Hilversum,
10
juni
2016
|
14:40
Europe/Amsterdam

The Great British Bake Off - seizoen zes: uitgebreide afleveringsinformatie

Vanaf maandag 25 juli om 19.00 uur op NPO 1

Aflevering 1: Cake – 25 juli om 19.00 uur op NPO 1
Voor de eerste signatuuropdracht maken de bakkers een Madeira cake. Welke bakker verbaast de jury door deze klassieker opnieuw uit te vinden en wie speelt er op ‘save’ door het traditionele recept te bakken? De technische opdracht van deze aflevering is Mary’s walnotencake; een echte Britse klassieker.Op de tweede dag moeten de bakkers aan de bak met het spektakelstuk. Ze bakken een echte jaren ‘70-Schwarzwälder-Kirschtorte: een klassieker bestaande uit chocolade, kersen en room.

Aflevering 2: Koek - 26 juli om 19.00 uur op NPO 1
Met de cake-week achter de rug moeten de elf overgebleven bakkers zich zien te bewijzen met het bakken van koek. De signatuuropdracht is een Cantuccini. Deze Italiaanse specialiteit wordt net als beschuit twee keer gebakken, waardoor de koeken vol smaak zitten en lekker knapperig zijn.
De technische uitdaging wordt uitgekozen door jurylid Paul. De bakkers gaan Arlettes maken. Dit zijn bladerdeegkoekjes met een suiker-kaneelvulling, die hun oorsprong vinden in zuidwest Frankrijk.

Als spektakelstuk moeten de bakkers een eetbare biscuitbox gevuld met 36 verschillende koekjes maken. Juryleden Mary en Paul willen dat de bakkers creatief te werk gaan met het bouwen en decoreren van de biscuitbox, maar de smaak is natuurlijk het belangrijkst!

Aflevering 3: Brood - 27 juli om 19.00 uur op NPO 1
De tien overgebleven bakkers gaan deze aflevering aan de slag met brood. Ze beginnen met de signatuuropdracht, waarbij ze binnen anderhalf uur een heerlijk brood moeten maken. Van brood met zoete chocolade tot brood gevuld met Manchego-kaas en Parmaham, het eindresultaat is zeer gevarieerd, maar mag er zeker zijn!

Voor de technische opdracht staan stokbroden op het menu. Het recept lijkt makkelijk, maar de druk wordt toch te hoog voor sommigen. Het spektakelstuk bestaat uit het maken van eetbare 3D-beeldwerken. Het resultaat is indrukwekkend, van een fiets tot een leeuw en zelfs het Royal Pavilion; een klein paleis in de Engelse kuststad Brighton. Jurylid Paul is sprakeloos en krijgt het beste beeldwerk voor zijn neus dat hij ooit heeft gezien.

Aflevering 4: Dessert - 28 juli om 19.00 uur op NPO 1
De bakkers gaan deze aflevering aan de slag met het lekkerste onderdeel van het avondeten; het toetje. De signatuuropdracht komt in de vorm van een Franse klassieker: de crème brûlée. De bakkers moeten een perfecte crème brûlée maken, met goede room en hoorbare barst in de brûlée. Terwijl sommigen neigen naar perfectie, serveren anderen iets op wat meer wat wegheeft van geklutste eieren en custardsoep.

Mary kiest de technische opdracht en dat is Europese mengelmoes. Een Spaanse windtorte met een vleugje Spanje, Zwitserland en Frankrijk. Het dessert mag dan alleen uit meringue, room en zacht fruit bestaan. Het blijft moeilijk om te maken en daarnaast moet het ook nog goed versierd worden.Voor het spektakelstuk staat een gestapelde cheesecake op het menu. Paul en Mary zijn op zoek naar foutloos gebakken cheesecakes, met een heerlijke smaak en zo gestapeld dat het de naam spektakelstuk eer aan doet. Hoewel de bakkers niet teleurstellen met hun inventieve ingrediëntencombinaties, zijn niet alle cheesecakes evengoed gelukt.

Aflevering 5: Alternatieve ingrediënten - 29 juli uur om 19.00 op NPO 1
Deze aflevering moet de bakkers op zoek naar alternatieve ingrediënten voor suiker, gluten en zuivel. Dat is een flinke klus voor sommigen, maar gelukkig hoeft dat niet in één ronde.De signatuuropdracht bestaat uit het maken van verschillende soorten suikervrije taarten: van ananastaart tot aan worteltaart. Voor één bakker is suikervrij niet genoeg en gaat nog een stapje verder met het bakken zonder enige traditionele vorm van deeg.

Paul is deze aflevering verantwoordelijk voor de technische opdracht: het maken van glutenvrije pitabroodjes. De pitabroodjes worden gemaakt met een heel plakkerig deeg waarbij de vaardigheden van de bakkers goed getest worden. Voor het spektakelstuk moeten de bakkers zuivelvrije ijsrolletjes maken. Kokosmelk biedt de basis van het ijs en de bijbehorende tropische vruchten mogen zeker niet ontbreken.