Hilversum,
22
januari
2018
|
13:15
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 22 tot en met 26 januari

Maandag 22 januari om 17.10 uur op NPO 1
Maandag 22 januari is de ongekroonde koning van de tatoeage, Henk Schiffmacher, te gast bij Tijd voor MAX. Na 40 jaar tatoeëren heeft Henk de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Hij vindt het een mooi moment om terug te kijken op zijn veelbewogen leven. Dat doet hij met de theatervoorstelling Schiffmacher vertelt. Aan tafel doet Henk, vergezeld door echtgenote Louise, alvast zijn verhaal.

De comedyserie Soof: Een Nieuw Begin, opvolger van de succesfilms Soof en Soof 2, wás al te zien via Videoland, maar sinds kort ook te volgen op RTL 4. Een must voor iedereen die de lotgevallen van de inmiddels van elkaar gescheiden Sophie en Kasper aan het hart gaat. Een groot deel van de originele cast is ook in deze vervolgserie weer te zien. Bij Tijd voor MAX vertellen acteurs Anneke Blok en Dick van den Toorn hoe hun terugkeer op het oude nest is bevallen.

Boswachter André Donker vertelt over de zeearenden in ons land, die alweer druk bezigzijn met het opbouwen van hun nesten. Bij sommige arenden is door de recente stormen het complete nest weggewaaid, dus er is behoorlijk wat werk aan de winkel.

In de keuken is culinair expert Janny van der Heijden druk in de weer met haar potten en pannen. Dat levert ongetwijfeld iets bijzonder smakelijks op.

Als swingende muzikale afsluiter de legendarische Britse popgroep Matt Bianco, die in de jaren 80 van de vorige eeuw vele wereldhits scoorde met veelal uptempo jazzy nummers. Dat de band nog springlevend is, bewijzen ze met hun nieuwe album Gravity. In de studio spelen ze hun energieke klassieker Get out of your lazy bed.

Dinsdag 23 januari om 17.10 uur op NPO 1
Deze uitzending van Tijd voor MAX staat volledig in het teken van spierziekten. In Nederland lijden ruim 200.000 mensen aan een spierziekte, dat is één op de tachtig. Daarbij gaat het veelal om ernstige ziekten, die een grote impact op het leven van de patiënten en hun omgeving hebben. Spierziekten kunnen erfelijk zijn. Sommigen zijn dodelijk en het merendeel ervan is progressief. Dat wil zeggen dat ze met de jaren in ernst toenemen. Bij Tijd voor MAX horen Sybrand en Martine aangrijpende verhalen van een aantal patiënten, zoals broer en zus Max en Marit, die allebei aan dezelfde spierziekte lijden. Hoe gaan zij en hun ouders daarmee om? Maar ook de 44-jarige Nynke komt aan het woord: zij blijft ondanks de onvoorspelbaarheid van haar ziekte onverminderd positief in het leven staan.

In deze uitzending is ook Prof. dr. Silvère van der Maarel te gast. Als hoogleraar medische epigenetica aan het Leids Universitair Medisch Centrum doet hij onderzoek naar een grote groep spierziekten. Ook musicalacteur René van Kooten is te gast bij Tijd voor MAX. René is ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds, een organisatie die zich inzet voor alle 200.000 mensen met een spierziekte in Nederland en als zodanig de financiële motor in de strijd tegen spierziekten. Daarnaast is het Prinses Beatrix Spierfonds de sturende en stimulerende kracht achter het wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Woensdag 24 januari om 17.10 uur op NPO 1
Op woensdag 24 januari is voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen te gast bij Tijd voor MAX. Hij leende op speciaal verzoek van de auteur Murat Isik zijn stem aan het luisterboek Wees Onzichtbaar. Volgens Job heeft het (voor)lezen van dit boek zijn kijk op de Bijlmer veranderd. Sybrand en Martine zijn benieuwd welke nieuwe inzichten hij heeft gekregen.

Singer-songwriter Alain Clark trad een maand geleden op bij Tijd voor MAX met een mooi nummer van zijn nieuwste album Bad Therapy. Toen vertelde hij al dat er binnenkort een heus kinderboek van zijn hand zou verschijnen. Dat kinderboek, Kat en Vis, ís er inmiddels. Daarom zit Alain opnieuw aan tafel, samen met de bekende illustratrice Loes Riphagen, die de prachtige plaatjes tekende.

Vanaf vrijdag 26 januari vindt de derde editie van het Nationaal Theaterweekend plaats, waarbij tientallen Nederlandse theaters speciale gevarieerde programma’s aanbieden voor maar 10 euro per voorstelling. De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen, van jong tot oud, kennis te laten maken met de magische plek die het theater kan zijn. Acteur Jelle de Jonge, bekend van onder meer de MAX-serie Dokter Deen, is ambassadeur van het Nationaal Theaterweekend. Hij schuift aan om ons daar allemaal net zo enthousiast voor te maken.

Ook Linda Romein is te gast. Haar zoontje Lars bleek vlak na zijn geboorte een kwaadaardige hersentumor te hebben. De onderzoeken, operaties en chemobehandelingen van haar baby vergden psychisch zoveel van Linda, dat ze in een zware depressie terechtkwam en zelfs een zelfmoordpoging deed. Nu, 13 jaar later, heeft ze in het boek Over de rand beschreven hoe ze uiteindelijk de weg omhoog wist te vinden.

In de keuken staat de winnares van Heel Holland bakt 2015 Sarena Solari, die een lekker gerecht met een Italiaans tintje bereidt.

Tenslotte een prachtig optreden van zangeres en actrice Renée van Wegberg. Zij is genomineerd voor de Musical Awards 2018, voor haar hoofdrol in Liesbeth List, de musical. Voordat Renée vertrekt naar het AFAS Circustheater in Scheveningen, waarvandaan het Musical Awards Gala wordt uitgezonden, is ze eerst nog bij Tijd voor MAX met een van de indrukwekkende nummers uit Liesbeth.

Donderdag 25 januari om 17.10 uur op NPO1
Donderdag 25 januari is zanger, presentator en acteur Eric Corton te gast bij Tijd voor MAX. Eric vertolkt de rol van de zoon in de solovoorstelling Ma, de theaterbewerking van de gelijknamige bestseller van Hugo Borst. Borst schreef het boek over zijn aan dementie lijdende moeder. Eric heeft tien jaar lang niet meer op het toneel gestaan en nu draagt hij in zijn eentje deze hele voorstelling. Hoe is dat voor hem?

Anne-Fleur van der Heiden groeide op bij een aan heroïneverslaafde moeder en een stiefvader met eveneens een drugsverslaving. Ze verwerkte haar ervaringen in haar deels autobiografische debuutroman Klaproos, die opmerkelijk genoeg bedoeld is als een eerbetoon aan haar inmiddels overleden stiefvader. Want Anne-Fleur is tot het inzicht gekomen dat niemand ervoor kiest om drugsverslaafd te worden en dat haar ontwrichte jeugd haar gemaakt heeft tot wie ze is: iemand die ervan droomt zich als schrijver verder te ontwikkelen. Aan tafel legt ze uit hoe dit proces is verlopen.

In de keuken donderdag 25 januari keukenprinses Sandra Ysbrandy die als altijd met eenvoudige ingrediënten een simpele maar heerlijke maaltijd op tafel zet.

En als muzikale verrassing een bijzonder optreden van de Amsterdams-Portugese zanger, gitarist en componist Fernando Lameirinhas. Deze icoon van de wereldmuziek in Nederland brengt met zijn nieuwste album 7 en het gelijknamige theaterprogramma wederom zijn zeer persoonlijke versie van de Portugese fado, vermengd met onder meer samba-, jazz- en popinvloeden. In de studio laat hij horen hoe hartstochtelijk, melancholiek en tegelijk swingend dat kan klinken.

Vrijdag 26 januari om 17.10 uur op NPO 1
In 1961 verscheen Remco Camperts roman Het Leven is Vurrukkulluk. Nu, anno 2018, is de verfilming van deze bestseller over twee vrienden die verliefd zijn op hetzelfde meisje eindelijk een feit. Maandag 22 januari? ging de film in première. Vrijdag spreken we bij Tijd voor MAX met regisseur, Frans Weisz, en met schrijver, theatermaker en componist Theo Nijland, die het scenario voor zijn rekening nam en de muziek schreef voor de soundtrack.

Ook apendeskundige Patrick van Veen neemt plaats aan tafel. Vanuit zijn deskundigheid kijkt hij met een scherp oog naar de wereld.

In de keuken staat vrijdag 26 januari Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die ongetwijfeld ook iets verrukkelijks uit de oven tovert.

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl