Hilversum,
04
oktober
2023
|
15:00
Europe/Amsterdam

Te zien bij MAX: documentaire De Matroos en het Meisje

Het is een verhaal over een onthutsende liefdesgeschiedenis onder hoogspanning tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eerste deel van De Matroos en het Meisje is binnenkort te zien bij MAX. In deze documentaire van Erik Willems wordt Rudi gevolgd in zijn zoektocht naar zijn verborgen familiegeschiedenis. Zijn moeder Adriana, destijds een zestienjarig meisje met een Joodse vader, wordt verliefd op de Duitse matroos Karl en raakt zwanger van hem. De documentaire wordt uitgezonden in twee delen in Noord-Zuid-Oost-West op 11 en 18 oktober om 18.30 uur bij MAX op NPO 2.

Het is het ongelooflijke verhaal over een Rotterdams meisje: Adriana Boonvang. Ze is pas zestien jaar als ze in 1944 de Duitse Karl Leiprecht ontmoet. Hij is matroos bij de Kriegsmarine, standplaats Rotterdam. Adriana’s vader is Joods en pianist in het schnabbelcircuit. Hij komt uit een familie van bekende variété-artiesten die populair zijn in de jaren 20. Adriana raakt op 16-jarige leeftijd zwanger van Karl, ze verzwijgt haar Joodse achtergrond voor hem.

Moederschap verzwegen
Eind 1944 reizen Adriana en Karl samen naar een dorpje in Zuid-Duitsland, een gevaarlijke reis. Daar komt in maart 1945 zoon Heinz ter wereld. Kort daarop wordt Adriana naar Rotterdam teruggestuurd, en in een opvoedingsgesticht geplaatst. De baby blijft in Duitsland achter en ze verzwijgt haar moederschap. Pas ruim twee jaar later zien de geliefden elkaar terug in Bad Waldsee. Baby Heinz is inmiddels een peuter en hij herkent zijn moeder niet meer. Het liefdespaar trouwt en in 1955 wordt zoon Rudi geboren. Er zijn spanningen en Rudi wordt vooral door zijn opa en oma in Rotterdam opgevoed. Opa Boonvang heeft vaak nachtmerries en wordt gillend wakker, herinnert Rudi zich nu. Pas bij de dood van zijn oma in 1991 komt Rudi er bij toeval achter dat zijn opa joods was.

Interview Adriana en Karl
In de film wordt de zoektocht van Rudi gevolgd naar zijn verborgen familiegeschiedenis in Rotterdam, Amsterdam, een werkkamp in Drenthe, Wilhelmshaven, Auschwitz en Bald Waldsee. Bijzonder is dat in de documentaire Adriana en Karl ook zélf te horen zijn: er is een geluidsband bewaard gebleven van een interview dat ze gaven aan Steffie van den Oord voor haar boek Liefde in Oorlogstijd.

De Matroos en het Meisje (Noord-Zuid-Oost-West)
Woensdag 11 (deel 1) en 18 oktober (deel 2)
Om 18.30 uur bij MAX op NPO 2

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn