Hilversum,
12
februari
2018
|
13:30
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 12 tot en met 16 februari

Maandag 12 februari om 17.10 uur op NPO 1
Maandag 12 februari ontvangen Sybrand en Martine bij Tijd voor MAX schrijver Jan Siebelink. Morgen viert hij zijn 80ste verjaardag en ter gelegenheid daarvan verschijnt ook De bloemen van Jan Siebelink. Een boek waarin de, op een kwekerij opgegroeide, auteur een ode brengt aan de vele bloemen en planten die steeds weer opduiken in zijn oeuvre. Jan zocht er meer dan 100 uit en schetst ze op bijzondere wijze aan de hand van citaten uit zijn eigen werk en herinneringen aan zijn vader. Bij Tijd voor MAX vertelt de schrijver waarom het plantenrijk zo’n belangrijke plaats inneemt in zijn romans en verhalen.

Eind 2016 namen ChristenUnie, ouderenbond KBO-PCOB en MAX-directeur Jan Slagter gezamenlijk het initiatief tot het manifest Waardig ouder worden. Met als doel dat een volgend kabinet zich serieus zou inzetten voor een samenleving waarin ouderen een volwaardige plaats hebben. De inmiddels gevormde coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft het manifest ook inderdaad opgenomen in het regeerakkoord en er vele miljoenen euro’s voor beschikbaar gesteld. Maandag 12 februari is CU-fractieleider Gert-Jan Segers te gast om ons bij te praten over de stand van zaken. Is hij tevreden met de plannen voor onze ouderen van het kabinet, waar hij nu zelf deel van uitmaakt?

Ook presentatrice Nicolette van Dam schuift aan bij Tijd voor MAX. Deze week is weer een nieuwe aflevering te zien van het programma Veel liefs uit Holland, waarin Nicolette voor vijf Nederlandse expats op jacht gaat naar een oer-Nederlandse partner, met wie ze hun liefde voor dropjes en stroopwafels kunnen delen. Vanaf vorige zomer konden geïnteresseerde singles zich al aanmelden, dus Sybrand en Martine zijn benieuwd of er al wat romantische ontwikkelingen te melden zijn.

Boswachter André Donker heeft het onder andere over een project van de provincie Gelderland om een deel van het water, dat via de vele beken op de Veluwe in zee terechtkomt, terug te geven aan de bodem. In enorme infiltratiegebieden zakt het beekwater nu de grond in en kan vervolgens gezuiverd worden teruggewonnen als drinkwater. En dat levert mooie plaatjes op!

In de keuken culinair expert Janny van der Heijden, die als altijd weer iets heerlijks op tafel tovert.

Tenslotte een gesprek met de Nederlandse zangeres en pianiste Karsu, die in haar nieuwe theatertour Karsu - Plays Atlantic Records het publiek laat kennismaken met de geschiedenis van dit wereldberoemde platenlabel. De oprichter van het label is, net als zijzelf, van Turkse komaf en bovendien een van de grondleggers van de ‘black music’. In haar show reist Karsu daarom van haar Turkse roots naar jazz en blues en weer terug. Bij Tijd voor MAX laat ze horen hoe dat klinkt!

Dinsdag 13 februari om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX dinsdag 13 februari acteur Mike Weerts. Hij schittert in de telefilm Het Hart van Hadiah Tromp die morgen, Valentijnsdag, wordt uitgezonden op NPO 3. Het is een romantische komedie over Hadiah, de eigenzinnige dochter van marineofficier Tromp, die haar overspelige vriendje verlaat om op vaarstage te gaan bij de Marine. Mike speelt korporaal Felix van Zandt en dat schijnt nogal een vervelend personage te zijn! Weer eens iets anders voor de acteur, die regelmatig de rol van ‘aardige buurjongen’ krijgt toebedeeld.

Voormalig langebaanschaatser en tegenwoordig schaatstrainer Gianni Romme is er dinsdag 13 februari ook om zijn deskundig commentaar te geven bij de prestaties van onze schaatsdames en -heren tot dusver.

Huisarts dokter Ted van Essen heeft het dinsdag 13 februari over tinnitus, een lastige aandoening waarbij je continu piepjes, fluittonen of een aanhoudende ruis in je oren hoort. Hoe kom je eraan en kun je er iets tegen doen?

Verder te gast schrijver en regisseur Bas Steman. Van hem verschijnt woensdag 14 februari het boek Morgan, een liefde. Een autobiografische roman over een soldaat in Wales in de jaren 40 van de vorige eeuw. Dat vraagt om uitleg. En die is verbijsterend…

In de keuken topkok Antoine Hermans. Hij maakt een rosé rundersukade, gepaneerd met as van prei en gefrituurde zwarte rijst. En daarbij een saus van rode biet en venkelzaad, crème van pastinaak met witte chocolade!

Tenslotte een optreden van The Simon & Garfunkel Story, een voorstelling die vorig jaar een groot succes was in de theaters en daarom nu opnieuw door Nederland toert. In hun tribute brengen Charles Blyth en Sam O’Hanlon, samen met een liveband, een eerbetoon aan ’s werelds meest succesvolle muzikale duo allertijden: Paul Simon en Art Garfunkel. We genoten al eerder van ze bij Tijd voor MAX. Dit keer zingen ze onder andere het prachtige The Boxer.

Woensdag 14 februari om 17.10 uur op NPO 1
De Olympische Winterspelen zijn in volle gang. Woensdag 14 februari is in de Gangneung Oval de 1000 meter voor vrouwen aan de beurt. Onze kandidaten op die afstand, Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors, gaan schaatsen voor wat ze waard zijn. Zij kunnen niet in de studio zijn, maar er is wel een héél goede vervangster gevonden: Carry Geijssen, de allereerste dame die voor Nederland in 1968 op de Spelen van Grenoble verrassend goud won op de duizend meter. En dat was ook meteen de allereerste gouden plak voor een Nederlander bij het Olympisch langebaanschaatsen ooit. Met Carry praten Sybrand en Martine na over de prestaties van de Nederlandse vrouwen en natúúrlijk wordt er ook gesproken over háár gouden prestatie, precies 50 jaar geleden.

Ook wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere zit woensdag 14 februari aan tafel. Zij is weer iets opmerkelijks tegengekomen en Sybrand en Martine zijn benieuwd wat dat is.

In de keuken de winnaar van Heel Holland Bakt, Hans Spitsbaard. Hij maakt zijn reputatie als beste thuisbakker van Nederland wederom waar.

Tenslotte: maandag 12 februari worden de winnaars van de Edison Pop 2018 bekendgemaakt. Degene die er in de categorie Volksmuziek met het felbegeerde beeldje vandoor ging, is 14 februari te gast én treedt natuurlijk op!

Donderdag 15 februari om 17.10 uur op NPO 1
Tijd voor MAX ontvangt donderdag 15 februari de acteurs Nasrdin Dchar en Martijn Fischer. Donderdag gaat de film Gek van Oranje in première, een feelgood comedy waarin we teruggaan naar de zomer van 2010, het jaar dat Nederland onverwacht goed presteert op het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Het land deelde zich destijds op in zij die bevangen raakten door een ware Oranjekoorts én de verstokte voetbalhaters, die ineens de uitgestorven straten voor zich alleen hadden. Nasrdin en Martijn spelen beiden een belangrijke rol in de film, maar behoren ze ook tot hetzelfde kamp?

Ook schrijfster Nelleke Noordervliet is te gast. Ze heeft een bijzonder nieuwtje voor Sybrand en Martine.

Presentatrice Natasja Froger komt langs om te vertellen over stichting Het Vergeten Kind, waarvan zij ambassadrice is. Deze maand roept de stichting heel Nederland op om op hun website lieve berichtjes achter te laten voor de 100.000 kinderen in ons land, die opgroeien in probleemgezinnen. Al die berichtjes worden verwerkt tot de langste supportsjaal van Nederland. Natasja weet vast hoeveel meter die al telt!

In de keuken staat topkok Mounir Toub. Uiteraard is er ook weer een muzikale afsluiter. Allround-artiest Bob Fosko neemt een voorschot op het Smartlappen Karaoke Concert, dat komende zondag 18 februari in Paradiso wordt gehouden. Tijdens dit concert brengt hij samen met een aantal bekende zangers en zangeressen alle bekende meezingers van Tante Leen, Willy Alberti, Johnny Jordaan en vele anderen. Bij Tijd voor MAX brengt Bob samen met de Smartlappenkaraokeband zo’n onvergetelijke klassieker!

Vrijdag 16 februari om 17.10 uur op NPO 1
In deze uitzending van Tijd voor MAX een gesprek met de musicalacteurs Edwin Jonker en Naomi van der Linden, die vanaf april te zien zullen zijn in de allereerste Nederlandse versie van The Color Purple. De succesvolle Broadway-musical, gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker. The Color Purple schetst het verhaal van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika, die opkomen voor hun persoonlijke geluk. En dat in een periode waarin de gevolgen van de slavernij nog voelbaar zijn. Aan Sybrand en Martine vertellen Edwin en Naomi hoe bijzonder deze musical voor hen is. Uiteraard zingen ze één van de prachtige nummers.

Ook te gast is Karin Noordam. Karin lijdt al sinds haar tienerjaren aan een ernstige vorm van smetvrees, die maakt dat ze er elke week vijf flessen zeep plus een fles shampoo doorheen jast. Ze zou er graag vanaf willen, maar hoe? Wat ze ook wil is andere mensen met een dwangneurose een hart onder de riem steken. Daarom houdt ze tegenwoordig een blog bij, vol humor en zelfspot.

Trendwatcher Lieke Lamb kijkt naar de Olympische Spelen, maar zij ziet dingen die een ander niet opvallen. Bij Tijd voor MAX haar observaties. Meester Patissier Robèrt van Beckhoven fleurt de uitzending nog extra op met superlekkere kruimelvlaaitjes!

Tijd voor MAX
Elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX