Hilversum,
19
maart
2018
|
12:18
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 19 t/m 23 maart

Maandag 19 maart om 17.10 uur op NPO 1
Maandag 19 maart bij Tijd voor MAX een gesprek met EO-presentator Tijs van den Brink. Zijn programma Adieu God is inmiddels het tiende seizoen ingegaan. Ook ditmaal bezoekt Tijs in elke aflevering een bekende Nederlander die, ondanks een religieuze opvoeding, de kerk vaarwel heeft gezegd. Brengen de argumenten die zij hebben om van hun geloof te vallen, Tijs zelf weleens aan het twijfelen?

In april 2012 werd de Haagse juwelier Ruud Stratmann tijdens een overval op zijn winkel doodgeschoten. De politie en het Openbaar Ministerie zetten alles op alles om de daders te pakken te krijgen. Zo worden beelden van de bewakingscamera vrijgegeven en voor het eerst worden sociale media ingezet bij de klopjacht op de overvallers. Vincent Veenman was als misdaadverslaggever als een van de eersten op de plek van het misdrijf, volgde het opsporingsonderzoek op de voet en sprak met alle betrokkenen. Hij schreef er het boek Twee minuten over en is te gast om over deze dramatische zaak te praten. Ook de weduwe van Ruud Stratmann, Els Lokker, zit aan tafel.

Modejournaliste Josine Droogendijk blogt al jaren over de kleding van het koninklijk huis en dan met name over de outfits van koningin Máxima. Haar website is inmiddels uitgegroeid tot de populairste royaltysite van ons land. Nu is er weer een nieuw boek van haar hand: De magie van Máxima. Bij Tijd voor MAX vertelt ze wat de kledingstijl van onze koningin zo uniek maakt én of ze misschien toch nog weleens een verbeterpuntje opmerkt.

Boswachter André Donker is in de Zeeuwse wateren op zoek gegaan naar de zeldzame Oranje plooislak, die recent werd gesignaleerd op een duiklocatie bij de Brouwersdam. Een bijzondere vondst, want van deze zeeslak werd lang gedacht dat hij in de Nederlandse kustwateren was uitgestorven. Heeft André hem daadwerkelijk aangetroffen?

In de keuken culinair expert Janny van der Heijden, die ons weer verrast met een heerlijk gerecht. En niet alleen de smaakpapillen, maar ook de oren worden maandag 19 maart verwend. Roy Orbison mag dan al 30 jaar geleden het tijdelijke voor het eeuwige hebben verwisseld, de muziek van de country- en rocklegende leeft voort in The Roy Orbison Story, een eerbetoon aan The Big O door de formatie Barry Steele and Friends. Zij wekken zijn oeuvre op weergaloze wijze opnieuw tot leven. Sybrand en Martine gaan uiteráárd voor Pretty Woman!

Dinsdag 20 maart om 17.10 uur op NPO 1
De gemeenteraadsverkiezingen naderen nu echt met rasse schreden. Woensdag 21 maart is het al zover. Bij Tijd voor MAX geeft politiek commentator Ferry Mingelen Sybrand en Martine een update over de actuele stand van zaken en de meest betrouwbare prognoses.

Ook wordt gesproken met acteur John Buijsman over het theaterstuk De bizarre nacht van Arie Speksnijder, waarin hij politieman Arie Speksnijder speelt die in zijn allerlaatste nachtdienst, aangestuurd door de meldkamer, een Rotterdam doorkruist dat hij amper meer herkent. Ook in zijn persoonlijke leven dienen veranderingen zich aan. John wordt woensdag 21 maart zelf 65. Kon hij zich daardoor extra goed inleven in de gevoelswereld van Speksnijder?

Ook te gast is fotojournalist en sportfotograaf C. Barton van Flymen.  Op zijn 18de  is hij vanuit Zuid-Afrika naar Nederland gekomen en sinds 1968 actief als portrettist van kunstenaars, politici, schrijvers, sporthelden, acteurs, musici en popsterren. Kortom: iedereen van wie een beeltenis in een krant of tijdschrift de afgelopen vijf decennia niet misstond. Zijn verzamelde werk is nu te bewonderen in een dik fotoboek en op een bijbehorende expositie in Galerie Hooffzaak in Amsterdam. Sybrand en Martine nemen samen met Barton de opvallendste foto’s door en horen van hem de begeleidende anekdotes.

Huisarts dokter Ted van Essen heeft het over sclerodermie, een zeldzame vorm van reuma waarbij het bindweefsel in huid en organen hard en stug wordt. En dat is verre van prettig.

In de keuken topkok Antoine Hermans, die net terug is van een speciale koude training in de Zwitserse Alpen. Hij heeft daar voor de deelnemers aan het survivalkamp op open vuur gekookt. Benieuwd of hij vandaag ook een avontuurlijk gerecht op tafel gaat zetten!

Er staat ook een muzikale excursie op het programma en wel naar de magische jaren 60. De fantastische Britse coverband The Bootleg Sixties, die vanaf morgen weer door Nederland toert, treedt namelijk op bij Tijd voor MAX. Flowerpower in de studio!

Woensdag 21 maart om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag 21 maart is het zover: de stembussen zijn geopend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Sybrand en Martine zijn reuze benieuwd hoe die verkiezingen voor de deelnemende partijen gaan uitpakken. Met politiek commentator Ferry Mingelen bespreken ze de voorlopige opkomstpercentages en de eerste voorzichtige tendensen in de belangrijkste steden.

Ook presentatrice Anita Witzier is te gast. Donderdag 22 maart gaat een nieuwe serie afleveringen van het KRO-NCRV-programma Dokters vs Internet van start, waarin een team van drie echte dokters en een team van drie BN’ers het tegen elkaar opnemen bij het stellen van een diagnose bij echte patiënten. De dokters gebruiken hun kennis en ervaring, de BN’ers gaan het internet op. Wie heeft het bij het juiste eind? Anita leidt het geheel in goede banen en vertelt aan tafel of het medisch inzicht van de BN’ers haar verwachtingen overtreft.

Voedselprofessor Jaap Seidell is er om weer een mythe over ons eten uit de wereld te helpen. En daarover gesproken: in de keuken ditmaal Francis Kuijk, finaliste van Heel Holland Bakt 2016. Zij maakt Indonesische kippensoep, soto ajam.

Donderdag 22 maart om 17.10 uur op NPO 1
Donderdag 22 maart staat Tijd voor MAX helemaal in het teken van CliniClowns, de organisatie die zich inzet voor zieke en gehandicapte kinderen. De CliniClowns bezoeken nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen, revalidatieklinieken, hospices en scholen. In de 25 jaar van hun bestaan hebben ze al 1,2 miljoen zieke en gehandicapte kinderen momenten van geluk bezorgd. Bij Tijd voor MAX gaan we met de CliniClowns op stap, we maken mee hoe de clowns er met veel liefde en verbeeldingskracht in slagen om de kinderen weer even echt kind te laten zijn. En we proberen te ontdekken wat hun geheim is: waarom ervaren kinderen door een ontmoeting met een CliniClown minder angst en stress? Te gast in deze uitzending van Tijd voor MAX is presentator en sportverslaggever Jack van Gelder. Jack is al jarenlang ambassadeur van CliniClowns en nog altijd onder de indruk van hun inzet en toewijding. Vanaf dit jaar bezoeken de CliniClowns ook mensen met dementie, om hen weer even naar het nu te halen en hen de nodige ontspanning en kracht te geven. Stichting CareClowns, die zich voorheen op mensen met dementie richtte, heeft zich daarvoor ingevoegd bij CliniClowns. Ook Astrid Joosten, schuift is te zien in deze uitzending van Tijd voor MAX.

Vrijdag 23 maart om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX maken ze vrijdag 23 maart ruim baan voor Joan Haanappel, voormalig kunstrijdster op de schaats en jarenlang werkzaam geweest als commentator bij het kunstrijden voor NOS Studio Sport en Eurosport. Als oprichtster en voorzitter van Stichting Kunstrijden Nederland maakt ze zich sterk om het niveau van het Nederlandse kunstrijden te verbeteren, want na de hoogtijdagen van Sjoukje Dijkstra en Joan zelf in de jaren 60, doen we niet echt meer mee op het wereldtoneel. Waar zijn bijvoorbeeld de Nederlanders op het WK Kunstrijden in Milaan dat op dit moment wordt verreden? Bij Tijd voor MAX vertelt Joan wat er moet gebeuren opdat we in 2022 op de Olympische Winterspelen in Beijing wél weer een landgenoot een drievoudige axel kunnen zien springen.

Zaterdag 24 maart is het twee jaar geleden dat voetballegende Johan Cruijff overleed. Bij Tijd voor MAX worden herinneringen aan hem opgehaald met niemand minder dan Mister Ajax Sjaak Swart en met sportschrijver Jaap Visser, die meewerkte aan een biografie over Cruijff en nú bezig is met een biografie over de bijna 80-jarige Sjaak Swart. Jaap heeft ook vele prachtige foto’s, waarop de beide voetbalhelden staan afgebeeld. Daar horen mooie anekdotes bij!

In de keuken roert Meester Patissier Robèrt van Beckhoven in de pannen. Dat levert ongetwijfeld weer iets smakelijks op.

Fans van Dries Roelvink opgelet, want de volkszanger vereert Tijd voor MAX vrijdag 23 maart met een bezoekje! Een langgekoesterde wens van hem gaat over een paar maanden in vervulling, want in september geeft Dries een soloconcert in poptempel Paradiso. Vrijdag 23 maart laat hij bij Tijd voor MAX horen waarom hij het verdient daar te staan. En dat doet hij met een nummer van zijn overleden moeder, volkszangeres Alie Roelvink.

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX