Hilversum,
12
maart
2018
|
10:47
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: 12 t/m 16 maart

Maandag 12 maart om 17.10 uur op NPO 1
De Boekenweek is weer begonnen en het thema is dit jaar Natuur. Bij de Boekenweek hoort, naast het Boekenweekgeschenk, tegenwoordig ook een Boekenweekessay. Dat essay met de titel Natuurlijk komt dit keer van de hand van niemand minder dan oud-politicus, schrijver én natuurkundige Jan Terlouw. Met Natuurlijk brengt Jan een ode aan het groen, de dijken, het water en de wolken van Nederland. Maar hij uit ook zijn bezorgdheid, want de natuur is in gevaar. Bij Tijd voor MAX krijgt hij volop de ruimte om zijn pleidooi voor duurzaamheid nog eens met zijn bekende bevlogenheid voor het voetlicht te brengen.

Verder schuiven actrice Lieneke Le Roux en cabaretière Mylène d’Anjou aan om te vertellen over hun spiksplinternieuwe cabaretkomedie Le Roux & d’Anjou - Echte Liefde, waarin de dames á la Absolutely Fabulous, hun wanhopige pogingen om het moderne leven bij te benen genadeloos op de hak nemen.

En bij Tijd voor MAX op maandag 12 maart nog een ander bijzonder duo: de halfzussen Janny en Tonny. Janny woont in Nederland en Tonny groeide op in Australië. Al die tijd waren ze niet van elkaars bestaan op de hoogte. Een DNA-test bracht ze uiteindelijk bij elkaar. Nu doen ze samen hun verhaal.

In de keuken zwaait maandag 12 maart culinair expert Janny van der Heijden de scepter en muzikaal beginnen we de week ook swingend, want de wereldberoemde disco- en soulband Tavares is even in Nederland en doet daarbij ook de Tijd voor MAX-studio aan!

Dinsdag 13 maart om 17.10 uur op NPO 1
Vanaf komende donderdag is de film Dorst, naar de gelijknamige roman van Esther Gerritsen, te zien in de bioscopen. Dinsdag 13 maart zit een van de hoofdrolspelers, acteur Stefan de Walle, bij Tijd voor MAX aan tafel. In Dorst is te zien hoe de ongeneeslijk zieke Elisabeth (vertolkt door Simone Kleinsma) ongewild dochter Coco over de vloer krijgt, die met de verzorging van haar moeder eindelijk een doel in haar leven lijkt te hebben gevonden. Op welke manieren dit botst en welke rol hij in dit alles speelt, horen Sybrand en Martine van Stefan.

Ook componist en pianist Cor Bakker en presentator /zanger Paul de Leeuw zijn te gast. Cor komt maandelijks langs om één van de vele prachtige, maar door de jaren heen toch vergeten nummers uit de geschiedenis van het Nederlandse lied weer voor het voetlicht te brengen. Ditmaal laat hij zich daarbij vocaal bijstaan door Paul. Hun keuze is gevallen op Onder de appelboom, naar een gedicht van Rutger Kopland en op muziek van Harry Bannink.

Christina Hosman is familiemediator en in haar praktijk ziet ze ze allemaal voorbijkomen: geldproblemen, huwelijkscrises, het lege nest-syndroom en de onvermijdelijke affaires. Over het onvermogen om elkaar werkelijk te begrijpen, schreef Christina het boek Eigenlijk hadden we het best goed samen.

Huisarts dokter Ted van Essen heeft het overmatig transpireren: hyperhidrosis.

In de keuken dinsdag 13 maart de dichtende slager Gertjan Kiers. Gertjan is gek op Ierland en staat te trappelen om daar komende vrijdag St. Patrick’s Day te vieren, de nationale feestdag. Om helemaal in de stemming te komen maakt hij alvast een Ierse runderstoof met donker bier.

Woensdag 14 maart om 17.10 uur op NPO 1
Het is woensdag 14 maart weer Nationale Boomfeestdag, een dag oorspronkelijk in het leven geroepen door de VN om een tegenwicht te bieden aan de wereldwijde ontbossing. Tegenwoordig is de dag vooral bedoeld om basisschoolleerlingen de waarde van bomen en bossen bij te brengen. Sinds vorig jaar is presentator en theaterproducent Albert Verlinde voorzitter van Stichting Nationale Boomfeestdag. Bij Tijd voor MAX vertelt hij wat er, na de aftrap in het Groningse Oldambt, allemaal op bomengebied is gebeurd.

Schrijfster Franca Treur brak bijna tien jaar geleden door met haar roman Dorsvloer vol confetti, over een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Verschillende boeken verder is nu Slapend rijk & andere verhalen verschenen, een bundel met korte psychologische schetsen van alledaagse mensen die niets bijzonders doen.

Wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere vertelt over de technische hoogstandjes die de atleten op de Paralympische Spelen in staat stellen hun fenomenale prestaties te leveren.

In de keuken Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt 2015. Zij maakt iets lekkers met een Italiaans tintje! En over bakken gesproken: de muzikale gast van woensdag 14 maart begón als bakker, maar toen hij door een erfelijke oogaandoening plotseling blind werd, zag Rotterdammer Bob Bullee zich genoodzaakt een andere wending aan zijn leven te geven. Hij werd zanger, vertolker van operaklassiekers en Frank Sinatra-repertoire. Dit voerde hem langs verschillende talentenshows, tot hij uiteindelijk via Holland’s Got Talent doorbrak bij het grote publiek. Komende zondag staat Bob in De Doelen, maar woensdag 14 maart is hij eerst nog te gast bij Tijd voor MAX, waar niet alleen zijn bijzondere levensverhaal aan de orde komt, maar hij natuurlijk ook zal optreden.

Donderdag 15 maart om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX ontvangen Sybrand en Martine donderdag 15 maart acteur Barry Atsma, die de hoofdrol speelt in de film Bankier van het Verzet. Deze film draait sinds vorig week in de bioscopen. Bankier van het Verzet vertelt het waargebeurde, maar grotendeels onbekende verhaal van bankier Walraven van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd om zijn financiële contacten aan te wenden voor het verzet. Als dit onvoldoende oplevert bedenkt Van Hall, samen met anderen, de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. Tientallen miljoenen guldens worden, onder het oog van de bezetters, de Nederlandse Bank uitgesluisd. Bij Tijd voor MAX vertelt Barry hoe hij zich in de rol van, misschien wel de grootste verzetsheld van ons land, heeft weten in te leven.

Ook zanger en presentator André Hazes schuift aan. Hij gaat in het najaar bij SBS6 een speciale datingshow voor mensen op leeftijd presenteren. Voor dit programma, Oudje zkt. Vrouwtje, kunnen 70-plussers aanmelden. Maar dat is niet alles: zo komt er bijvoorbeeld ook een vervolg op André’s succesvolle reallifesoap Ik haal alles uit het leven. Genoeg om over te praten dus.

Verder een gesprek met politiek commentator Kees Boonman. Hij presenteerde 11 jaar het radioprogramma Kamerbreed. Tegenwoordig schuift Kees elke zaterdagmorgen aan in Nieuwsweekend om zijn licht te laten schijnen op de binnenlandse politiek. Wat houdt hem op dit moment vooral bezig?

In de keuken staat topkok Mounir Toub, die een lekker gerecht met een exotisch tintje op tafel zet.

Tenslotte een fantastisch optreden van zanger en musicalster Tommie Christiaan, van wie onlangs bekend werd dat hij de rol van Jezus gaat vertolken in de komende editie van The Passion. In de studio zingt hij, samen met zijn band, zijn allernieuwste single Jij Weet Niet Half!

Vrijdag 16 maart om 17.10 uur op NPO 1
Bij Tijd voor MAX komt vrijdag 16 maart Jorrit Bergsma langs, de winnaar van het olympisch zilver op de 10.000 meter. Jorrit rondde daarmee een moeizaam seizoen, waarin het lang onduidelijk was of de Olympisch kampioen van 4 jaar geleden überhaupt wel een ticket voor PyeongChang in de wacht zou slepen, toch nog succesvol af. Ook te gast is Jorrits vader Anne, die hem door dik en dun bleef steunen.

Op de website www.maxvandaag.nl zijn korte filmpjes te bekijken van de Friese dierenarts dr. Frank Roest en zijn dochter Tjitske. Zij laten zien wat er zich allemaal afspeelt in de dierenartsenpraktijk in het Friese Drogeham, die zij met z’n tweeën runnen. Er komen in totaal 9 afleveringen, waarin onder meer te zien is hoe koeien, geiten en schapen door de beide dierendokters behandeld worden. Frank en Tjitske richten zich vooral op grote dieren, al vliegt er ook weleens een duif door het beeld. Aan tafel vertellen vader en dochter over hun gedeelde liefde voor dieren en waarom ze zichzelf niet als de nieuwe Dr. Pol beschouwen.

In de keuken Meester Patissier Robèrt van Beckhoven die ons, zo vlak voor het begin van de lente, trakteert op marsepeinen tulpjes!

Tijd voor MAX
Elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX