Hilversum,
28
april
2022
|
09:30
Europe/Amsterdam

Tientallen oorlogsverhalen verteld in documentaires en dramaseries bij MAX

In aanloop naar Nationale Dodenherdenking en de Nationale Viering Bevrijding op 4 en 5 mei brengt MAX tientallen oorlogsverhalen in documentaires en (drama-)series op tv, radio en MAX Vandaag. Zo zijn onder meer Vergeten Helden, Selma's Oorlog en Kunst achter prikkeldraad te zien. Verder worden de film Oorlogswinter en documentaire over Jetje van Radio Oranje opnieuw uitgezonden. 

Vergeten Helden, vanaf maandag 2 mei om 22.15 uur bij MAX op NPO 2
In Vergeten Helden duikt presentator Jörgen Tjon in de levens van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken. Naast de documentaireserie is er ook een podcast. Vanaf maandag 2 mei duikt presentator Jörgen Tjon in de driedelige podcast Vergeten Helden in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de drie voormalige Nederlandse koloniën. Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen zij - schouder aan schouder met het Nederlandse verzet – in actie, maar zodra de oorlog voorbij is, worden deze helden al snel vergeten. Jörgen vertelt in deze podcast het verhaal van Albert Wittenberg, Boy Ecury en Evy Poetiray. De podcast is te beluisteren vanaf maandag 2 mei via de bekende podcast apps, zoals Spotify en Apple of op MAXVandaag.nl/podcast

Selma's Oorlog, dinsdag 3 mei om 20.30 uur bij MAX op NPO 2
Op dinsdag 3 mei is de documentaire Selma's Oorlog te zien. Presentator Philip Freriks gaat samen met verzetsvrouw Selma van de Perre terug naar belangrijke plekken uit haar herinnering. Voor Selma heeft dit de hoogste prioriteit; ze wil iedereen vertellen wat er tijdens de oorlog is gebeurd, om herhaling te voorkomen.

Kunst achter prikkeldraad, maandag 16 mei, dinsdag 17 mei en woensdag 18 mei om 22.30 uur bij MAX op NPO 2
Vanaf maandag 16 mei is het drieluik Kunst achter prikkeldraad te zien. De concentratiekampen van de nazi’s waren plekken vol geweld, honger, ellende en dood. Maar ook hier tekenden de gevangenen, ze schilderden, maakten muziek, speelden toneel en schreven gedichten. Hun kunstwerken zijn een nalatenschap vol hoop, troost en ongeloof. Schrijver en journalist Frank Westerman en regisseur Manfred van Eijk reizen in deze serie van West naar Oost; van voormalige concentratiekampen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië naar het eindstation: Auschwitz in Polen.

De MAX!, 4 mei om 18.00 uur bij MAX op NPO Radio 5
Het radioprogramma De MAX! staat op woensdag 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Te gast is Evert Lodders, oud-directeur van Record Express. Er wordt twee uur lang muziek uit de jaren 40 en over de Tweede Wereldoorlog gedraaid. 

MAX Vandaag
Het aanbod Oorlogsverhalen op het platform MAX Vandaag is breed en beslaat producties uit binnen- en buitenland. Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en over (vredes)missies uit de zeer recente geschiedenis. Van de documentaire Twee zussen in verzet  tot de veteranenverhalen in Mijn Missie en een reportage over Struikstelen

Podcast
MAX Heeft ook twee podcasts behorende bij dit thema. In Verstilde Verhalen staan de oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog centraal. Er zijn er zo’n 4.000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. En er is Leven na de oorlog, een podcast die in 2020 werd gemaakt. Kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog delen hierin hun verhaal.

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

MAXVandaag.nl | Facebook.com/MAXDocumentaires | Twitter.com/MAXdocumentaire