit aan tafel, samen met de 92-jarige Arie.

Met Claudia Straatmans, eindredacteur van glossy Nouveau en in die hoedanigheid zeer geïnteresseerd in de wereld van film en mode, blikken Marc Klein Essink en Martine van Os terug op de Oscaruitreiking. Speciaal voor Tijd voor MAX bekeek Claudia eerder al de, voor maar liefst zes Oscars genomineerde film Phantom Thread, over de befaamde couturier Reynolds Woodcock. Hij bevond zich in de jaren 50 van de vorige eeuw in het centrum van de Britse mode-industrie en mocht de Britse koninklijke familie plus de Londense high society tot zijn klantenkring rekenen. Phantom Thread won al een BAFTA voor ‘beste kostuums’, maar hoe heeft de film het er bij de Oscars vanaf gebracht?

Boswachter André Donker vertelt over ons grondwater, dat steeds meer gebruikt wordt als drinkwater of om mee te wassen. Gevolg is dat de grondwaterstand daalt en de natuur verdroogt. Maar in Gelderland hebben ze daar iets op gevonden!

In de keuken culinair expert Janny van der Heijden, die weer een gerecht op tafel zet om je vingers bij af te likken.

Muzikaal valt er ook veel te genieten, want zangeres Samantha Steenwijk, finaliste bij The Voice of Holland en binnenkort te zien bij Holland Zingt Hazes, treedt op.

Dinsdag 6 maart om 17.10 uur op NPO 1
Politievrouw Ellie Lust is dinsdag 6 maart te gast bij Tijd voor MAX. Ellie geeft graag een inkijkje in het dagelijks werk van de Nederlandse agent, maar ze was ook benieuwd naar hoe haar buitenlandse collega’s criminele zaken aanpakken. In het nieuwe programma Ellie op Patrouille draait ze daarom actief mee met politiekorpsen in onder andere Colombia, Israël en Albanië. Daarnaast geeft ze de kijker op die manier een indringend beeld van waar haar internationale collega’s mee worden geconfronteerd. In de tweede aflevering zien we hoe Ellie samen met haar team iets probeert te doen aan het straatkinderenprobleem in Kenia.

Ook actrice Tanja Jess schuift dinsdag 6 maart aan om te vertellen over de nieuwe telefilm Gewoon Vrienden, waarin ze te zien is. In Gewoon Vrienden vallen de Syrische Yad en de Nederlandse Joris op elkaar, maar door hun totaal verschillende achtergrond loopt dat niet van een leien dakje. Het helpt evenmin dat de moeder van Joris, een rol van Tanja, het niet zo op buitenlanders heeft.

De Winterspelen in PyeongChang zijn inmiddels voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Wie daar mede voor heeft gezorgd is sportfotograaf Klaas Jan van der Weij. Bij Tijd voor MAX vertelt hij hoe hij bij het maken van een spectaculair plaatje soms door het toeval wordt geholpen.

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders heeft een aandoening die zelden voorkomt. Huisarts dokter Ted van Essen neemt er eentje onder de loep, waarmee hij bovendien zelf in zijn familie te maken heeft: het oogmelanoom.

In de keuken oud-Heel Holland Bakt-deelnemer en kruiden- en specerijenspecialist Michiel Sloff. Hij strooit er weer lustig op los en dat zorgt voor een explosie aan smaken!

Tenslotte een weergaloos optreden van Cocker Rocks, de originele begeleidingsband van de overleden rocklegende Joe Cocker, aangevuld met zanger Elliott Tuffin. Samen zorgen ze ervoor dat de muzikale nalatenschap van de meester levend wordt gehouden door zijn songs zo authentiek mogelijk te vertolken. Hoe goed ze daarin slagen, laten ze horen met hun versie van de Cocker-klassieker Unchain My Heart!

Woensdag 7 maart om 17.10 uur op NPO 1
In 2009 was ze er ineens, zangeres Caro Emerald. Binnen de kortste keren was heel Europa in de ban van haar ballroom jazz en retro-pop. Vele successen later gaat eind deze maand haar, tot dusver, grootste tournee door Groot-Brittannië van start. Reden genoeg om bij Tijd voor MAX eens uitgebreid te praten met de gevierde ster. En het allerleukste: Caro treedt ook op!

Journalist Remco de Ridder verloor in 2014 vier familieleden bij de ramp met de MH17. Wanneer hij tijdens zijn vakantie in het buitenland hoort over het neergestorte vliegtuig, is de impact enorm. Over de heftige emoties die hem op dat moment overvielen, schreef hij de autobiografische roman Een sky full of gedoofde lichtjes. Bij Tijd voor MAX zijn aangrijpende verhaal.

Volkskrantcolumnist Jean-Pierre Geelen en eindredacteur van NRC Handelsblad Saskia van Loenen zitten ook aan tafel. Schrijven doen ze voor hun vak én goed, maar het állerliefst kijken ze toch naar vogels. Gelukkig kun je daar óók over schrijven. Daarom is er nu het boek Spotvogels, waarin ze hun passie voor vogels én vogelaars met een knipoog etaleren.

In de keuken de winnaar van Heel Holland Bakt Hans Spitsbaard. Hij tovert weer iets bijzonders uit de oven.

Donderdag 8 maart om 17.10 uur op NPO 1
Komende zondag gaat in Museum Kröller-Müller in Otterlo de film Bart van der Leck – Zijn eigen Stijl in première, een documentaire over de Utrechtse kunstschilder en vormgever Bart van der Leck (1876-1958). Van der Leck maakte slechts kort deel uit van de kunstbeweging De Stijl, maar zijn invloed op de veel prominentere Stijl-leden, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan, was aanzienlijk. Daarnaast had hij een intrigerende relatie met Hélène Kröller-Müller, filantroop en zo ongeveer de eerste vrouw in Europa die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht. Bij Tijd voor MAX vertelt Eva Rovers, auteur van de biografie, over Kröller-Müller. Zij is ook te zien in de documentaire over de lang onderschatte Van der Leck.

Ook te gast zijn Martin Stoelinga en Jolanda Gaal, die samen voor de lokale partij Onafhankelijk Delft in de gemeenteraad zitten. Hun achtergrond is weinig politiek: Martin was ooit manager van zanger Nico Haak en Jolanda is kostuumontwerpster. Inmiddels zetten ze zich echter met hart en ziel in voor hun partij en hun stad. Beiden figureren in de driedelige serie Ons Belang over lokale politici, waarvan donderdagavond het tweede deel wordt uitgezonden.

In de keuken donderdag 8 maart Sandra Ysbrandy, die met haar gebruikelijke enthousiasme in de pannen roert.

Vrijdag 9 maart om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag 9 maart is de 18-jarige blokfluitiste Lucie Horsch te gast bij Tijd voor MAX. Lucie geldt als een uitzonderlijk muzikaal talent en werd als zodanig in 2016 ook onderscheiden met de Concertgebouw Young Talent Award. Sindsdien schittert ze op vele internationale podia en heeft ze een exclusief platencontract op zak. Lucie is een echte ambassadeur voor haar instrument en wil graag de veelzijdigheid van de blokfluit aantonen door, naast klassiek repertoire, ook hedendaags werk te spelen. Martine en Marc kijken met Lucie naar haar bijzondere carrière, die al op 9-jarige leeftijd begon. Natuurlijk trakteert Lucie ons op een fluitconcert!

Ook schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse zit aan tafel. Van haar verscheen pasgeleden een Gouden Boekje met als titel Het mooiste geluid ter wereld, waarin kleine Niko ontdekt dat er naast zijn favoriete geluid, dat van de triangel, nog veel meer mooie klanken zijn, zoals van de fagot, de viool en de pauk. Niet voor niets is het boekje tot stand gekomen in samenwerking met het Concertgebouworkest. Vraag aan Paulien: is muziék nu zeg maar echt haar ding?

Met politiek commentator Ferry Mingelen spreken Marc en Martine over de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, die nu echt lijkt te zijn losgebarsten. Vrijdag 9 maart is het eerste grote radiodebat in Nieuwspoort, waarbij de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer én lokale politici aanwezig zijn. Hoe staat het ervoor?

In de keuken Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die deze keer wafels van suikerbrood bakt.

Tijd voor MAX
Elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Marc Klein Essink
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX