Hilversum,
15
januari
2018
|
12:57
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 15 januari tot en met 19 januari

Maandag 15 januari om 17.10 uur op NPO 1
Op maandag 15 januari bij Tijd voor MAX ontvangen Sybrand en Martine voormalig langebaanschaatser en tegenwoordig schaatstrainer Gianni Romme. Hij is één van de Olympische kampioenen die in de 3-delige documentaireserie Holland gaat voor goud terugblikt op zijn persoonlijke sportsuccessen en mooiste huldigingsmomenten. En wel op de plek waar het allemaal gebeurde: het Holland Heineken House in de betreffende Olympische stad van weleer. In totaal worden zes Olympische steden bezocht en in het geval van Gianni is dat het Japanse Nagano. In de studio alvast een voorzetje!

Ook hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zitten aan tafel. Ze komen vertellen over de theatershow Miracles of Music, waarmee ze komende woensdagavond samen met collega Dick Swaab in het Amsterdamse Concertgebouw staan en waarin ze hun publiek aan de hand van een meeslepend college uitleggen, laten zien en letterlijk laten ervaren hoe muziek ons brein beïnvloedt. Muziek speelt een belangrijke rol in onze hersenontwikkeling en vormt de basis van elke cultuur. Tijd voor MAX draagt daar graag hun steentje aan bij. Op maandag 15 januari door middel van een prachtig optreden van het Charkov Staats Opera Theater, dat met een nieuwe klassieke versie van Bizets meesterwerk De Parelvisser door het land toert en bij Tijd voor MAX het wereldberoemde duet uit deze opera ten gehore brengt. Aan tafel bovendien de muzikaal leider van deze productie, dirigent Jeroen Weierink. Hij vertelt wat zo bijzonder is aan deze uitvoering van De Parelvissers.

In de keuken culinair expert Janny van der Heijden, die als altijd weer iets lekker klaarmaakt.

Dinsdag 16 januari om 17.10 uur op NPO 1
Dinsdag 16 januari zit SBS-presentator Viktor Brand aan tafel bij Tijd voor MAX. Viktor, bekend van onder meer Huizenjacht en Mr. Frank Visser doet uitspraak, presenteert vanaf deze week namelijk ook de nieuwe versie van het programma Klasgenoten, waarin bekende Nederlanders voor eventjes terugkeren in de schoolbanken. Weet Viktor zelf eigenlijk wat er van zijn vroegere klasgenoten terecht is gekomen?

Woensdag 17 januari komt de langverwachte, voor meerdere Oscars genomineerde film Darkest Hour uit, een filmbiografie over het leven en werk van de waarschijnlijk meest tot de verbeelding sprekende premier van het Verenigd Koninkrijk, Winston Churchill. Sybrand en Martine spreken erover met Justine Marcella, hoofdredacteur van tijdschrift Vorsten. Zij is gefascineerd door de figuur van Churchill, die zo’n belangrijke rol speelde in het leven van de Britse royals.

Ook te gast bij Tijd voor MAX: hardloopcoach Brian Monpellier, die ter gelegenheid van zijn vijftigste levensjaar het plan opvatte om een jaar lang elke maand een marathon te lopen. En niet zomaar: hij loopt steeds voor een ander goed doel. In wat eigenlijk één lange sponsorrun is die hem in twaalf maanden langs twaalf verschillende landen voert, hoopt Brian zoveel mogelijk geld in te zamelen. Hoe meer mensen zich aansluiten bij zijn stichting RunNations, hoe liever het hem is. Binnenkort vertrekt hij naar Dubai voor wéér een stevige 42 kilometer.

Dokter Ted van Essen komt langs met een hopelijk bloedstollend verhaal. Hij heeft het namelijk over iets waar iedereen wel eens last van heeft, een bloedneus. Helpt die koude sleutel in de nek nou echt?

In de keuken dinsdag 16 januari Rick van den Broek. Hij was meer dan 10 jaar lang restauranthouder op Bonaire en legde daar opgedane kennis en ervaring vast in Flavors of Bonaire, een kookboek met heerlijke Caribische recepten. Sybrand en Martine verwachten van hem natuurlijk een tropische verrassing!

Tot slot een fantastisch optreden van zangeres Esther Groenenberg. Esther is al jaren een groot bewonderaar van singer-songwriter Carole King en trekt nu langs de theaters met een indrukwekkend muzikaal eerbetoon aan haar grote voorbeeld: Carole King, A Natural Woman. Bij Tijd voor MAX brengt ze samen met haar band één van de prachtige nummers van Carole’s beroemde album Tapestry ten gehore.

Woensdag 17 januari om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag 17 januari ontvangt Tijd voor MAX acteur Bartho Braat en zanger Ernst Daniël Smid, een bijzonder duo dat voor het eerst de handen ineen slaat. En wel in de tragikomedie ‘n Zomer zonder vrouw … in Grou. De voorstelling schetst het waargebeurde verhaal van twee echtparen die jarenlang samen op vakantie naar Friesland gaan, tot de beide echtgenotes komen te overlijden. Ondanks hun tegengestelde karakters besluiten de mannen deze traditie voort te zetten. Ze blijken meer gemeen te hebben dan ze dachten. Bartho en Ernst Daniël nemen de hoofdrollen voor hun rekening en blijken ook in werkelijkheid een bijzondere chemie te hebben.

In het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam is momenteel de fototentoonstelling De Dames te bezichtigen. Fotograaf Peter van der Meer portretteerde de afgelopen acht jaar een reeks oudere Amsterdamse dames uit verschillende delen van de hoofdstad. Zowel arm als rijk. Bezoekers en speciaal scholieren, worden op de expositie uitgedaagd om in te schatten wat de achtergronden van deze vrouwen zijn, en wat hen verbindt of misschien ook scheidt. De verrassing komt wanneer de dames in levenden lijve verschijnen en het échte verhaal van hun levens vertellen. Peter van der Meer legt bij Tijd voor MAX uit wat hij met dit project hoopt te bereiken. Ook twee van de dames schuiven aan.

Wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere vertelt over wat onze techniek allemaal kan leren van het dierenrijk, zoals bijvoorbeeld ook naar voren komt in de nieuwe documentaire Earth: Een Onvergetelijke Dag die donderdag 18 januari in première gaat.

En er is ook weer een mooie muzikale gast: singer-songwriter Frank Boeijen! Volgende week komt zijn nieuwe album Palermo uit, en daar laat hij bij Tijd voor MAX alvast een pareltje van horen. Maar eerst natuurlijk een van zijn grootste hits!

Donderdag 18 januari om 17.10 uur op NPO 1
Op NPO 3 is donderdagavond 18 januari de derde aflevering te zien van de vijf speciale uitzendingen waarin Bureau Sport-presentatoren Frank Evenblij en Erik Dijkstra onder de noemer Bureau Korea de olympische sporters én sportfans alvast opwarmen voor de aanstaande Spelen in Pyeongchang. Beide heren zijn bij Tijd voor MAX te gast om te vertellen of de sfeer er al lekker in zit en wat we van de uitzendingen kunnen verwachten.

Binnenkort is het een jaar geleden dat actrice, cabaretière en zangeres Adèle Bloemendaal overleed. Deze week verschijnt de biografie Adèle over haar bijzondere leven en carrière, geschreven door journalist Henk van Gelder. Hij zit bij Sybrand en Martine aan tafel. Wat trof hem het meest tijdens het schrijven over deze markante vrouw?

In de keuken donderdag 18 januari topkok Mounir Toub, die weer een smakelijk gerecht op tafel tovert.

Vrijdag 19 januari om 17.10 uur op NPO 1
Gordon komt vertellen over de bijzondere interactieve theateravond All Mixed Up the Challenge, waarin hij samen met andere BN’ers de strijd aanbindt tegen de ziekte van Alzheimer. Aan tafel vertelt Gordon wat we van deze interactieve show, die zowel op 11 als op 12 maart in AFAS Live wordt opgevoerd, kunnen verwachten.

Fans van de populaire ziekenhuisserie Centraal Medisch Centrum kunnen binnenkort hun hart weer ophalen, want het tweede seizoen van CMC gaat zondag van start. Bijna alle vertrouwde leden van de cast keren terug. En dat geldt zeker voor Ricky Koole, die de rol van ziekenhuisdirecteur Cleo de Waard voor haar rekening neemt. Het geldt ook voor Toprak Yalçiner, die hoofdverpleegkundige Dilem Yildiz speelt. Bij Tijd voor MAX vragen Sybrand en Martine beide dames op welke romances en intriges we ons kunnen voorbereiden.

Ook conservator van Paleis Het Loo Paul Rem komt langs, want het is feest: prinses Margriet is 19 januari jarig en ze wordt 75 jaar! Een mooie gelegenheid om samen met Paul te reflecteren op het leven van deze prinses, die lange tijd als de ‘reserve-koningin’ van Nederland gold.

In de keuken zwaait ditmaal Meester Patissier Robèrt van Beckhoven de scepter, en dat wil zeggen dat er weer gesmuld gaat worden.

Muzikaal worden we ook behoorlijk verwend met een optreden van de rockband The Cosmic Carnival, die met hun muzikale voorstelling Fleetwood Mac: The Incredible Story, een tribute brengt aan deze legendarische Brits-Amerikaanse band, die vooral in de jaren 70 en 80 grote successen kende. Bij Tijd voor MAX een spectaculaire uitvoering van één van de absolute klassiekers!

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen