Hilversum,
13
februari
2019
|
11:33
Europe/Amsterdam

Theresa May in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 18 februari om 20.25 uur op NPO 2

Vanaf maandag 18 februari zendt MAX om 20.25 uur wekelijks op NPO 2 een nieuwe reeks van het programma Door Andere Ogen uit. In de eerste aflevering wordt Theresa May geportretteerd. Patricia Frankland, Julia Wouters, Gareth Davies en Lia van Bekhoven schetsen een beeld van de Britse premier May. 

Ze beheerst al maandenlang vrijwel dagelijks het wereldnieuws, maar wie is Theresa May? Waar komt ze vandaan en wat zijn haar drijfveren? Een goede vriendin van May, Patricia Frankland, schetst haar als een zeer ambitieuze vrouw die al jong haar zinnen had gezet op het premierschap: ''Ze heeft ons toen al verteld dat ze premier wilde worden. Die drive was er altijd al.” Maar Margaret Thatcher was haar voor: ''Toen mevrouw Thatcher aan de macht kwam gromde ze, vast een beetje als grap, dat ze nu niet langer de eerste vrouwelijke premier van Engeland kon worden.''

In de politiek handelt ze in veel opzichten sociaal en communicatief niet altijd even handig. Dat beeld wordt nog eens versterkt nu ze rond Brexit een eigenzinnige koers blijft varen. “Eenzaam, de hakken in het zand”, zoals ze wordt geduid. Publicist Julia Wouters verdiepte zich in vrouwen in de politiek: “Als je je verdiept in haar jeugd zie je dat ze al jong allebei haar ouders is verloren. (..) hoe ze opgegroeid is, als vrouw altijd in een mannenwereld; daarvan krijg je haar op je tanden."

Veel mensen hebben haar houterige dansjes en opvallende schoenen in het nieuws voorbij zien komen. Volgens de Britse Gareth Davies, hoogleraar Europees Recht, is dat allemaal strategie: "Het roept empathie op bij gewone mensen thuis, vrouwen van haar leeftijd. Het brede midden voelt zich bij haar op z'n gemak, zeg maar het CDA. Ze is Sybrand Buma in een jurk."

Ook komt May’s onmogelijke taak om haar land heelhuids naar de Brexit van 29 maart te leiden aan bod. Lia van Bekhoven, al 30 jaar correspondent in het Verenigd Koninkrijk, legt uit dat May veel bewondering oogst, maar dat haar sterke kant ook haar zwakte is: "Ze is iemand die een doodlopende straat inrijdt, en dan tegen een blinde muur aanrijdt, achteruit rijdt, gas geeft en dan weer tegen die muur aanrijdt. En dan nog een keer. En dan niet bij machte is of de flexibiliteit heeft om te zoeken naar een uitweg." 

Over Door Andere Ogen
Door Andere Ogen is een actueel biografieënprogramma onder leiding van Fons de Poel. In dit MAX-programma worden de levens en carrières belicht van spraakmakende personen uit de werelden van o.a. sport, amusement, cultuur en politiek. Intimi, deskundigen, familieleden en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en zorgen voor originele invalshoeken en nieuwe perspectieven.

Door Andere Ogen - Theresa May
Maandag 18 februari
Om 20.25 uur op NPO 2

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires | www.MAXVandaag.nl