Hilversum,
23
oktober
2017
|
12:20
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 23 tot en met 27 oktober

Vanaf maandag 23 oktober om 17.10 uur op NPO 1

Maandag 23 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Presentatrice Yvon Jaspers maakt van haar Boer zoek vrouw-loze periode gebruik door een kookboek met recepten voor kinderen uit te brengen. In De keukentafel van het Noorden komt haar passie voor de Scandinavische keuken duidelijk naar voren. Op maandag 23 oktober is Yvon te gast om over het boek, en de totstandkoming ervan te vertellen.

Verder: vanavond start de nieuwe twaalfdelige dramaserie van MAX: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, over het leven van een aantal rebelse ouderen in een Amsterdams verzorgingshuis. Actrice Olga Zuiderhoek en regisseur Tim Oliehoek vertellen in Tijd voor MAX wat deze serie zo bijzonder maakt.

Lenny Kuhr staat dit jaar 50 jaar op de planken en ontving begin oktober de Buma Lifetime Award. Op dit moment toert Lenny met Gekust door de Eeuwigheid door heel Nederland. In de studio brengt ze uiteraard iets ten gehore.

Boswachter André Donker roert deze week een stekelig onderwerp aan: de egel. Wat doet dat beestje zoal om de naderende winter goed door te komen?

Tot slot komt Janny van der Heijden langs om terug te blikken op de finale van het ongekend populaire Heel Holland Bakt. En als alles meezit, maakt Janny ook nog iets lekkers klaar!

Dinsdag 24 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Op dinsdag 24 oktober schuift schrijfster en actrice Sanne Vogel aan. Zij staat voor het eerst sinds zes jaar weer in het theater, en wel met Nieuwe Familie. Deze documentairevoorstelling gaat over de periode waarin de jonge Syrische vluchtelingen Muayad Hilamia en Amir Namou bij Sanne in huis logeerden.

Theatergroep De Verleiders wist al heel wat misstanden in ons land aan de kaak te stellen. Onlangs ging hun nieuwste voorstelling Stem Kwijt in première, waarin ze na de kredietcrisis en de bankensector nu onze falende democratie onder handen nemen. Acteurs George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw en Marcel Hensema snappen wel dat de Nederlander geen vertrouwen meer heeft in de politiek en doen bij Tijd voor MAX een boekje open.

Het wordt druk in de studio, want de deelnemers van de afgelopen editie van We zijn er bijna! zijn ook aanwezig. Met hen kijken Sybrand en Martine terug op de reis door Ierland. Hoe gaat het nu met ze?

Huisarts dokter Ted van Essen vertelt op deze Wereld Polio Dag waarom het belangrijk blijft om tegen polio te vaccineren.

In de keuken staat topkok en specialist in duurzame vis Bart van Olphen. Hij schreef Het Zeeuwse Mossel Kookboek met 40 echte mosselrecepten, waarvan hij er één in de studio bereidt.Muzikaal spektakel is er van de legendarische Franse chansonnier Gérard Lenorman.

Woensdag 25 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Actrice Carine Crutzen speelt de titelrol in de voorstelling Neelie! van theatergroep Suburbia over het leven van Neelie Kroes; kleurrijk politica en één van de machtigste vrouwen van Europa. Bij Tijd voor MAX vertelt Carine hoe zij zich heeft ingeleefd in deze ‘Nikkelen Neelie’, die door het glazen plafond wist heen te breken en de top wist te bereiken in het typische mannenbolwerk in Brussel.

Sybrand en Martine ontvangen ook de muzikanten Eric Vloeimans en Eric Vaarzon Morel, die samen met acteur Gijs Scholten van Aschat de handen ineen hebben geslagen voor de theaterproductie Duende, waarin ze als Hollanders afdalen naar het zuiden en toeschouwers laten genieten van de taal en muziek van Spanje, Portugal en Brazilië. In Tijd voor MAX vertellen de heren er meer over.

Wetenschapsjournalist Anna Gimbrere was onlangs voor de World Solar Challenge in Australië, waar ze de teams uit Delft en Eindhoven als eerste in hun klasse zag eindigen. Sybrand en Martine zijn erg benieuwd wat voor nieuwtjes Anna te vertellen heeft.

In de keuken staat specialist in vintage cooking Sandra Ysbrandy, die met simpele ingrediënten een heerlijke maaltijd op tafel gaat toveren.Tot slot aanwezig: de Staatsopera van Tatarstan. Zij vertolken de wereldberoemde aria La donna è mobile uit Verdi’s Rigoletto!

Donderdag 26 oktober om 17.10 uur op NPO 1
In Tijd voor MAX vertelt actrice Debby Petter over haar nieuwe voorstelling In mijn hoofd, een theatermonoloog waarin een vrouw vertelt over haar man die zijn hele leven bij elkaar liegt. Toch wil de vrouw hem niet verliezen, en ze vraagt zich af waarom niet.

Concept designer Alissa Rees ontwierp een letterlijk draaglijker alternatief voor de onhandige infuuspaal. Bovendien heeft Alissa nog veel meer ideeën om het dagelijks leven in het ziekenhuis wat prettiger te maken. Deze week, tijdens de Dutch Design Week wordt haar boek met ontwerpen gepresenteerd. Bij Sybrand en Martine aan tafel licht Alissa haar ideeën toe.

Verder: journalist Joan Veltkamp belandde als China-correspondent voor de NOS in 2009 in Shanghai. Daar kwam ze er tot haar verbazing achter dat Shanghai vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord was voor duizenden Joodse vluchtelingen, die in de kosmopolitische metropool aan de Holocaust wisten te ontkomen. Over deze weinig bekende geschiedenis schreef Johan het boek Vrijhaven Shanghai. Op donderdag 26 oktober schuift Joan bij Sybrand en Martine aan.

Dan: héél Nederland zat acht afleveringen lang aan de buis gekluisterd tijdens Heel Holland Bakt. Afgelopen zondag was de finale. De absolute thuisbakker zal de rest van het seizoen veelvuldig te zien zijn in Tijd voor MAX, te beginnen bij vandaag.Tot slot is Tommie Christiaan met zijn band aanwezig om een spetterend optreden te verzorgen. In de studio zingt hij zijn nieuwste hit: Alles wat ik voor me zag!

Vrijdag 27 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Frits Sissing wordt op vrijdag 27 oktober naar de Tijd voor MAX-studio gedirigeerd, want het nieuwe seizoen van Maestro staat weer voor de deur. Van Frits willen Sybrand en Martine graag weten welke BN’ers de baton dit keer ter hand zullen nemen.

De wereldberoemde dj’s Hardwell en Tiësto komen uit Breda, en nu levert de Baroniestad in dat genre alwéér een rijzende ster af, namelijk dj Philemon. Ze is gek op hardcore, house en snelle beats, én ze is 61. Dat vraag om enige uitleg. Bij Sybrand en Martine aan tafel vertelt Philemon van Welt hoe het zo gekomen is. Het wordt een muzikale uitzending, want ook componist/arrangeur en muzikant Stephen Emmer is te gast. Stephen is verantwoordelijk voor de muzikale vormgeving van diverse omroepen en veel radio- en televisieprogramma’s. Hij is daardoor waarschijnlijk de meest beluisterde componist van Nederland. Voor zijn eigen muziekprojecten werkte hij samen met beroemdheden als Lou Reed, Julian Lennon en Chaka Khan. Onlangs won hij als eerste Nederlander de gouden Global Music Award, een Amerikaanse vakprijs. Toch kan Stephen nog altijd gewoon over straat. Dat is na zijn bezoek aan Tijd voor MAX echter definitief voorbij.

Ook dierenarts Jenny Buijtels is van de partij en meester patissier Robèrt van Beckhoven tovert als altijd iets lekkers uit de oven. Een muzikaal optreden is er van Peter Bence, die zich met 765 aanslagen per minuut de snelste pianist ter wereld mag noemen. In de studio laat hij horen hoe Queen en Michael Jackson klinken in zijn unieke turbostijl.

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX