Hilversum,
29
januari
2018
|
10:29
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX : 29 januari t/m 2 februari

Maandag 29 januari om 17.10 uur op NPO 1
Maandag 29 januari ontvangen Sybrand en Martine cabaretier en presentator Klaas van der Eerden. Vanaf maandag 29 januari schittert hij als quizmaster in de dagelijkse spelshow Switch, die NPO 3 voortaan in de vooravond uitzendt. Het belooft een ware stoelendans te worden, waarbij de kandidaten steeds van plek wisselen in hun strijd om de hoogste positie. De prijzenpot kan daarbij flink oplopen, evenals de spanning.

Ook schrijfster Christine Otten schuift aan. Van haar is zojuist Als ik naar jou kijk, zie ik mezelf verschenen, een bundel met de vele journalistieke vertellingen en essays die Christine de afgelopen 17 jaar schreef over haar reizen en ontmoetingen in de Verenigde Staten. Daarbij raakte ze steeds meer betrokken bij de Afro-Amerikaanse wereld. Dit veranderde haar blik, niet alleen op Amerika, maar ook op zichzelf en haar werk. Ondertussen veranderde Amerika ook. We zijn benieuwd hoe Christine nu, in het Trump-tijdperk, naar de Verenigde Staten kijkt.

Merijn Tinga, beter bekend als The Plastic Soup Surfer, is ook te gast. De bioloog en beeldend kunstenaar onderneemt al jaren acties om aandacht te vragen voor de gevolgen van zwerfvuil in zee, met name plastic. Vorige zomer peddelde hij op een, van plastic afval gemaakte surfplank in 28 dagen de Rijn af. Een tocht van 1200 kilometer, die eindigde in Rotterdam. Wat Merijn allemaal tegenkwam tijdens deze expeditie is te zien in de film Source2Sea, die dinsdag 30 januari in première gaat. Bij Tijd voor MAX licht hij alvast een tipje van de sluier op.

Dinsdag 30 januari wordt alweer de één-na-laatste aflevering uitgezonden van de KRO-NCRV-serie De 5 smaken van Joël, waarin culinair journalist Joël Broekaert op onderzoek gaat naar de geschiedenis achter de vijf basissmaken: zoet, zout, bitter, zuur én het raadselachtig umami. Dinsdag gaat het over zuur, een smaak die van nature niet uitnodigt om iets op te eten. Waarom houden we dan toch zo van zilveruitjes en zuurkool? Voor het antwoord reisde Joël onder meer naar Peru, het land van de limoenen. Bij Tijd voor MAX vertelt hij wat hij daar heeft opgestoken én wat hij verder nog ontdekt heeft tijdens zijn smaakspeurtocht.

In de keuken staat maandag 29 januari culinair expert Janny van der Heijden, die in de Tijd voor MAX-keuken weer een heerlijk gerecht bereidt. Dat wordt smullen!

Dinsdag 30 januari om 17.10 uur op NPO 1
Voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema nam acht jaar geleden afscheid van de politieke arena. Dat wil niet zeggen dat ‘de stand van het land’ haar niet langer bezighoudt. Op dit moment is ze druk met een heuse theatertournee genaamd Een vrij land, waarbij ze in een collegesetting en aan de hand van foto’s, video- en muziekfragmenten, een beeld schetst van het moderne Nederland en de uitdagingen waarvoor we staan. Is er zoiets als een Nederlandse identiteit? Aan tafel vertelt Femke of zij die heeft gevonden. Wat we in ieder geval zeker weten over Nederlanders is dat meer dan anderhalf miljoen landgenoten actief zijn als amateurschilder, een aantal dat hoogstwaarschijnlijk nog gaat stijgen. Om deze, soms verrassend getalenteerde amateurkunstenaars, wat meer voor het voetlicht te brengen, organiseerde de Stichting Stimulering Amateur Schilderkunst afgelopen november de wedstrijd Like my painting. Mensen werden opgeroepen hun beste werk op Facebook te zetten. Kunsthistoricus en galeriehouder Frans Welkenhuysen, bekend van Tussen Kunst en Kitsch en lid van de vakjury van Like my painting, zal in deze uitzending van Tijd voor MAX bekendmaken wie van de deelnemers de prijs van de vakjury in de wacht heeft gesleept. Ook vertelt hij wie de gelukkige winnaar van de publieksprijs is.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 woedde er een zuidwesterstorm in Nederland, waardoor de dijken braken en het zuidwesten van ons land getroffen werd door wat de Watersnoodramp zou gaan heten. Voormalig mannequin en model Teuntje de Haan was een peuter toen haar vader in die noodlottige nacht het huis verliet om mensen te gaan helpen. Teuntje, haar moeder en haar broertje bleven daarna op een ijskoude zolder vergeefs op hem wachtten. In haar boek Een muur van water reconstrueert ze op basis van getuigenverklaringen, dagboeken en andere bronnen wat er met haar vader gebeurd kan zijn én wie hij eigenlijk was.

Met acteurs Manoushka Zeegelaar Breeveld en Mike Libanon hebben Sybrand en Martine het over de muzikale voorstelling Woiski vs. Woiski, waarmee zij in het theater staan. In deze voorstelling wordt het schrijnende verhaal verteld van de Surinaamse vader en zoon Woiski, die in Amsterdam furore maakten met hun aanstekelijke muziek. Onderling hadden ze echter een moeizame verhouding, terwijl ze ook moesten zien te overleven in het ‘witte’ Nederland.

Huisarts dokter Ted van Essen heeft het over onze nagels. Gelakt zien ze er vaak gelikt uit, maar nagels kennen net als huizen verborgen gebreken. Je zult maar half-en-half-nagels hebben.

In de keuken staat dinsdag 30 januari topkok en specialist in duurzame vis Bart van Olphen, die weer iets lekkers uit het water heeft gehengeld. Een muzikaal optreden komt van de cast van Woiski vs. Woiski.

Woensdag 31 januari om 17.10 uur op NPO 1
Woensdag 31 januari viert prinses Beatrix haar 80ste verjaardag. Daar staan we bij Tijd voor MAX natuurlijk uitgebreid bij stil. Zo is Eugènie Herlaar te gast, de eerste vrouwelijke nieuwslezer van wat destijds nog het NTS Journaal was. Zij trad aan in 1965, het jaar waarin kroonprinses Beatrix haar verloving met de toen nog nauwelijks bekende diplomaat Claus von Amsberg aankondigde. Later kreeg ze ook te maken met het geruchtmakende huwelijk van Beatrix en Claus. Wat herinnert Eugènie zich nog van die roerige periode? Ook de hoofdredacteur van royaltyblad Vorsten, Justine Marcella, schuift aan. Justine volgt het reilen en zeilen van de Koninklijke Familie uiteraard op de voet en weet ook over onze voormalige majesteit allerlei leuke feiten en anekdotes te vertellen.

In de keuken woensdag 31 januari Heel Holland Bakt-winnaar Hans Spitsbaard, die vast en zeker een extra feestelijk gerecht in petto heeft.

Op deze speciale dag natuurlijk ook een muzikale gast. Zanger Sjors van der Panne trád al eens op voor prinses Beatrix (en koning Willem-Alexander en koningin Máxima) bij de slotviering van 200 jaar Koninkrijk. Woensdag 31 januari zingt hij bij Tijd voor MAX, net als destijds, de prachtige Nederlandstalige klassieker Zwart Wit.

Donderdag 1 februari om 17.10 uur op NPO 1
Biljarter Dick Jaspers was al viermaal Europees kampioen en driemaal wereldkampioen. Anderhalve week geleden vestigde hij in het Duitse Magdeburg een indrukwekkend wereldrecord driebanden, door veertig caramboles in vier beurten te maken. Wordt het, met het oog op de Nederlandse medaillespiegel, geen tijd dat biljarten een Olympische sport wordt? Sybrand en Martine kunnen het aan Dick zelf vragen, want hij is donderdag 1 februari te gast.

Bij Tijd voor MAX ook Mischa Blok, presentatrice van het NPO Radio 1-programma Radar Radio. Mischa werd geboren in Zuid-Korea en op haar tweede geadopteerd door haar Nederlandse ouders. Tijdens de Olympische Winterspelen verruilt ze de Hilversumse studio voor de straten van Pyeongchang om voor de NPO Radio 1-serie Mischa says Hi op zoek te gaan naar typisch Koreaanse gebruiken en gewoontes. En ook een heel klein beetje naar hoe Koreaans zij zelf nog is.

Vanaf donderdag 1 februari is Wild te bewonderen in de bioscoop. Een natuurfilm waarin het leven van drie dierenfamilies op de Veluwe: de vos, het edelhert en het wilde zwijn, tot in detail in beeld is gebracht gedurende de vier seizoenen. Filmmaker Luc Enting werkte tweeëneenhalf jaar intensief aan de documentaire, waarvan André van Duin de voice-over insprak. Luc zit donderdag 1 februari aan tafel om over zijn mooiste ervaringen tijdens het draaien te vertellen.

In de keuken staat topkok Mounir Toub, die de smaakpapillen ongetwijfeld weer aangenaam gaat verrassen!

Vrijdag 2 februari om 17.10 uur op NPO 1
Leonie ter Braak was jarenlang één van de vaste gezichten van WNL’s Goedemorgen Nederland. Recentelijk maakte Leonie de overstap naar SBS6. Daar gaat ze Marktplaats presenteren, een programma waarin de verhalen áchter de soms uitzonderlijke en tot de verbeelding sprekende advertenties op deze website worden uitgediept. Waarom wordt die unieke zwarte Cadillac te koop aangeboden en wie wil er ineens van honderden antieke klokken af? Leonie gaat erachteraan! Zou Leonie zelf ook weleens iets verkocht hebben?

Verder een gesprek met Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren van Guido’s Orchestra, het poporkest waaraan hij als orkestleider en zij als vaste sopraansoliste is verbonden. Half februari gaat hun theatertour Maestro of Music van start, met daarin een verrassende mix van pop en klassiek, doorspekt met humor. Sybrand en Martine willen daar graag meer over weten én alvast iets uit horen.

Boswachter André Donker heeft weer een prachtig verhaal over wat hij in de natuur is tegengekomen.

In de keuken tenslotte Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die ter gelegenheid van het aanstaande carnaval typische Limburgse nonnenvotten maakt: gefrituurde gebakjes in de vorm van een lus met een knoop. En wat dat moet uitbeelden mag Robèrt zelf vertellen!

Tijd voor MAX
Maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl