Hilversum,
13
november
2017
|
10:48
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 13 tot en met 17 november

Maandag 13 tot en met vrijdag 17 november om 17.10 uur op NPO 1

Maandag 13 november om 17.10 uur op NPO 1
Zanger en acteur Thomas Acda heeft het maar druk: sinds vorige week draait de door hem geregisseerde film Oh Baby in de bioscopen. Daarnaast speelt hij de hoofdrol in de musicalklassieker Fiddler on the Roof. Thomas is maandag 13 november te gast bij Tijd voor MAX, evenals actrice Hanna van Vliet, die zowel in de film als het theaterstuk een belangrijke rol speelt.

Schrijver en muzikant Ernst Jansz zit ook aan tafel. De voormalig zanger en oprichter van Nederpopband Doe Maar schreef de autobiografische roman De Neerkant, over zijn hippiebestaan in het Brabantse dorpje Neerkant. Hier streek hij eind jaren 60 neer en begon hij samen met de leden van de band CCC Inc. een commune. Een roerige tijd, zeker toen de boerderij waar Ernst in Neerkant woonde (en nog altijd woont) tijdens de Doe Maar-hype een waar bedevaartsoord werd voor uitzinnige fans. Bij Tijd voor MAX haalt Ernst herinneringen op aan die bizarre periode en treedt hij op met een nummer van zijn nieuwste album.

Paul Rem is conservator van Paleis Het Loo. Bij Tijd voor MAX vertelt Paul over de Britse kroonprins Charles, die dinsdag zijn 69ste verjaardag viert.

In de keuken staat culinair expert Janny van der Heijden, die als altijd weer iets heerlijks bereidt.

Dinsdag 14 november om 17.10 uur op NPO 1
Te gast bij Tijd voor MAX op dinsdag 14 november is presentator, zanger en cabaretier Paul de Leeuw, die ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Oude Luxor Theater in Rotterdam vanaf 8 december een speciale voorstelling gaat maken: Defileeuw. In datzelfde Oude Luxor ontvangt Paul op 5 december niemand minder dan Sinterklaas, voor het speciale programma Sint & De Leeuw. Tot slot gaat Paul als vanouds het Knoop Gala presenteren, de zevende editie alweer. Genoeg om over te praten dus. In de studio brengt Paul een prachtig nummer van theatergrootheid Toon Hermans, zijn grote voorbeeld, ten gehore.

Ook zanger en musicalster Ben Cramer schuift bij Sybrand en Martine aan, en niet zonder reden: Ben zit dit jaar maar liefst 50 jaar in het artiestenvak. 13 november is zijn langverwachte biografie uitgekomen. Ben, die zich met zijn 70 jaar nog lang niet ‘de oude muzikant’ voelt, zoals hij die ooit op het Eurovisie Songfestival bezong, is voorlopig nog lang niet uitgezongen. Dat laatste demonstreert hij in de studio door het mooie Dit is jouw lied ten gehore te brengen.

Op dinsdag 14 november in Tijd voor MAX ook de Vlaamse Pascale Naessens, voormalig model en tegenwoordig vooral het boegbeeld van pure en gezonde voeding. Pascale heeft inmiddels meerdere kookboeken op haar naam staan en geldt als de bestverkopende auteur van België. Haar jongste pennevrucht, Puur Pascale 2, is net uit. Over dit boek komt Pascale Sybrand en Martine uitgebreid vertellen.

Vaste huisarts dokter Ted van Essen heeft het op Wereld Diabetes Dag over een van de meest voorkomende complicaties van diabetes, namelijk de oogaandoening retinopathie.

In de keuken staat topkok Antoine Hermans. In deze herfsttijd maakt hij een smakelijk wildgerecht, namelijk een hazenruggetje.

Woensdag 15 november om 17.10 uur op NPO 1
In Tijd voor MAX op woensdag 15 november actrices Bodil de la Parra, Nadja Hüpscher en Esther Scheldwacht. Het trio schittert momenteel in het theater in Gouwe Pinda’s, opvolger van het succesvolle Ouwe Pinda’s. In deze nieuwe tragikomedie rond drie Indische zussen die hun leven slijten in een serviceflat, zet een boek met foto’s uit voormalig Nederlands-Indië het leven van Nonni, Son en Titi behoorlijk op zijn kop. Daardoor komen de verhoudingen op scherp te staan. Waar loopt dat op uit?

In de keuken ditmaal Francis Kuijk, bekend van Heel Holland Bakt. De uit Australië afkomstige Francis heeft Indische roots, dus zij kan de dames van Gouwe Pinda’s ongetwijfeld iets smakelijks voorzetten!

Filmmakers Devin Stuiver en Baue van Leyden zijn een crowdfunding project gestart om de zeer persoonlijke documentaire Kyan mogelijk te maken. Devin verloor op zijn vijfde zijn kleine broertje Kyan. Nu, 22 jaar later, vraagt hij zich af wat de impact daarvan op zijn leven en dat van zijn ouders is geweest. Geholpen door een psycholoog en een rouwdeskundige gaat hij op zoek naar antwoorden in de hoop lotgenoten te helpen met een dergelijk situatie om te gaan. Kevin en zijn partner Baue vertellen aan tafel hoe ver de plannen voor de documentaire al gevorderd zijn.

Voedselprofessor Jaap Seidell is te gast om interessante feitjes over ons eten te delen.

Radiomaker en muziekkenner Gerard Ekdom is elke ochtend te horen op NPO Radio 2 met Ekdom in de Ochtend. Daar draait hij lekkere nummers om de dag mee te beginnen. Echter, diep in zijn hart zou Gerard misschien wel alleen maar de muziek van Julian Velard uit de speakers willen laten klinken. Gerard is namelijk groot fan van de Amerikaanse singer-songwriter, die hij groot heeft gemaakt in Nederland. Gerard schuift graag aan bij Tijd voor MAX, want Julian Velard treedt woensdagmiddag op. Daar moet Gerard vanzelfsprekend bijzijn!

Donderdag 16 november om 17.10 uur op NPO 1
Acteur en zanger Paul de Munnik kennen we natuurlijk nog als de helft van het voormalige duo Acda en De Munnik. Inmiddels weet Paul ook met zijn eigen werk een groot publiek aan te spreken. Na zijn eerste succesvolle soloalbum Nieuw verschijnt nu zijn tweede, Goed Jaar. Echter, wel in etappes. De eerste vier nummers zijn inmiddels klaar om de wereld te veroveren. Bij Tijd voor MAX vertelt Paul over zijn muzikale plannen en andere bezigheden. Natuurlijk treedt hij ook op met een van zijn nieuwe songs.

Ook op donderdag 16 november te gast zijn Pam van der Veen en Albert Wiglema. Zij schreven het boek Wonderjaren, over de opwindende jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, toen met de walkman, de cassetterecorder en de fax het toppunt van technologie wel zo’n beetje leek te zijn bereikt. Technostalgie, noemen Pam en Albert het gevoel dat veel mensen nu bekruipt bij het zien van deze prehistorische apparatuur die ons leven evengoed drastisch veranderde. Waaraan bewaren Pam en Albert zelf de warmste herinneringen?

Aan tafel zit tevens presentatrice van het NOS Journaal Simone Weimans. Sinds twee weken mag zij zich ook rekenen tot het vaste presentatieteam van het prestigieuze Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen. Sybrand en Martine willen uiteraard weten hoe dat bevalt!

Filosofe Stine Jensen schreef samen met Frank Meester het boek De Opvoeders, over het doolhof waarin moderne ouders terechtkomen wanneer zij proberen hun kroost op een verantwoorde manier groot te brengen. Volgens Stine kunnen we nog best iets opsteken van grote denkers uit het verleden, zoals Rousseau en Kant. Bij Tijd voor MAX legt Stine uit waarom. In december gaat bovendien een nieuwe reeks van Stine’s Dus ik ben …-serie voor omroep Human van start, in dit geval Dus ik ben … er nog. Aanleiding voor deze nieuwe afleveringen is het verkeersongeluk dat haar vorig jaar overkwam.

In de keuken staat specialist in vintage cooking Sandra Ysbrandy. Zij laat zien hoe je een snelle en gezonde maaltijd op tafel zet.

Vrijdag 17 november om 17.10 uur op NPO 1
Alle fans verzamelen, want vrijdag 17 november komt Tino Martin langs bij Tijd voor MAX! De Nederlandse zanger viert momenteel ongekende triomfen. Hij is bezig met een zeer succesvolle toer en zijn concerten in Carré en het AFAS Circustheater in januari 2018 waren in recordtijd uitverkocht. Een mooi moment om samen met hem even terug te kijken op zijn carrière tot nu toe én om alvast een voorschotje te nemen op wat hem allemaal nog te wachten staat. Natuurlijk zingt Tino in de studio de sterren van de hemel.

Over sterren gesproken; voormalig topvoetballer Johan Neeskens gold bij alle clubs waar hij ooit speelde als dé publiekslieveling. Over de prachtige carrière en vele successen van Johan schreef sportjournalist Jaap Visser het boek Wereldvoetballer. Samen met Johan is Jaap vrijdag 17 november te gast.

Showbizzfotograaf William Rutten begon al op zijn twaalfde met fotograferen en kreeg de afgelopen decennia zo ongeveer alle nationale en internationale artiesten voor zijn camera. In zijn boek PicStory verhaalt hij over zijn meest hilarische backstagebelevenissen en overige avonturen in de entertainmentwereld. Dit doet hij natuurlijk aan de hand van zijn mooiste foto’s. Bij Tijd voor MAX bladeren Sybrand en Martine met William door zijn fotografisch geheugen.

Trendwatcher Lieke Lamb buigt zich als altijd weer over de nieuwste ontwikkelingen.

Wat de keuken betreft, daar staat vrijdag 17 november niemand minder dan de wereldberoemde kok Yotam Ottolenghi.

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX