Hilversum,
27
november
2017
|
17:01
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 27 november tot en met 1 december

Van 27 november tot en met 1 december

Maandag 27 november om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX op maandag 27 november is Maarten van Rossem te gast. De historicus en televisiepersoonlijkheid is voor deze gelegenheid tevens filmrecensent. Speciaal voor Tijd voor MAX bekeek hij namelijk alvast de splinternieuwe animatiefilm Coco, die komende woensdag in Nederland in première gaat. De film is gemaakt door Pixar Animation Studios, een afdeling binnen Disney waar Maarten, ondanks zijn kritiek op de Amerikaanse cultuur, groot fan van is. Hoeveel sterren zou Maarten Coco geven?

Dinsdag 28 november vindt de jaarlijkse ontmoetingsdag plaats van Landelijk Platform Studiekringen50plus, een verzameling van ‘seniorencirkels’, waarbij mensen elkaar ontmoeten, ervaringen delen en nieuwe dingen ontdekken. Sybrand en Martine spreken met Vera van Brakel van Studiekringen50plus én met voormalig PvdA-politica Hedy d’Ancona, lid van het Comité van Aanbeveling.

Ook musicalsterren Stanley Burleson en Freek Bartels zitten aan tafel. Beiden zijn te zien in de swingende show From Sammy with Love, die deze week in het DeLaMar Theater in première gaat. De musical zit vol legendarische Sammy Davis-nummers, waarvan Stanley en Freek in studio natuurlijk iets laten horen.

Boswachter André Donker nam voor Tijd voor MAX een kijkje in een Duits ‘wolvenpark’ en laat daar maandag 27 november mooie beelden van zien. Nu de wolf ook in Nederland steeds vaker opduikt, is het goed om te weten hoe dit dier jaagt en waarop.

Het is traditie; in de keuken staat maandag 27 november culinair expert Janny van der Heijden, die als altijd weer iets lekkers op tafel tovert.

Dinsdag 28 november om 17.10 uur op NPO 1
Jeroen van Inkel is de nieuwe MAX-presentator op NPO Radio 5. Vanaf 2 januari zal hij elke ochtend te horen zijn in zijn eigen ochtendprogramma. Bij Tijd voor MAX vertelt Jeroen hoe het zo is gekomen. Wellicht weet hij ook al wat het állereerste plaatje wordt waarmee hij de luisteraars die tweede januari uit bed gaat blazen.

En er is nog meer muziek in deze Tijd voor MAX. Op 10 december gaat in Antwerpen Mozart! - de Musical in première, een spektakelvoorstelling over het leven van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. Sybrand en Martine ontvangen de Belgische musicalacteur Ruben Van Keer, die de titelrol voor zijn rekening neemt. Ook de Nederlandse zangeres, danseres en actrice Piek van der Kaaden, die in de huid kruipt van Mozarts grote liefde Constanze, schuift aan. Naast een gesprek, zal Ruben ook één van de nummers uit de musical, Ik ben muziek, ten gehore brengen.

Komende week vliegen de pepernoten ons weer om de oren. Je kunt ze kopen, maar het is ook leuk om al dat typische Sinterklaaslekkers zelf te maken. Anne-Marij de Koning, als leerling van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven gespecialiseerd in taarten en koekjes, schreef het boek Strooigoed. Het boek staat vol recepten die de donkere decembermaand flink kunnen opvrolijken. In de studio maakt Anne-Marij iets lekkers klaar.

Vaste huisarts dokter Ted van Essen weidt uit over prostaatkanker. Mannen die aan deze aandoening lijden hebben het vaak moeilijk, maar dat geldt ook zeker voor hun partners. Over dat weinig belichte aspect verschijnt binnenkort een boek. Ted heeft het al even in mogen kijken.

Detox-coach Jacqueline van Lieshout schreef een bestseller over succesvol ontgiften, maar ging zelf toch óók vrolijk mee in de ‘wijntjes-cultuur’. Totdat ze vond dat het écht niet meer kon. Ze stopte radicaal met alcohol. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Over haar persoonlijke strijd en haar nieuwe inzichten over de effecten van drank schreef Jacqueline een boek. Bovendien begint ze een online hulpprogramma. In de studio geeft Jacqueline alvast enkele tips om de decembermaand nuchter te kunnen beginnen.

Deze week begint een nieuwe serie afleveringen van Kitchen Impossible, de Net5-serie waarin meesterchef Robert Kranenborg acht jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking in korte tijd klaarstoomt voor een baan in de horeca. In de eerste afleveringen moeten ze meteen al koken voor de burgemeester. Bij Tijd voor MAX vertelt Robert hoe hij erin slaagt kandidaten het vertrouwen, de vaardigheden en de ervaring bij te brengen die ze nodig hebben.

Woensdag 29 november om 17.10 uur op NPO 1
Schrijfster Wanda Reisel ontmoette bestsellerauteur Herman Koch toen zij vijftien was en hij zeventien. Het boek Of heb ik het verzonnen? geeft een inkijkje in de briefwisseling die hun hechte vriendschap de afgelopen 35 jaar opleverde. Bij Tijd voor MAX horen Sybrand en Martine van Wanda en Herman op welke verzinsels ze elkaar inmiddels hebben weten te betrappen.

Identieke tweelingen hebben voor de buitenwereld iets magisch; ze zien er hetzelfde uit, praten op dezelfde manier en hebben vaak dezelfde voorkeuren. Maar ze zijn niet hetzelfde! Sociaalgeograaf Hilda Jeninga werd geboren als helft van een eeneiige tweeling en besloot collega-tweelingen te interviewen. Het resultaat is het boek Identiek en toch uniek, waarin te lezen valt hoe tweelingen op zoek gaan naar hun eigen identiteit. Aan tafel zitten Hilde én de tweeling Iris en Annelies Schouten. Zij kunnen geen dag zonder elkaar.

Wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere is woensdag 29 november ook van de partij. Zij praat de kijker bij over de laatste nieuwtjes op haar terrein.

In de keuken staat voormalig Heel Holland Bakt-winnares Sarena Solari, die een heerlijk Italiaans gerecht bereidt.

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Bijlmer maakt het grootste gospelfestival van ons land een comeback. Maar liefst 50 koren, zangers en performers treden komende zaterdag op in de Johan Cruijff-Arena om 50 jaar Black Gospel in Nederland te vieren. Bij Tijd voor MAX geeft Wazzup Singers alvast een swingend voorproefje.

Donderdag 30 november om 17.10 uur op NPO 1
Sybrand en Martine ontvangen donderdag 30 november niemand minder dan Prinses Laurentien. Donderdag is namelijk de vierde Nationale WaterSpaarders Dag, een dag waarop kinderen samen met volwassenen in actie komen om te laten zien dat vijf minuten douchen meer dan genoeg is en ons energieverbruik flink omlaag kan brengen. Net als eerdere jaren heeft Prinses Laurentien zich hiervoor ingezet door te demonstreren dat vijf minuten soms zelfs eeuwen lijkt te duren. Bijvoorbeeld als je een bal hoog moet houden. Aan tafel vertelt de prinses of dat een beetje gelukt is.

Ook Spoorloos-gezicht Derk Bolt is donderdag 30 november te gast. Derk werd afgelopen juni tijdens het maken van een reportage in Colombia met zijn cameraman ontvoerd door de guerrillabeweging ELN. Over de barre tocht door de jungle die daarop volgde en de overige spannende momenten, schreef hij het boek Ontvoerd. Bij Tijd voor MAX doet Derk zijn verhaal.

De 16-jarige concertvioliste Noa Wildschut geldt als een wonderkind, maar ze komt ook uit een heel muzikale familie: haar vader is altviolist bij het Radio Filharmonisch Orkest, haar moeder is vioolpedagoge en haar zus wil muziekdocente worden. Over dit bijzondere viertal verscheen ter gelegenheid van het Nederlands Film Festival de documentaire A Family Quartet, die nu ook in de bioscoop te zien is. Bij Tijd voor MAX praten Sybrand en Martine met Noa, van wie inmiddels ook een eerste cd is verschenen, over haar ongewone leven. Ook treedt ze uiteraard op!

Paralympisch kampioene snowboarden Bibian Mentel hoorde afgelopen zomer dat zij voor de negende keer getroffen was door kanker. Toch is ze vastbesloten om op de Paralympische Spelen in maart 2018 haar gouden medaille te verdedigen, want Bibian is een knokker die in elke tegenslag een uitdaging ziet. Over hoe ze door positief denken, gezond eten én sporten toch van het leven blijft genieten, schreef ze het boek
Kut Kanker!. Donderdag 30 november zit Bibian aan tafel.

Een etentje bereiden voor je beste vrienden lijkt reuze gezellig, maar schrijfster, columniste en theaterproducente Eva Posthuma de Boer weet hoe lastig het is om als kok zelf ook nog van de dis te genieten. Ze schreef het boek Voer voor vrienden, hét menuboek voor zorgeloze etentjes. Handig met oog op de komende feestmaand. Eva kookt donderdag voor Sybrand en Martine om te laten zien dat de tips uit haar boek echt werken.

Vrijdag 1 december om 17.10 uur op NPO 1
Hij doet er bescheiden over, maar zanger Marco Borsato heeft naast zingen nóg een grote passie: fotograferen. Toen zijn vriend en voorbeeld topfotograaf Raymond Rutting hem uitnodigde voor een masterclass op Aruba, hapte hij meteen toe. Samen met Raymond wist Marco de charmes van het kleurrijke Caribische eiland op de gevoelige plaat vast te leggen. Het resultaat van dit bijzondere project is inmiddels vervat in een fotoboek, Aruba. Vrijdag 1 december zitten Marco en Raymond aan tafel om de mooiste plaatjes daaruit toe te lichten.

Over foto’s gesproken: dierenarts Jenny Buijtels heeft daar ook veel mee te maken. Het gaat dan echter om röntgenfoto’s. Hoe krijg je een hond of kat zover dat-ie netjes stil blijft zitten en naar het vogeltje kijkt?

Ook te gast is schrijfster Bregje Bleeker, van wie eerder dit jaar het boek Eva, over haar hoogopgeleide, vroeg-dementerende moeder uitkwam. Vrijdag verschijnt een nieuwe versie van haar autobiografische debuutroman De Walrus, over een jonge studente die in de ban raakt van een flamboyante hasjhandelaar. Bij Tijd voor MAX vertelt Bregje over de dunne scheidslijn tussen de onder- en bovenwereld en over hoe het is om als vrouw in de door mannen gedomineerde internationale hasjhandel rond te lopen.

In de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die als altijd iets heerlijks uit de oven tovert.

Muzikaal spektakel is er vrijdag 1 december van zangers Sjors van der Panne, Jim de Groot en zangeres Josee Koning, die in hun theaterconcert Een tip van de sluier, een liefdevol eerbetoon brengen aan de 15 jaar geleden overleden tekstdichter Lennaert Nijgh. Aan tafel horen Sybrand en Martine van Sjors, Jim en Lennaerts laatste vrouw Josee wat dit concert zo bijzonder maakt. Natuurlijk treden ze op met één van de klassiekers.

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl