Hilversum,
20
november
2017
|
16:32
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 20 tot en met 24 november

Maandag 20 november om 17.10 uur op NPO 1
Maandag 20 november is zanger, muzikant en podiumkunstenaar Herman van Veen te gast bij Tijd voor MAX. Herman staat deze weken in zijn geliefde Theater Carré met de voorstelling Vallen of Springen. In deze theatershow brengt Herman prachtige chansons, afgewisseld met poëzie en regelrechte slapstick! Aan tafel vertelt hij, behalve over deze voorstelling, ook over zijn betrokkenheid bij De Radiodagen, een theaterconcert in de vorm van een radio-uitzending.

Ook te gast is zeilster Marit Bouwmeester, Olympisch kampioene in Rio, in bezit van zowel de Europese als de wereldtitel én onlangs door de internationale zeilfederatie uitgeroepen tot de beste vrouwelijke zeiler ter wereld. Heeft ze nu alles bereikt waar ze ooit van droomde?

De VPRO-podcastserie Bob ging afgelopen vrijdag als eerste Europese podcast in première op het IDFA en is zes weken lang elke vrijdag te volgen op iTunes en vpro.nl. Bob gaat over de geheime jeugdliefde van de 84-jarige dementerende Elisa, die beweert ook een kind van hem te hebben gekregen. Bestaan Bob en het kind echt óf alleen in de fantasie van een dementerende vrouw? Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist zijn verantwoordelijk voor Bob. Sybrand en Martine spreken met Elisa’s dochter.

Hoofdredacteur van het blad Vorsten, Justine Marcella, vertelt over de Britse koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip, die maandag hun 70-jarig huwelijk vieren.

In de keuken staat culinair expert Janny van der Heijden, met wie wordt teruggeblikt op haar ontmoeting met de wereldberoemde kok Ottolenghi. Aan inspiratie geen gebrek; ook maandagmiddag 20 november tovert Janny weer iets lekkers op tafel!

Dinsdag 21 november om 17.10 uur op NPO 1
Acteur, zanger en danser William Spaaij speelt in de musical Was getekend, Annie M.G. Schmidt, over het leven van Annie M.G. Schmidt. William speelt haar zoon: Flip van Duijn. Hoe was het om de legendarische, maar niet altijd even gemakkelijke schrijfster als moeder te hebben? En lukt het William om Flip, die tot dusver wat op de achtergrond bleef, meer profiel te geven? Het antwoord krijgen Sybrand en Martine niet alleen van William, ook van de échte Flip van Duijn is namelijk te gast. William treedt bovendien op met een fantastisch nummer uit de musical!

De vader van emeritus hoogleraar Biochemie André Schram bracht tijdens de Tweede Wereldoorlog drie jaar door in het kamp Fukuoka-2, bij de Japanse stad Nagasaki. Het waren zware jaren, waar hij later nauwelijks over sprak. Zoon André was betrokken bij de oprichting van het monument in Nagasaki, dat bedoeld is om alle slachtoffers van het kamp te herdenken. Aanstaande donderdag brengt prinses Laurentien een bezoek aan dit monument. André vertelt Sybrand en Martine hoe dit gedenkteken hem heeft geholpen in zijn persoonlijke verwerkingsproces.

Vaste huisarts dokter Ted van Essen heeft het dinsdag 21 november over het paroxismale vingerhematoom. Het komt en gaat vanzelf, maar wat ís het nou?

In de keuken topkok en specialist in duurzame vis Bart van Olphen, die onlangs in Londen zijn goede vriend Jamie Oliver weer eens opzocht. Of hij daarbij nog iets smakelijks uit de Noordzee heeft opgediept horen Sybrand en Martine dinsdag 21 november!

Woensdag 22 november om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX woensdag 22 november zangeres Janne Schra, die niet alleen opnieuw op toer gaat, maar van wie sinds gisteren ook het boek Je kijkt wel, maar je ziet niks in de winkel ligt. In dit boek komen haar persoonlijke observaties over alledaagse dingen in het leven aan bod. In de studio vertelt ze over het wonder van aluminiumfolie en andere zaken die je gewoon even moét zien. Uiteraard treedt Janne op!

In deze Week tegen Kindermishandeling een gesprek met actrice en presentatrice Dolores Leeuwin, die zich met hart en ziel inzet om aandacht te vragen voor de bijna 120.000 kinderen in ons land die in een onveilige gezinssituatie leven. Aan tafel ook ervaringsdeskundige Kim van Laar.

In de keuken woensdag 22 november de triomfator van Heel Holland bakt, Hans Spitsbaard!

Donderdag 23 november om 17.10 uur op NPO 1
Te gast op donderdag 23 november bij Tijd voor MAX is zanger Xander de Buisonjé, die niet alleen optreedt tijdens de komende editie van MAX Proms, maar ook nog met duizend en één andere dingen bezig is. Wáármee? Dat willen Sybrand en Martine natuurlijk van hem horen!

We kennen al de succesfilms Soof en Soof 2, maar vanaf woensdag is ook de nieuwe Videolandserie Soof: Een Nieuw Begin te zien. Een must voor iedereen die de lotgevallen van de inmiddels gescheiden Sophie en Kasper aan het hart gaat. Een groot deel van de eerdere cast is ook in de vervolgserie te zien. Bij Tijd voor MAX vertellen acteurs Anneke Blok en Dick van den Toorn hoe hun terugkeer op het oude nest is bevallen.

De Amsterdamse basisarts Co van Melle is inmiddels 81 jaar, maar dat weerhoudt hem er niet van om in de avonduren op de fiets te stappen om uitgeprocedeerde asielzoekers te bezoeken en te verplegen. Regisseur en visueel antropoloog Lysander Wiering volgde hem op zijn tochten langs illegalen en daklozen, en maakte er de documentaire Dokter Co over. Deze wordt komende zondag door de EO wordt uitgezonden. Donderdag 23 november zijn zowel dokter Co als Lysander te gast bij Tijd voor MAX.

In de keuken bereidt topkok Mounir Toub weer iets lekkers.

Tot slot is er nog een fantastisch optreden van de winnares van de vorige editie van The Voice, Pleun Bierbooms. Zij zingt in de studio haar nieuwste single!

Vrijdag 24 november om 17.10 uur op NPO 1
Make-up artist Leendert van Nimwegen won vorige week de European Film Award in de categorie haar & make-up voor zijn werk voor de western Brimstone, van regisseur Martin Koolhoven. Bij Tijd voor MAX vertelt hij wat deze prestigieuze prijs, de Europese tegenhanger van de Oscar, voor hem betekent en hoe hij te werk ging om de personages uit de film een authentiek 19e-eeuwse make-over te geven.

Bioloog en apendeskundige Patrick van Veen is ook te gast. Met hem hebben Sybrand en Martine het onder andere over de wereldberoemde primatoloog Jane Goodall, over wie op het IDFA nu de film Jane te zien is.

In de keuken zwaait Meester Patissier Robèrt van Beckhoven de scepter.

Tot slot nog een bijzondere muzikale gast: Tony Hadley, de voormalig zanger van de beroemde Britse band Spandau Ballet. Hij treedt op met oud én nieuw werk!

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl