Hilversum,
03
juli
2017
|
16:12
Europe/Amsterdam

The Great British Bake Off seizoen 5

Vanaf maandag 24 juli

24-7-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - Taart
Wie van de twaalf bakkers maakt de beste taart? Mary Berry en Paul Hollywood stellen de bakkers meteen op de proef. De signatuuropdracht in de eerste week is het maken van een opgerolde cake. Moeten de bakkers voor een klassieker gaan of juist een stapje extra doen? De technische opdracht is het bakken van een klassieke kersentaart. De moeilijkheidsgraad bij deze taart ligt hem in het goed verdelen van de kersen door de hele taart en het glazuur moet natuurlijk perfect zijn. Als spektakelstuk moeten de bakkers klassieke Britse taarten maken, maar dan in miniatuurformaat.

25-7-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - Koekjes
Het thema van de tweede week is koekjes. Wie van de bakkers maakt de beste? Voor de signatuuropdracht moeten de bakkers hartige koekjes voor bij een kaasplank maken. De technische opdracht is het bakken van florentines. Deze krokante koekjes, overgoten met kleverige karamelsaus en chocola blijken een moeilijk koekje te zijn. Als spektakelstuk moeten de bakkers driedimensionale koektaferelen maken. Máár de koek moet ook goed smaken, want daarna neemt de jury een besluit over wie er naar huis moet.

26-7-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - Brood
In week drie moeten de bakkers als signatuuropdracht twaalf perfecte broodjes van rogge maken. De technische opdracht is het maken van een ciabattabrood. Tot slot krijgen de bakkers een zware kluif aan het spektakelstuk; een gevuld brood dat er mooi uitziet, goed smaakt en dus indruk maakt op de jury. Mary en Paul zoeken naar echt talent, natuurlijke aanleg, creativiteit en briljante bakkunst. Welke bakkers krijgen dat voor elkaar?

27-7-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - Desserts
Weer een week om van te smullen, want wie van de bakkers maakt het beste dessert? Voor de signatuuropdracht moeten de bakkers toetjes maken van verfijnd biscuitdeeg met een vloeibare binnenkant of een smeuïge verrassing op de bodem. Lastig, want als ze een fractie te lang gebakken worden, loopt de ‘saus’ er niet uit bij het opensnijden. De technische opdracht is het maken van tiramisutaart en als spektakelstuk moeten de bakkers op de warmste dag van het jaar omelettes sibériennes maken van cake, meringue en roomijs.

28-7-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - Taarten en pasteien
De smakelijke afvalrace is bijna halverwege, de bakkers mogen deze week aan de gang met taarten en pasteien. De signatuuropdracht is het maken van een zoete custardtaart en de technische opdracht is het maken van perentaartjes. De bakkers wringen zich in allerlei bochten om gepocheerde peren in een deegspiraal te wikkelen. Als spektakelstuk moeten de bakkers tot slot taarten of pasteien van maar liefst drie etages maken.

29-7-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - Europese taarten
De bakmarathon is over de helft! Wie van de overgebleven bakkers maakt de beste Europese taart? De signatuuropdracht is het maken van een taart met gistdeeg. Dat blijkt een lastige combinatie van cake en brood. De technische opdracht is een Zweedse prinsesstårta. Deze prinsessentaart is heel gecompliceerd en moet binnen twee uur en één kwartier worden gemaakt. Voor het spektakelstuk moeten de bakkers een hedendaagse versie maken van de Hongaarse dobostaart met veel karamel.

1-8-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - Deegpakketjes
Deze week gaan de bakkers aan de slag met allerlei soorten deegpakketjes. In de signatuuropdracht moeten de overgebleven bakkers hartige pakketjes maken, variërend van wellingtons tot samosa’s. De technische opdracht is het maken van kouign amann, een deegpakketje, waarvan geen enkele thuisbakker ooit gehoord heeft. Tot slot maken de bakkers als spektakelstuk twee soorten eclairs, waarmee ze hopen een plek in de kwartfinale van te bemachtigen.

2-8-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - Verrijkt deeg
Het is de kwartfinale! Er zijn nog maar vijf bakkers over en dus wordt de lat nog hoger gelegd. Als signatuuropdracht maken de bakkers verrijkte zoete vruchtenbroden. De technische opdracht brengt de bakkers naar hun uiterste grenzen. Ze moeten een Oost-Europese kruising tussen brood en cake maken, gevuld met verborgen slierten kaneel en walnoten. Als spektakelstuk maken de bakkers tot slot twee soorten donuts.

3-8-2017 om 16.00 uur op NPO 1 - Patisserie - halve finale.
De vier halvefinalisten gaan in de een-na-laatste aflevering van dit seizoen aan de slag met patisserie. Ze maken als signatuuropdracht twee verschillende soorten baklava. De smaak mogen ze zelf kiezen, maar ze moeten wel uit krokante, flinterdunne laagjes perfect uitgestrekt filodeeg bestaan. Als technische opdracht maken de bakkers een Duitse Schichttorte. Dit is een taart die in meerdere fases onder de gril gebakken wordt tot er twintig lagen biscuitdeeg in allerlei kleuren ontstaan. Als spektakelstuk maken de bakkers twee tussengerechten waarvoor ze zoveel mogelijk vaardigheden en technieken mogen gebruiken als ze maar kunnen.

4-8-2017 om 19.00 uur op NPO 1 - De finale
De drie bakkers die de finale van The Great British Bake Off hebben gehaald hebben zich een weg gebaand door 27 bakopdrachten en hebben bewezen dat ze elke baktechniek die er maar bestaat onder de knie kunnen krijgen. Ze zijn nog drie opdrachten van de trofee verwijderd. Máár dat zijn drie heel lastige opdrachten. Voor de signatuuropdracht moeten de bakkers een klassieke deegtechniek gebruiken die normaal één dag kost, maar de bakkers hebben nu drie uur de tijd. De technische opdracht moeten de drie bakkers wederom zonder recept tot een goed einde brengen. Bij het laatste spektakelstuk draait alles om perfect biscuitdeeg, karamel, soezendeeg en petit fours. De drie bakkers barsten allemaal van het talent, maar wie wordt de winnaar van The Great British Bake Off?