Hilversum,
26
februari
2018
|
10:34
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 26 februari t/m 2 maart

Maandag 26 februari om 17.10 uur op NPO 1
Maandagavond 26 februari begint op NPO 3 weer een nieuwe serie afleveringen van de NTR-serie Dream School, waarin kickbokser Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde samen met een aantal BN’ers hun best doen om schoolverlaters ertoe te brengen zichzelf te ontwikkelen en zodoende hun leven eindelijk op de rails te krijgen. De locatie, een klooster in de bossen van Hilversum, lijkt ideaal gekozen. Echter, de dropouts om wie het gaat zijn niet voor niets vastgelopen in het reguliere systeem óf zelfs van school verwijderd. Aan tafel vertellen Lucia en Eric over de soms heftige emoties die in Dream School voorbijkomen en of scenarioschrijfster Roos Schlikker en topmodel/fotografe Kim Feenstra de jongeren in de eerste aflevering een beetje weten te motiveren.

Vanaf aanstaande zondag is De Wilde Stad in de bioscopen te zien, een bijzondere film die een beeld schetst van de stad gezien vanuit het perspectief van de vele wilde dieren en planten die er hun domicilie hebben. Stadskat Abatutu neemt de kijkers bij de hand en leidt ze van scène naar scène. Bij Tijd voor MAX wordt gesproken over de totstandkoming van De Wilde Stad met regisseur Mark Verkerk en cameravrouw Klaudie Bartelink.

Verder een gesprek met acteurs Vincent Croiset en Carine Crutzen over de thrillerkomedie WIJN, die op 3 maart in première gaat en waarin ze beiden te zien zijn. In WIJN loopt een gezellige wijnproeverij onder oude vrienden volledig uit de hand. Maar ligt dat nu aan de drank of is er een andere reden waardoor de geest ineens uit de fles is?

In de keuken culinair expert Janny van der Heijden, die weer iets lekkers heeft uitgedacht.

Tenslotte een indrukwekkend optreden van de Amerikaanse tributeband The Fortunate Sons, die momenteel door Nederland toert met een ode aan de legendarische rockgroep uit de jaren 60, Creedence Clearwater Revival. Bij Tijd voor MAX spelen ze onder meer het opzwepende Proud Mary!

Dinsdag 27 februari om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX praten Sybrand en Martine dinsdag 27 februari met schrijver en podiumkunstenaar Ronald Giphart en zijn vriend en collega Bart Chabot. Zij zijn vanaf maart, in een reprise van hun succesvolle voorstelling Trio Giphart en Chabot, weer in de theaters te zien. Trio Giphart en Chabot verwijst in de titel uiteraard naar het gemis van hun vroegere bühnemaatje Martin Bril, die bijna 10 jaar geleden overleed. Maar voor de rest is het volgens de heren een vrolijke, hilarische en onderhoudende voorstelling waarin niet alleen wordt voorgelezen, maar ook gezongen en gedanst. Bij Tijd voor MAX alvast een voorproefje.

Ook te gast is Claudia Straatmans, hoofdredacteur van glossy Nouveau en als zodanig zeer geïnteresseerd in de modewereld. Zij ging dan ook met veel plezier voor Tijd voor MAX naar de Nederlandse voorpremière van Phantom Thread, een film over de befaamde couturier Reynolds Woodcock, die zich in de jaren 50 van de vorige eeuw in het centrum van de Britse mode-industrie bevindt en de Britse koninklijke familie, plus de Londense high society, tot zijn klantenkring mag rekenen. Phantom Thread won eerder al een BAFTA voor ‘beste kostuums’ en is ook genomineerd voor de Oscars, die komende zondag worden uitgereikt. Het is verder de film waarmee acteur Daniel Day-Lewis, vaak de beste Engelstalige acteur van zijn generatie genoemd, afscheid neemt van het witte doek. Heeft Claudia genoten van dit historisch drama en geeft het een goede indruk van het modebeeld in de jaren 50?

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders heeft een aandoening die zelden voorkomt. Omdat het woensdag 28 februari Zeldzameziektendag is, neemt huisarts dokter Ted van Essen er eentje onder de loep, waarmee hij bovendien zelf in zijn familie te maken heeft: het oogmelanoom.

In de keuken dinsdag 27 februari: Ine Paauw, halve finaliste uit het afgelopen seizoen van Heel Holland Bakt. Opgegroeid met mensen uit verschillende landen en culturen, kookt Ine vaak gerechten uit de wereldkeuken. Dit keer maakt ze Indiase hapjes.

Tenslotte een fantastisch optreden van zanger en musicalster Tommie Christiaan, van wie onlangs bekend werd dat hij de rol van Jezus gaat vertolken in de komende editie van The Passion. Bij Tijd voor MAX zingt hij samen met zijn band zijn allernieuwste single Jij Weet Niet Half!

Woensdag 28 februari om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX nemen Sybrand en Martine woensdag 28 februari figuurlijk de boot naar Vlieland, want het spiksplinternieuwe én laatste seizoen van de succesvolle MAX-serie Dokter Deen gaat aanstaande donderdag van start. Daar willen Sybrand en Martine natuurlijk vooraf nog wel even uitgebreid over discussiëren en speculeren, want hoe zou het inmiddels zijn met Maria Deen, de bevlogen eilanddokter. Leeft ze nog? Degene die haar personage vertolkt in ieder geval wél, want actrice Monique van de Ven zit aan tafel, evenals twee andere leden van de cast, Markoesa Hamer en nieuwkomer Mingus Dagelet.

Ook te gast is zangeres, danseres, musicalster en presentatrice Kim-Lian van der Meij. We wisten natuurlijk al dat deze dame een artistieke duizendpoot is, maar nu blijkt Kim-Lian ook nog verstand te hebben van klei en keramiek. Vanaf komende zondag presenteert ze het nieuwe programma Stelletje Pottenbakkers, waarin bekende Nederlanders als Patricia Paay, Roy Donders en Rob Geus met elkaar de strijd aangaan om de titel Beste Pottenbakker. Ook gaat binnenkort de SBS-serie Verzamelkoorts! weer van start, waarin Kim-Lian mensen met een bijzondere verzameling thuis opzoekt. Dat levert de wonderlijkste verhalen op!

Verder schuiven Henk Hofstede, Robert-Jan Stips en Rob Kloet van Nits aan. De band die vooral in de jaren 80 van de vorige eeuw successen vierde in binnen- en buitenland bestaat nu bijna 45 jaar en is daarmee een instituut geworden binnen de Nederpop. Instituut of niet, de heren hebben innovatie nog altijd hoog in het vaandel staan, ze brachten eind vorig jaar hun conceptalbum angst uit en beginnen zondag aan het tweede deel van hun uitgebreide theatertour. Bij Tijd voor MAX vertellen ze waarom ze nog altijd zo gedreven zijn. En natuurlijk treden ze ook op.

Wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere zet weer wat opzienbarende feiten voor ons op een rijtje en in de keuken staat Emma Bauling, halve finaliste van Heel Holland Bakt, editie 2016. Deze Brits-Nederlandse heeft zich sinds haar deelname destijds nog verder bekwaamd in de edele bakkunst. Het resultaat daarvan zien we woensdag 28 februari!

Donderdag 1 maart om 17.10 uur op NPO 1
Donderdag 1 maart is presentator Bas Westerweel te gast bij Tijd voor MAX. Bas heeft een heftige periode achter de rug, want in september vorig jaar kreeg hij op het voetbalveld volkomen onverwacht een hartstilstand. Gelukkig kon hij door snel ingrijpen van omstanders worden gereanimeerd. Nu zet Bas zich met volle energie in voor de actie Hart voor iedereen. Daarvoor trekt Bas dit jaar 50 keer het land in om zijn verhaal te vertellen, waarna de belangstellenden deel kunnen nemen aan een cursus reanimeren. Bij Tijd voor MAX praat hij over de gebeurtenis die zijn leven redde, maar ook veranderde.

Ook acteur en cabaretier Thomas van Luyn schuift aan. Hij wordt de nieuwe presentator van de NTR-taalquiz De Tafel van Taal, waarin vanaf 5 maart niet langer BN’ers, maar ‘gewone’ Nederlanders elkaar zullen proberen te overtroeven op het gebied van taal, spelling, etymologie en andere taalkwesties. Kat in ’t bakkie voor Thomas, want taal is zeg maar echt zijn ding!

Zanger Frans Bauer is donderdag 1 maart ook van de partij. Hij is weliswaar net weer begonnen met een nieuwe reeks van zijn succesvolle Tour de Frans-concerten. Gelukkig kon hij even tijd vrijmaken om naar de studio te komen. En dat zorgt sowieso voor veel vrolijkheid aan de Tijd voor MAX-tafel. Natuurlijk trakteert Frans de kijkers op een heerlijke meezinger!

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Om ons daar extra warm voor te maken, kan er ook dit jaar weer gestemd worden voor het Beste Raadslid van Nederland. Tot 7 maart kunnen kandidaten nog worden genomineerd voor deze, mede door de Volkskrant en WNL, georganiseerde verkiezing. Op 20 maart, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen, is de finale waarin de winnaar bekend wordt gemaakt. SP-voorzitter Ron Meijer en CU-er Gerdien Rots deden beiden mee aan de vorige verkiezing van Beste Raadslid (Ron won) en zitten nu nog steeds in de gemeenteraad van respectievelijk Heerlen en Zwolle. Bij Tijd voor MAX vertellen ze wat een goed raadslid in ieder geval in huis moet hebben.

In de keuken staat topkok Mounir Toub, die vast weer een verrassend gerecht met een exotisch tintje in petto heeft.

Vrijdag 2 maart om 17.10 uur op NPO 1
Nepnieuws, sinds een tijdje zijn de media er vol van. Zitten ze er echter ook vol méé? En hoe kom je daarachter? Om meer duidelijkheid te krijgen over dit betrekkelijk nieuwe fenomeen, zendt de NOS komende maandag op NPO 2 rechtstreeks vanuit de School voor Journalistiek in Utrecht de grote nepnieuwsshow Nieuws of Nonsens uit, waarin hoofdredacteuren van kranten en andere nieuwsmedia, politici, professionele factcheckers én de NOS-correspondenten in Moskou, Washington, Berlijn en Brussel aan het woord komen over dit onderwerp. NOS-journaallezeres Amber Brantsen presenteert het geheel samen met Rob Trip. Zij is vrijdag 2 maart te gast bij Tijd voor MAX om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Primatoloog Patrick van Veen zit ook aan tafel. Hij is net terug uit Tanzania, waar hij onderzoek heeft gedaan naar de daar levende apensoorten. Welke nieuwe inzichten zou dat hebben opgeleverd?

In de keuken zoals elke vrijdag Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die ditmaal lekker knapperige taugéflapjes maakt!

Tijd voor MAX
Elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX