Hilversum,
19
februari
2018
|
14:43
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 19 t/m 23 februari

Maandag 19 februari om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX schuift maandag 19 februari voormalig schaatscoach Henk Gemser aan. Henk, die acht jaar geleden nog chef de mission was bij de Winterspelen in Vancouver, kijkt maandagmiddag uiteraard met argusogen naar de prestaties van de Nederlandse mannen op de 500 meter én die van de vrouwen in de kwartfinales van de ploegenachtervolging. Aan tafel geeft Henk zijn deskundig commentaar.

Verder een gesprek met theatermaakster en regisseur Irma Wijsman. Bij haar echtgenoot, de Vlaamse acteur Michel Van Dousselaere, werd enkele jaren geleden een progressieve vorm van afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. Irma besloot in een documentaire vast te leggen hoe haar man stukje bij beetje afscheid neemt van zijn leven als acteur en op zoek gaat naar nieuwe manieren om zich uit te drukken. Het resultaat is de aangrijpende film Michel, acteur verliest de woorden, die sinds vorige week in de bioscoop te zien is.

Boswachter André Donker heeft het onder andere over een project van de provincie Gelderland om een deel van het water, dat via de vele beken op de Veluwe in zee terechtkomt, terug te geven aan de bodem. In enorme infiltratiegebieden zakt het beekwater nu de grond in en kan vervolgens gezuiverd worden teruggewonnen als drinkwater. En dat levert mooie plaatjes op!

In de keuken culinair expert Janny van der Heijden, die als altijd weer een heerlijk recept bereidt.

Tenslotte een magistraal optreden van de 3JS, voor wie 2018 helemaal in het teken staat van het getal 10. De band bestaat namelijk 10 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een jubileumtournee, waarin muzikaal wordt teruggekeken op het afgelopen decennium. Verder is het tiende album Nu net uit en daarop staan uiteráárd 10 nummers. Bij Tijd voor MAX spelen de 3JS daarvan De betere jaren!

Dinsdag 20 februari om 17.10 uur op NPO 1
Dinsdag 20 februari zit schrijver en dichter Guus Luijters aan tafel. Van hem verschijnt deze week Rapenburgerstraat 1940 – 1945, een boek over de geschiedenis die schuilgaat achter de huizen en de bewoners van de Amsterdamse straat, in het hart van wat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog als een typische Jodenbuurt gold. In de Rapenburgerstraat waren verschillende Joodse instanties gevestigd. De Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging lieten er diepe sporen na. Guus Luijters publiceerde al eerder In Memoriam, waarin hij de bijna 18.000 kinderen die in de oorlog vanuit Nederland werden gedeporteerd, uit de anonimiteit haalde. Wat is zijn persoonlijke link met dit thema?

Ook te gast is misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij en advocaat Gerard Spong correspondeerden jarenlang met elkaar over actuele en gevoelige gebeurtenissen uit het strafrecht en hun eigen dagelijkse praktijk. Over hun aanpak, hun twijfels en over de bedreigingen aan hun beider adres. De openhartige en vlijmscherpe briefwisseling tussen beide heren is nu in druk verschenen in PS: dit is vertrouwelijk. Bij Tijd voor MAX vertelt Peter waarom hij deze correspondentie nu tóch met heel Nederland deelt.

Publiciste Inez van Eijk mag dan vooral bekend zijn van haar boeken vol taaltips en etiquetteregels, ze weet ook zéker van wanten op het terrein van zeem en dweil, vlekken en pluizen. Van haar hand verscheen onlangs Huishoudkalender, met 52 handige hacks om het huishouden efficiënt te bestieren. Wat lezen we bijvoorbeeld bij de huidige week 8? Inez is te gast om het uit de doeken te doen.

Huisarts dokter Ted van Essen heeft een bloedstollend verhaal over trombose en in de keuken topkok en specialist in duurzame vis Bart van Olphen, die elke keer weer iets verrassends op tafel weet te zetten.

Woensdag 21 februari om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag 21 februari staat de uitzending van Tijd voor MAX helemaal in het teken van Het Liliane Fonds. Het Liliane Fonds zet zich in voor kinderen met een handicap, die op de armste plekken van de wereld wonen. Samen met lokale organisaties probeert het Liliane Fonds voor elkaar te krijgen dat ook die, naar schatting 90.000 kinderen, al hun talenten kunnen ontwikkelen en zo een betere toekomst tegemoet gaan. In deze Tijd voor MAX wordt vooral gekeken naar wat het Liliane Fonds momenteel doet in Oeganda, een land waar gehandicapte kinderen en volwassenen vaak nog worden gediscrimineerd, zeker waar het de gezondheidszorg, het onderwijs en de toegang tot het rechtssysteem betreft. Samen met modeontwerper Addy van den Krommenacker, die zich met veel passie inzet voor het fonds, nemen we een kijkje in de Oegandese hoofdstad Kampala. Daar ontmoet hij onder meer de 18-jarige Scovia, die ondanks haar handicap een eigen naaiatelier heeft opgezet. Maar Addy reist per boot ook af naar een afgelegen eiland in het Victoriameer, waar hij samen met een lokaal contactpersoon kinderen opzoekt die dringend hulp nodig hebben. In de uitzending verder televisiepersoonlijkheid Erica Terpstra, die al jaren ambassadeur is van het Liliane Fonds. Zij kan als geen ander vertellen hoe belangrijk het is dat het werk van het fonds wordt ondersteund.

Donderdag 22 februari om 17.10 uur op NPO 1
‘Popprofessor’ Leo Blokhuis en vriend/muzikant Roel van Velzen hebben een gezamenlijke passie: hun liefde voor de legendarische rockband Queen. Samen met de VanVelzenband is het duo vanaf volgende week te zien en horen in het theaterconcert Queen – A Night at the Theatre, waarin ze een ode brengen aan hun favoriete groep. Bovendien proberen ze de ultieme betekenis van Queen voor henzelf én voor de popmuziek aan het publiek over te brengen. Bij Tijd voor MAX leggen Leo en Roel vandaag al uit wat de band van Freddy Mercury zo speciaal maakt. En natuurlijk brengen ze, samen met de VanVelzenband, één van de vele prachtige Queennummers ten gehore.

Ook te gast is foodstylist, kookboekenschrijver en vooral kók Yvette van Boven. Vanaf komende maandag zendt de VPRO weer een nieuwe serie afleveringen uit van het programma Koken met Van Boven, waarin te zien is hoe Yvette ambachtelijke en biologische lekkernijen verwerkt tot een gerecht. Per aflevering staat één hoofdingrediënt centraal. Welk ingrediënt dat maandag is, horen Sybrand en Martine van Yvette!

Heel Nederland zag schaatser Kjeld Nuis vorige week Olympisch goud winnen op de 1500 meter. En vrijdag 23 februari zitten we weer op het puntje van onze stoel wanneer Kjeld aan de start van de 1000 meter verschijnt. Vandaag bij Tijd voor MAX de heer en mevrouw Koen en Truus Nuis, opa en oma van de schaatsheld. Hoe hebben zij het succes van hun kleinzoon beleefd?

In de keuken is het vandaag weer ouderwets feest, want specialist in vintage cooking Sandra Ysbrandy zwaait er de scepter!

Vrijdag 23 februari om 17.10 uur op NPO 1
In deze aflevering van Tijd voor MAX een gesprek met theatergrootheid Frank Sanders en scriptschrijver Dick van den Heuvel. Sybrand en Martine hebben het met hen over de nieuwe Nederlandse musical Rondom het Rembrandtplein, waarin Frank de hoofdrol speelt en waarvoor Dick het scenario schreef. Rondom het Rembrandtplein is gebaseerd op het leven van revueartiest Frits Schakel, die eind jaren 20 van de vorige eeuw met zijn eigen gezelschap door het land toerde. Zo succesvol als hij was, belandde hij evengoed regelmatig in de cel vanwege zijn homoseksualiteit. Uiteindelijk trouwde hij met een vrouw. Een verhaal vol dramatische hoogte- en dieptepunten, zoals het een ware musical betaamt.

Verder komt vrijdag 23 februari Ria Visser langs, voormalig langebaanschaatsster. Met haar zilveren plak op de 1500 meter in 1980 in Lake Placid tot op de dag van vandaag de jongste Nederlandse Olympische medaillewinnaar ooit. Ria was destijds 18 jaar. Nadat ze stopte met haar carrière op het ijs, was Ria nog jaren actief als schaatsanaliste en -commentator bij de NOS. Met wie kunnen we beter terugkijken op de successen van het huidige TeamNL dan met haar?

Met Lex Meulenbroek, verbonden aan het Nederlands Forensisch Instituut en betrokken geweest bij zowel het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra als die op Andrea Luten, spreken we over de zaak Nicky Verstappen. En dan speciaal over het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op het jongetje, dat morgen van start gaat. Bij dit grootste DNA-onderzoek dat ooit in Nederland is gehouden, worden meer dan 21.000 mannen opgeroepen om vrijwillig wangslijm af te staan. Hoe groot schat Lex de kans in dat de dader hierdoor alsnog gevonden wordt?

In de keuken vandaag Meester Patissier Robèrt van Beckhoven die zichzelf weer overtreft met een fraai ovengerecht.

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl