Hilversum,
18
november
2019
|
15:06
Europe/Amsterdam

Terug bij MAX: Professors op Pad

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven en prof. dr. Joop Schaminée gaan op ontdekkingstocht door de Nederlandse natuur

Vanaf vrijdag 13 december om 19.40 uur op NPO 2 zendt MAX een nieuw seizoen van Professors op Pad uit. In dit bijzondere MAX-programma neemt prof. mr. Pieter van Vollenhoven, samen met zijn collega en goede vriend prof. dr. Joop Schaminée, de kijker mee op een boeiende ontdekkingsreis door de prachtige natuur die Nederland te bieden heeft. In het nieuwe seizoen worden de Gelderse Poort, het Lauwersmeer, De Hoge Veluwe, de Oosterschelde, Zuid-Limburg en het Naardermeer aangedaan.

Aflevering 1: De Gelderse Poort – vrijdag 13 december om 19.40 uur op NPO 2
Het uiterwaardengebied De Gelderse Poort bij Nijmegen aan de Waal laat een bijzonder stukje natuur zien, met onder andere de hoogste rivierduin in Nederland. Het gebied is een overstromingsgebied dat bij te hoog water de Waal de ruimte geeft om uit zijn oevers te treden. Een tocht van de professors langs de Waal en door het ooibos brengt ons niet alleen bij de vele vogels die er verblijven, maar laten ons ook de vele nog bloeiende planten in het najaar zien.

Aflevering 2: Lauwersmeer - vrijdag 20 december om 19.40 uur op NPO 2
In het hoge noorden van ons land ligt het Lauwersmeer; een gebied dat vroeger nog Waddenzee was. Voor de veiligheid is dit gebied, door de vele overstromingen in het verleden, met een dijk afgesloten van zee. Het Lauwersmeer heeft tijd nodig gehad om van zout water naar zoet water te gaan en om nu meerdere landschappen te laten zien. De professors ontdekken het gebied samen met een boswachter, zowel op het land, als op het meer.

Aflevering 3: De Hoge Veluwe - vrijdag 27 december om 19.40 uur op NPO 2
In de aflevering over De Hoge Veluwe gaan de professors écht op safari. Samen met de boswachter gaan de heren op zoek naar de moeflons, die al 100 jaar hier rondlopen. De prachtige dieren lenen zich zeer om te fotograferen. Daarnaast is het bronsttijd bij de edelherten tijdens het bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De paddenstoelen laten zien dat het najaar is ingetreden.

Over het programma Professors op Pad
Dat natuur en fotografie goed samengaan, laat prof. mr. Pieter van Vollenhoven als enthousiast natuurfotograaf graag zien. In de natuurserie Professors op Pad bekijken we de Nederlandse natuur door de lens van de heer Van Vollenhoven. Prof. dr. Joop Schaminée weet als botanicus van alles over het landschap, alle bloemen, bomen en planten. Samen trekken de twee natuurliefhebbers door zes bijzondere Nederlandse natuurgebieden om te observeren, te ervaren en te vertellen.

Professors op Pad (6 afleveringen)
Vanaf vrijdag 13 december
Om 19.40 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

#professorsoppad | Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire