Hilversum,
26
maart
2018
|
10:33
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 26 t/m 30 maart

Maandag 26 maart om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX is maandag 26 maart presentatrice Caroline Tensen te gast. Woensdag 28 maart wordt de eerste aflevering uitgezonden van een nieuwe reeks van DNA Onbekend, het programma waarin Caroline op pad gaat om mensen te helpen in de zoektocht naar hun ware afkomst en zo een einde te maken aan een leven vol onduidelijkheden en twijfels. Caroline maakt het programma inmiddels al vele jaren. Welke verhalen zijn haar het meeste bijgebleven?

Nieuwslezer Amber Brantsen kennen we inmiddels als een van de jongste aanwinsten van het NOS Journaal, maar niet iedereen weet dat zij ook een groot fan is van het Formule 1-racen. Met Amber praten Sybrand en Martine na over de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen, de Grand Prix van Australië én over de prestaties daar in Melbourne van Neerlands trots Max Verstappen.

Nu we het toch over racen hebben: boswachter André Donker weet als geen ander hoe de hazen lopen. Maandag 26 maart laat hij zijn licht schijnen over de Europese haas, die in ons land welig tiert. Binnenkort komen er weer heel veel babyhaasjes bij, want in maart vindt de piek van de paartijd plaats. En in die ‘rammeltijd’ gaat het er nogal ruig aan toe!

In de keuken culinair expert Janny van der Heijden, die als altijd weer iets lekkers op tafel zet.

Het is bijna Pasen en dat wil zeggen dat allerwegen de rode loper weer wordt uitgerold voor de Matthäus Passion. Ter gelegenheid van Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018 komt het Noord Nederlands Orkest met een speciale Friese vertaling van dit beroemde oratorium van Bach. En die is volgens sommigen nóg mooier dan de Nederlandse versie. Sybrand en Martine spreken erover met Bachliefhebster en sopraan bij het NNO Johannette Zomer. Omdat wij natuurlijk zelf ook een oordeel willen vellen, laat Johannette samen met het orkest ook een prachtige yn it Frysk songen aria uit het meesterwerk horen.

Dinsdag 27 maart om 17.10 uur op NPO 1
Dinsdag 27 maart, exclusief bij Tijd voor MAX, de bekendmaking van een nieuwe Nederlandse musical. Sybrand en Martine maken de titel bekend én de hoofdrolspelers zijn te gast. Deze grote, nieuwe musical, die in het komende theaterseizoen overal in Nederland te zien is, is een musicalbewerking van een literaire klassieker van eigen bodem, die ook internationaal een ongekende zegetocht heeft beleefd in de vorm van toneelstukken, films en zelfs een opera. Maar liefst vijf leden van de sterrencast zijn in de studio. Er zullen twee nummers uit de nieuwe musical te horen zijn:een absolute primeur bij Tijd voor MAX.

En daarmee zijn we er nog niet: Sybrand en Martine ontvangen dinsdag 27 maart ook onderzoeksjournalist Eric Smit en hoogleraar economische en sociale geschiedenis Oscar Gelderblom. In de NTR-serie Kasboekje van Nederland, die woensdag 28 maart van start gaat, zien we hoe ze samen op zoek gaan naar de financiële geschiedenis van Nederland. Aan de hand van oude kasboekjes, aankoopnota’s en spaarboekjes inventariseren ze hoe Nederlanders vroeger hun geldzaken regelden en wat daar in de loop der jaren aan veranderd is. Want hoe komt het bijvoorbeeld dat we vroeger voor iets kostbaars spaarden, terwijl we er nu een lening voor afsluiten? Eric en Oscar hebben inmiddels wel een idee.

Huisarts dokter Ted van Essen, die een (meestal) niet zo ernstige maar wel pijnlijke aandoening aanstipt: speekselklierontsteking.

In de keuken topkok en specialist in duurzame vis Bart van Olphen, die als altijd veel werk maakt van een heerlijke zilte zee-maaltijd. Daarvan loopt het water je dan toch weer in de mond!

Woensdag 28 maart om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX woensdag 28 maart de Friese fietsenmaker Michiel Hoek, die op een bepaald moment tot zijn verbazing te horen krijgt dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Deze Daniël is als kind in de steek gelaten door hun beider vader. Na een bestaan op straat en tussen criminelen belandt hij in een dodencel in Addis Abeba. Daniël worstelt met zijn identiteit en met de vraag hoe zijn leven eruit had gezien wanneer zijn vader niet was vertrokken. Over deze aangrijpende familiegeschiedenis is inmiddels een documentaire gemaakt. The Bastard dingt mee in de competitie Dutch Movies Matter, onderdeel van het Movies that Matter Film Festival, dat op dit moment plaatsvindt in Den Haag. Behalve halfbroer Michiel is ook de regisseur van de film, Floris-Jan van Luyn, aanwezig.

Verder is Volkskrant-journaliste Anna van den Breemer te gast. Zij schreef Ivanka, de echte first lady, een biografie over Ivanka Trump, de lievelingsdochter van de 45ste president van de Verenigde Staten. Volgens ingewijden is zij de enige vrouw naar wie Donald Trump echt luistert. Wat bewoog de bloedmooie en zakelijk zeer succesvolle Ivanka om haar luxe leven in Manhattan op te geven en haar vader naar Washington te volgen? Anna weet inmiddels vast hoe die vork in de steel zit.

Ook wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere schuift aan met een opmerkelijk nieuwtje, dat ze voor Sybrand en Martine nader heeft onderzocht.

In de keuken de winnaar van Heel Holland Bakt van afgelopen seizoen, Hans Spitsbaard. Hij heeft weer iets superlekkers dat je meteen wilt namaken.

Met zanger Sjors van der Panne verheugen we ons op zijn komende theatertour, die hij op 5 april aftrapt met een betoverende avond in Het Concertgebouw, waarin hij eigen werk afwisselt met nummers van zijn muzikale helden. Bij Tijd voor MAX alvast een voorproefje!

Donderdag 29 maart om 17.10 uur op NPO 1
In de keuken topkok Mounir Toub, die zijn gerecht met simpele ingrediënten een heerlijk exotisch tintje weet te geven.

Vrijdag 30 maart om 17.10 uur op NPO 1
Donderdag 29 maart, op Witte Donderdag, hebben we weer met z’n allen kunnen genieten van The Passion, de eigentijdse muzikale vertolking van het verhaal over het lijden en sterven van Jezus. Ditmaal opgevoerd in de Amsterdamse Bijlmer. Noraly Beyer, voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal, neemt in de achtste editie de eervolle rol van verteller voor haar rekening. Hoe heeft Noraly, zelf al 33 jaar woonachtig in de Bijlmer, haar optreden voor een groot live-publiek en miljoenen tv-kijkers ervaren?

Vorig jaar overleed tekenaar Jan Kruis, geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen, misschien wel het meest geliefde stripverhaal van Nederland. De avonturen van het doorsnee-gezin Tromp, waren losjes gemodelleerd naar het dagelijks reilen en zeilen van de familie Kruis zelf. Over de persoon Jan Kruis, zijn werk én over hoe het was om onderdeel te zijn van zowel een familiestrip als een stripfamilie, praten we bij Tijd voor MAX met zijn weduwe Els Kruis, en met dochters Leontine en Andrea, van wie de laatste zelf ook striptekenaar is.

In de keuken vandaag Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die een bijzonder gerecht in petto heeft.Als muzikale kers op de taart een optreden van de vierkoppige Canadese a capella-sensatie The Nylons. Zij zijn voor een afscheidstournee in Nederland en brengen op hun geheel eigen wijze het beroemde Turtles-nummer Happy Together!

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX