Hilversum,
16
oktober
2017
|
16:41
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 16 tot en met 20 oktober

Vanaf maandag 16 oktober om 17.10 uur op NPO 1

Maandag 16 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Maandag 16 oktober in Tijd voor MAX een vrolijk gesprek met acteurs Anne-Marie Jung, Tina de Bruin en Rop Verheijen, die alle drie schitteren in de Nederlandse bewerking van de Broadway- en West End-hit The Play That Goes Wrong. Het stuk gaat komende donderdag in première. In de slapstick-comedy is te zien hoe een winkeliersvereniging ter afsluiting van hun feestweek een typisch jaren 20 moordmysterie op de planken probeert te brengen. De titel zegt het al: dat loopt een béétje fout.

Verder is couturier Mart Visser te gast. De topontwerper zit dit jaar 25 jaar in het vak en viert dat jubileum met een speciale collectie die bestaat uit een selectie van zijn eigen favoriete ontwerpen. Volgens Mart zijn het ‘ultieme kledingstukken die altijd goed staan’. Sybrand en Martine willen daar natuurlijk wel wat fraaie voorbeelden van zien!

Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer doet onderzoek naar het ontstaan van hallucinaties, want geloof het of niet: hallucineren doen we allemaal. Aan tafel vertelt Iris wat we op dit moment weten over dit fenomeen. Natuurlijk is ook culinair expert Janny van der Heijden weer van de partij. Sybrand en Martine praten met haar over de laatste aflevering van Heel Holland  Bakt. En natuurlijk maakt Janny iets lekkers klaar.

En tenslotte een swingend optreden van de Britse cast van de spetterende theatershow The Blues Brothers – Approved, die het legendarische duo uit Saturday Night Live méér dan geloofwaardig weet neer te zetten.

Dinsdag 17 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Op dinsdag 17 oktober is Tamar van den Dop te gast in Tijd voor MAX om te vertellen over haar rol in The Nation, een marathonvoorstelling van het Nationale Theater, die draait om de spoorloze verdwijning van Ismaël, een 11-jarige jongen uit de Haagse Schilderswijk.

Verder: oud-wielrenner Gerben Karstens won in 1964 Olympisch goud tijdens de ploegentijdrit op de weg en droeg in 1974 twee dagen het geel in de Tour de France. En daarmee zijn nog maar een paar van zijn successen genoemd. Toch stond Gerben in het peloton vooral bekend om zijn grappen en grollen. Over het bijzondere leven van deze ras-wielrenner is gisteren een biografie verschenen, vol heroïsche verhalen en humoristische anekdotes: De Karst, de clown demarreert. In de studio is zowel Gerben als de schrijver van het boek, John van Ierland.

Huisarts dokter Ted van Essen ziet in de aanwezigheid van Gerben Karstens een mooie aanleiding om het te hebben over de pijntjes die je tijdens het fietsen kunnen plagen, én hoe die te voorkomen.

In de keuken staat topkok Antoine Hermans, die weer iets lekkers klaarmaakt.

De 3JS bestaan 10 jaar! Met Jaap Kwakman, Jan Dulles en Jan de Witte spreken Sybrand en Martine over het concert dat ze op 28 oktober ter gelegenheid van dit jubileum in AFAS Live geven. Natuurlijk brengen de heren ook alvast iets ten gehore.

Woensdag 18 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag 18 oktober zijn actrice Johanna ter Steege en journaliste en gelegenheidsactrice Clairy Polak te gast. Allebei spelen ze een rol in de Nederlandse versie van Terror, de voorstelling over een fictieve rechtszaak tegen een piloot die voor de keuze staat een passagiersvliegtuig uit de lucht te schieten óf het te laten neerstorten op een vol voetbalstadion. De piloot kiest voor het eerste, maar is hij daarmee een moordenaar of een held die een nationale ramp heeft voorkomen? In Terror, dat wereldwijd als een van de meest spraakmakende producties van de laatste jaren wordt beschouwd, vertolken Johanna en Clairy respectievelijk de rollen van officier van justitie en rechter. Na afloop van de voorstelling is er onder leiding van Clairy een nagesprek met het publiek. Want dat mag uiteindelijk beslissen: schuldig of niet schuldig?

Dan: geschiedenisboeken gaan meestal over de daden van koningen en keizers. Zelden gaan ze over de gewone man: de slaaf, de horige, de arbeider en de sappelaar. Historicus Jos Palm, bekend het VPRO-radioprogramma OVT, brengt daar nu verandering in. In zijn, op historische bronnen en egodocumenten gebaseerde boek De gewone man, beschrijft hij het leven van ''Jan met de Pet'' vanaf de vroege Oudheid tot aan het heden. In de studio legt Jos uit waarom juist dat leven zo boeiend is.

Ook te gast is cabaretier Vincent Bijlo. Vergezeld door een aantal topzangers en –muzikanten gidst hij liefhebbers de komende weken middels het theaterconcert See You in Heaven, langs de vele grote artiesten die niet meer onder ons zijn. Vincent kan er als geen ander over vertellen. Natuurlijk geeft het gezelschap een voorproefje!

Ook de smaakpapillen worden weer verwend, want tv-kok Mounir Toub, bekend van het dagelijkse programma Kook mee met MAX, zet iets verrukkelijks op tafel.

Donderdag 19 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Op donderdag 19 oktober schuift comédienne en cabaretière Tineke Schouten aan. Zij zit al 35 jaar in het vak. Dat ze daarmee nog steeds veel succes oogst, blijkt wel uit het feit dat ze nu met een reprise van haar laatste show T-Splitsing in de theaters staat. Liedjes vormen een belangrijk onderdeel van deze show, en ook in de studio laat Tineke horen hoe prachtig ze kan zingen.

Ook hebben Sybrand en Martine een gesprek met regisseur Paula van der Oest, van wie het nieuwe filmdrama Kleine IJstijd in de bioscopen draait. In Kleine IJstijd is te zien hoe een groep oudere muzikanten bij elkaar komt om de as van hun overleden zanger uit te strooien. Wat een gezellige reünie belooft te worden, loopt al snel uit de hand wanneer zich een nieuwe vriendin aandient. Thijs Boermans, zoon van Paula, speelt ook in de film. Van hem willen Sybrand en Martine weten hoe dat is bevallen.

Zoals gebruikelijk is ook de afvaller van de laatst uitgezonden aflevering van Heel Holland Bakt aanwezig in de Tijd voor MAX-keuken.

Vrijdag 20 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Van der Valk is een van de grootste familiebedrijven van Nederland. Inmiddels is de vierde generatie aan zet. In de zesdelige MAX-serie Jonge Valken worden zes kleinkinderen, elk met een eigen hotel, een jaar lang gevolgd. Bij Tijd voor MAX op vrijdag 20 oktober twee van hen: Bill van der Valk en Esther Hammink.

Dan: de drie singer-songwriters Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise hebben hun vocale krachten gebundeld en gaan vanaf volgende week op toer als The BlueBirds, met eigen songs én meesterlijke klassiekers uit het countryrepertoire. In Tijd voor MAX vertellen ze waar hun gezamenlijke liefde voor Americana-muziek vandaan komt. Natuurlijk mogen ze de studio niet verlaten zonder iets ten gehore te brengen.

Ook te gast is cabaretière Jetty Mathurin. Ze heeft de knop doorgehakt: ze stopt met haar solo-theaterprogramma’s. Om de zaak netjes af te kunnen ronden, staat ze in haar laatste show De Overdracht nu eens niet alleen op het toneel, maar samen met telkens een andere talentvolle vrouwelijke en mannelijke collega, aan wie ze het stokje met een gerust hart kan doorgeven. Wie die collega’s zijn blijft elke voorstelling een verrassing. Bij het bezoek aan Tijd voor MAX laat Jetty zich in ieder geval vergezellen door stand-upcomedian Howard Komproe!

Ook te gast is scheidsrechter Bas Nijhuis. Over deze eigenzinnige arbiter uit Twente schreef Eddy van der Ley de biografie Niet zeiken, voetballen, vol mooie anekdotes over Nijhuis’ ervaringen met binnen- en buitenlandse voetbaliconen, maar ook over zijn leven naast het veld. Sybrand en Martine spreken de scheidsrechter over zijn favoriete passages in het boek.

Trendwatcher Lieke Lamb zit als gewoonlijk bovenop de nieuwste ontwikkelingen en in de keuken staat Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die de technische opdracht voor de komende aflevering van Heel Holland Bakt alvast demonstreert!

Tijd voor MAX
Vanaf maandag 16 oktober om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
#TijdvoorMAX

http://www.maxvandaag.nl/tijdvoormax