Hilversum,
05
februari
2018
|
13:31
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 5 tot en met 9 februari

Maandag 5 februari om 17.10 uur op NPO 1
Martine van Os presenteert deze week Tijd voor MAX samen met programmamaker en voormalig zanger van Roberto Jacketti & the Scooters Erik van der Hoff. Net als vorig seizoen vervangt Erik Sybrand Niessen, die voor Droomhuis Gezocht op reis is.

Maandag 5 februari ontvangen Martine en Erik onder meer voormalig langebaan-schaatser en olympisch kampioen Jochem Uytdehaage en cabaretier Kees van Amstel, die vanaf maart samen met weervrouw Amara Onwuka en specialist in mannenmode Rick Moorman in het theater staan. Een aparte combinatie misschien, maar de voorstelling die ze gaan maken heet De Vakidioten. Dat is dan ook precies wat deze vier bindt. In De Vakidioten nemen de heren en dame het publiek mee naar hun bijzondere eigen wereld en vertellen persoonlijke verhalen over hun carrière. Bij Tijd voor MAX alvast een voorproefje. Natuurlijk blijven, nu Jochem aan tafel zit, ook de Olympische Winterspelen niet onbesproken.

Veel mensen die kanker hebben gehad zijn na hun behandeling bang dat de ziekte terugkeert. Psycholoog Jan Verhulst, die zelf te maken kreeg met kanker, weet als geen ander hoe deze angst je leven kan gaan beheersen. Hij schreef er samen met een collega het boek Angst na kanker over.

In de keuken culinair expert Janny van der Heijden, die als altijd weer iets lekkers bereidt.

Tot slot een zinderend optreden van de Indiepopband Handsome Poets. Zij spelen hun nieuwe single Make It Better!

Dinsdag 6 februari om 17.10 uur op NPO 1
Op dinsdag 6 februari zit componist en pianist Cor Bakker aan tafel. Hij komt voortaan maandelijks langs bij Tijd voor MAX om één van de vele prachtige, maar door de jaren heen toch vergeten nummers uit de geschiedenis van het Nederlandse lied weer voor het voetlicht te brengen. Cor kan werkelijk álles spelen, maar het zingen laat hij liever aan iemand anders over. Daarom wordt Cor elke maand vergezeld door een fantastische zangeres. Dinsdag 6 februari is dat niemand minder dan jazzzangeres Fay Claassen. Martine en Erik hebben het met hen over de noodzaak om zuinig te zijn op liedjes uit het verleden. Fay zingt onder begeleiding van Cor het liedje Het Wonder van Toon Hermans.

Huisarts dokter Ted van Essen heeft het over de geschiedenis van de algehele anesthesie, oftewel narcose. Tegenwoordig word je voor een operatie veelal met een simpel prikje in slaap gebracht, maar vroeger ging dat heel anders. Conservator van Museum Boerhaave, Bart Grob, komt mee om een aantal zeldzame narcosemaskers te laten zien.

In de keuken dinsdag 6 februari gepassioneerd slager Gertjan Kiers, schrijver van de enige echte Vleesbijbel. Hij maakt een van zijn favoriete recepten.

Woensdag 7 februari om 17.10 uur op NPO 1
In deze uitzending van Tijd voor MAX praten Martine en Erik met de Frans-Nederlandse regisseur en documentairemaker Sarah Domogala over haar boek De kunst van het verdwijnen. Daarin beschrijft ze op heldere en tegelijk poëtische wijze hoe ze na een turbulente periode, waarin ze alles uit het leven probeert te halen, op haar 26ste totaal instort ten gevolge van een zware burn-out. Maar een burn-out was toch iets voor veertigers met een kantoorbaan? Inmiddels weet Sarah weer wie ze echt is en waar haar prioriteiten liggen, maar dat heeft wel een flink aantal jaren geduurd.

Voedselprofessor Jaap Seidell is ook te gast om weer een mythe over ons eten de wereld uit te helpen. Over eten gesproken: in de keuken staat Francis Kuijk. Twee jaar geleden was Francis één van de finalisten van Heel Holland Bakt. Sindsdien is Francis een graag geziene kookgast bij Tijd voor MAX. Zij maakt ter gelegenheid van de naderende Olympische Spelen gebakken mandu, en Koreaanse dumpling.

Als muzikale uitsmijter een swingend optreden van de Prince Tribute Band, een band waarin een aantal Nederlandse rasmuzikanten en topvocalisten zich, na de dood van het Amerikaanse multitalent Prince Rogers Nelson, hebben verenigd om zijn muziek levend te houden. Bij Tijd voor MAX spelen ze een van zijn klassiekers.

Donderdag 8 februari om 17.10 uur op NPO 1
Donderdag 8 februari viert operazanger Marco Bakker zijn 80ste verjaardag. Bij Tijd voor MAX laten ze dat heuglijke feit uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan! Marco is te gast en samen met hem kijken Martine en Erik op feestelijke wijze terug op zijn lange en succesvolle carrière.

Ook presentatrice Irene Moors is van de partij. De duizendpoot is momenteel te zien in De TV Kantine en er komt een nieuwe serie aan van haar quiz De perfecte vraag. Alsof dat nog niet genoeg is, vindt 14 februari de aftrap plaats van de actie Vet Fit, waarin Irene samen met zes BN’ers heel Nederland uitdaagt om aan een gezondere levensstijl te gaan werken. Hoe fit moet ze zélf wel niet zijn om dat allemaal bij te kunnen benen?

Marlies Coenen werd driemaal wereldkampioen Mixed Martial Arts en was bovendien de eerste vrouwelijke wereldkampioen in deze door mannen gedomineerde vechtsport. Vorig jaar maart stond ze voor de laatste keer in de kooi, een gevecht dat ze verloor. Over die laatste fase van haar vechtsportloopbaan is een documentaire gemaakt, The Last Fight, die vanaf vandaag in de bioscoop is te zien. Aan tafel vertelt Marlies hoe ze inmiddels zelf terugkijkt op haar intensieve leven als topsportster en over haar nieuwe bestaan, waarin ze MMA-training geeft aan vrouwen om ze hun onderdrukte krachten te laten ontdekken.

Zangeres Marianne Weber zit dit jaar precies 25 jaar in het vak. Dat viert ze op 23 april groots met een jubileumconcert in het AFAS Circustheater in Scheveningen, waar ze samen met collega en goede vriend John de Bever, hun grootste hits ten gehore zal brengen. Marianne en John schuiven donderdag 8 februari aan om over hun nieuwste plannen te vertellen. Natuurlijk zingen ze samen een van hun toppers!

In de keuken is het ook feest, want daar staat Sandra Ysbrandy. Zij weet van elk gerecht iets bijzonders te maken.

Vrijdag 9 februari om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdagmiddag om 12.00 uur vindt de openingsceremonie van de 23ste Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang plaats. Bij Tijd voor MAX ontvangen Martine en Erik twee Olympische helden van weleer: de schaatskampioenen Stien Kaiser en Piet Kleine. Stien Kaiser veroverde in 1968 op de Spelen in Helsinki tweemaal brons en vier jaar later in Sapporo goud en zilver. Piet Kleine won in 1976 in Innsbruck goud en zilver en nog eens zilver op de Spelen in 1980 in Lake Placid. Stien en Piet weten dus waar ze over praten als het gaat om de medaillekansen van de Nederlandse deelnemers.

Ook te gast is presentatrice en actrice Sonja Silva. De voormalig Miss Nederland heeft roerige jaren achter de rug waarin ze niet alleen leed aan het chronisch vermoeidheidssyndroom ME, maar ook twee buitenbaarmoederlijke zwangerschappen te verwerken kreeg in drie maanden tijd. Sonja is al moeder van een zoon van 13, maar heeft niettemin nog een grote kinderwens. Het liefst wil ze zo snel mogelijk een baby. Over dat hele proces, van mogelijke teleurstellingen tot hopelijk een gezonde zwangerschap, houdt ze voor Libelle TV een vlog bij. Bij Tijd voor MAX vertelt ze waarom ze dat zo belangrijk vindt.

In deze uitzending ook een gesprek met de nog maar 17-jarige Mila Haak, die voor school de korte documentaire Het laatste Beeld maakte over haar geliefde opa. Deze documentaire gaat zaterdag 10 februari in Middelburg in première, dus dat is wel heel speciaal! Maar wat Mila vast nóg specialer vindt, is dat opa zelf ook meekomt naar de studio.

Verder zit schrijfster Inez van Oord aan tafel. De oprichtster van het tijdschrift Happinez groeide op in een gelovig gezin, maar liet zelf de Bijbel jarenlang gesloten. Nu is er haar boek Rebible, waarin ze de lezer een nieuwe manier aanreikt om naar de bekende, maar vaak als achterhaald ervaren Bijbelverhalen te kijken. Inmiddels heeft het CPNB bekendgemaakt dat Rebible behoort tot de drie genomineerden voor de verkiezing van het beste spirituele boek van het jaar!

Uiteraard staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven vrijdag 9 februari ook weer in de keuken. Een indrukwekkende muzikale afsluiting is er van het fantastische ZO! Gospel Choir.

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Erik van der Hoff
www.tijdvoormax.nl